У Житомирі стартує ІІІ Міжнародний фестиваль мистецтв «Пісенний Спас»

15.08.2017
У Житомирі стартує ІІІ Міжнародний фестиваль мистецтв «Пісенний Спас»

«Пісенний Спас» — це завжди зустріч друзів.

Є люди, які ще за життя стають своєрідними символами краю, де вони живуть.
 
Для Житомира такою знаковою фігурою був поет, перекладач, автор-виконавець, педагог, засновник і натхненник багатьох пісенних фестивалів Володимир Шинкарук.
 
Тож, коли хвороба забрала цю неординарну людину, сама собою з’явилася ідея започаткування в Житомирі пісенного фестивалю його імені.
 
І за три роки існування «Пісенний Спас» із зустрічі друзів Володимира Федоровича став справжньою масштабною культурною подією з різноманітними заходами та розвагами для людей будь-якого віку і захоплень, дорослих, дітей, а головне — творчої молоді.
 
Місце і час фестивалю, як і його назва, вибрані не випадково.
 
«19 серпня — це свято яблуневого Спаса та день наро­дження тата. У цей день багато років поспіль до Житомира приїздили друзі та колеги зі всієї України, влаштовувалися як родинні свята для найближчих, так і мистецькі акції. І коли тата не стало, ми вирішили продовжити традицію — організували мистецький захід «Пісенний Спас». Виступ артистів, які знали батька і хотіли вшанувати його пам’ять, несподівано переріс у фестиваль, який одразу набув статусу міжнародного. Тоді ж виникла ідея проведення мистецького конкурсу», — розповідає донька митця, а нині — директор фестивалю «Пісенний Спас» Ірина Шинкарук.
 
Минулого року на фестиваль уперше приїхали співаки з Білорусі й одразу ж голосно заявили про себе — гурт «Красотки» отримав гран-прі, а Євген Слуцький посів перше місце у жанрі авторської пісні.
 
Тепер уже вони як гості везуть на фестиваль своїх учасників. А ще заявки надійшли з Польщі, Грузії, Словенії, Ізраїлю і навіть Китаю.
 
Як повідомила Ірина, всього очікується близько 50 учасників віком до 35 років, які змагатимуться у трьох номінаціях: естрадний вокал, авторська пісня та конферанс.
 
Також у рамках фестивалю в міському парку культури та відпочинку очікується два грандіознi концерти за участю зірок української сцени: крім Ірини Шинкарук, у ньому візьмуть участь Ніна Матвієнко, Анатолій Матвійчук, Віталій Борисюк та Ольга Сумська, Ніна Кірсо та «Фрістайл», Ауріка Ротару, Катерина Бужинська, Анатолій Гнатюк, Наталія Бучинська, Валентина Степова, Алла Попова, Артем Кондратюк, Анжеліка Рудницька, Тетяна Піскарьова, Оксана Пекун, Юрій Градовський та інші відомі виконавці.
 
До речі, завдяки підтримці спонсорів вхід на всі фестивальні заходи буде безплатний.
 
«Багато хто «Пісенний Спас» вписав до свого гастрольного графіку ще з минулого року. Для мене цей фестиваль — чергове випробування важкою піснею «Одна», яку я співатиму на концерті. І чергова концентрація часу — бо при­їжджаю у Житомир між концертами для дітей із зони АТО й українських захисників і концертами у зоні АТО», — поділилася з «УМ» співачка і волонтерка Анжеліка Рудницька.
 
Утім «Пісенний Спас» — це не лише конкурс молодих виконавців та концерти зірок.
 
На чотири дні Парк культури та відпочинку перетвориться на фестивальне містечко, де від ранку відбуватимуться ярмарки майстрів, творчі май­стер-класи, спортивні та козацькі змагання.
 
На малій сцені фестивалю триватиме мистецький марафон, а літературна алея запрошує шанувальників художнього слова на книжковий ярмарок, поетичні читання та автограф-сесії популярних письменників та поетів. 
 
Будуть цього року і свої фестивальні родзинки.
 
«По-перше, на фестивальній алеї знову з’явиться жовте фортепіано з автографами учасників свята, яке вже стало одним із символів «Пісенного Спаса». З минулого року воно було одним із експонатів музею «Ремісничий двір», а на фестиваль знову повернеться до Мушлі.
 
По-друге, учасники фестивалю зможуть залишити автографи на унікальному Спасівському рушнику, який під час свята вишиватимуть відомі житомирські майстрині — і автографи вишиватимуться теж. До створення цього рушника можуть долучитися всі охочі. Також під час фестивалю передбачено багато майстер-класів, різноманітні виставки, зокрема і «Від бабусі до онуки», яка демонструватиме неповторні вишивки у різних техніках, буде насичена дитяча програма. Дякую усім, хто нас підтримав, і чекаємо у гості», — зазначила Ірина Шинкарук.
 
У Житомирі вже жартують, що скоро місто стане епіцентром святкування Спаса в усій Україні. Що ж, Володимир Шинкарук, який так само щиро і тепло усміхається з кожної фестивальної афіші, був би задоволений.