Проти «левів» із Мадейри: «Динамо» починає боротьбу у Лізі Європи

18.08.2017
Проти «левів» із Мадейри: «Динамо» починає боротьбу у Лізі Європи

Після вильоту з Ліги чемпіонів «Динамо» всіма силами намагатиметься продовжити свій міжнародний сезон у Лізі Європи. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Для того, аби зрозуміти, чим так сильно приваблює клуби Ліга чемпіонів, достатньо подивитися на бухгалтерську відомість УЄФА, в якій на сезон 2017/2018 років запланований комерційний прибуток у розмірі 2,35 мільярда євро.
 
При цьому на виплати учасникам Суперліги передбачається 1,3 млрд., тоді як на Лігу Європи виділять утричі менше — лише 399 мільйонів євро.
 
У минулому сезоні єдиний представник України в найпрестижнішому європейському кубку — «Динамо» — заробив трохи більше 15 млн., а левову частку цих надходжень склали виплати за потрапляння (напряму, без кваліфікації) до групового етапу турніру.
 
На жаль для динамівців, отримати в поточному сезоні «легких» грошей їм уже не вдасться — намагання українського віце-чемпіона пробитися до еліт-раунду через відбір виявилися невдалими.
 
До речі, їхній кривдник — швейцарський «Янг Бойз» — у першому поєдинку заключного етапу кваліфікації вдома мінімально поступився московському ЦСКА, пропустивши м’яч уже в доданий арбітром час.
 
Динамівці ж свій єврокубковий похід продовжать у Лізі Європи, де в четвер розпочали  своє двоматчеве протистояння з португальським «Марітіму» за місце в основному пулі учасників змагань.
 
Враховуючи неблизький шлях до острова Мадейра, у «Динамо» вирішили завчасно прибути до Фуншалу — міста, котре представляє «Марітіму».
 
До речі, в аеропорту міста всіх його гостей зустрічає пам’ятник легендарному уродженцю Фуншалу — зірковому футболісту «Реалу» Кріштіану Роналду, на честь котрого не так давно перейменували повітряну гавань Мадейри. 
 
Після вильоту з Ліги чемпіонів, за словами головного тренера «біло-синіх» Олександра Хацкевича, його команда не має права залишитися без єврокубків.
 
Тож у протистоянні з «левами» із Мадейри його підопічні будуть сконцентровані та мотивовані.
 
Оцінюючи одразу після жеребкування «плей-оф» кваліфікації ЛЄ майбутнього суперника, білоруський наставник динамівців назвав шосту команду минулого розіграшу чемпіонату Португалії прийнятним варіантом.
 
По суті, про «Марітіму» в Європі знають зовсім мало, адже головним досягненням цього клубу є виграш Кубка Португалії в далекому 1926 році.
 
Водночас для вітчизняних шанувальників футболу «Марітіму» може бути цікавим тим, що в 2003 році тут головним тренером працював колишній футболіст київського «Динамо» Анатолій Бишовець.
 
Однак, здається, ключовою футбольною темою для Фуншалу залишається все ж кар’єра Роналду, «Реал» котрого після виграшу Суперкубка УЄФА днями здобув аналогічний трофей і в Іспанії, перегравши за сумою двох матчів (3:2 та 2:0) «Барселону».
 
Щоправда, сам Роналдо в повторному поєдинку участі не брав, адже змушений відбувати п’ятиматчеву дискваліфікацію за те, що штовхнув арбітра у першій частині «ель-классико».
 
«П’ять матчів поза грою — це несправедливо та смішно», — обурився рішенням футбольної феміди Іспанії іменитий португалець. 
 
* * *
 
Додамо, що, окрім динамівців, пробитися до групового раунду Ліги Європи спробує й «Олександрія», суперничати котрій випало з білоруським БАТЕ.
 
В останні роки клуб із Борисова кілька разів мірявся силами на євроарені з «біло-синіми», тож, як каже наставник олександрійців Володимир Шаран, інформації про суперника у нього більш ніж достатньо.
 
Утім тренер наголошує, що основна перевага білоруського колективу — наявність за його плечима серйозного міжнародного досвіду.
 
«Важливо, аби хлопці не перегоріли», — хвилюється Шаран.