Українська збірна розраховує зібрати медальний врожай на студентській Олімпіаді

18.08.2017
Українська збірна розраховує зібрати медальний врожай на студентській Олімпіаді

Лідером студентської збірної України на Універсіаді-2017 буде чемпіон Олімпійських ігор-2016, гімнаст Олег Верняєв. (Фото з сайта censor.net.ua.)

Починаючи з 1949 року, Міжнародна федерація студентського спорту виступає незалежним гравцем в системі спортивної інду­стрії.
 
На сайті організації йдеться, що FISU була створена для пропаганди спорту у тісній співпраці й відповідно до університетських принципів.
 
І сьогодні їй вдається на досить високому рівні підтримувати свій імідж.
 
За великим рахунком, змагання, що проходять під егідою цієї поважної федерації, мало чим відрізняються від Олімпійських ігор, хіба що періодичність їхнього проведення інша.
 
Два роки тому в іспанській Гранаді, а також словацьких центрах зимових видів спорту — Осрблє та Штрбскє Плесо проходила 27-ма зимова, натомість у південнокорейському Кванджу відбулася 28-ма за ліком літня, Універсіада.
 
Минуло два роки — і світове студентство пише вже нову главу в історії університетського спорту. На початку 2017-го в казахському Алмати змагалися студенти-«зимовики».
 
Тоді як у суботу, 19 серпня, в Тайбеї, що на острові Тайвань, розпочнеться літня частина Університетських ігор.
 
За давньою традицією, українська збірна на змагання подібного штибу відправляє доволі потужний склад.
 
Керівники делегації, котру очолюють представники з Міністерства освіти та науки, намагаються залучити під синьо-жовтий прапор якомога більше знаних вітчизняних спортсменів.
 
Одними з перших, хто вирушив до Тайбею, були делегації плавців та важкоатлетів.
 
Так би мовити флагманами першої когорти були призери нещодавнього чемпіонату світу з водних видів спорту — бронзовий його призер Андрій Говоров та володар «срібла» Михайло Романчук. Поміж майстрів залізної гри варто визначити чемпіонку Європи-2016 Ірину Деху. 
 
На попередній літній Універсіаді «синьо-жовті» зібрали 31  нагороду (8 золотих, 17 срібних, 6 бронзових) й посіли в медальному заліку восьму сходинку.
 
Відтак зрозуміло, що цьогорічні медальні прагнення наших студентів мало чим відрізнятимуться від попередніх.
 
Присутність у складі української делегації олімпійського чемпіона Ріо-2016 зі спортивної гімнастики Олега Верняєва та його колеги по національній збірній — бронзового медаліста Лондона-2012 Ігоря Радивілова — виглядає знаково.
 
Вирушає до Тайбею й низка членів основної збірної України зі стрибків у воду (Максим Долгов, Олександр Горшковозов, Вікторія Кесар, Олег Колодій), котра в червні неймовірно вдало виступила на домашньому чемпіонаті Європи в Києві.
 
Здається, з серйозними амбіціями поїхали на Тайвань і українські волейболісти, на чолі їхньої збірної поставили наставника національної команди України Угіса Крастіньша.
 
Не так давно разом із «синьо-жовтими» латвійський наставник виграв Євролігу, при цьому головна зірка нашої студентської команди Олег Плотницький торік у складі молодіжної збірної (до 20 років) став віце-чемпіоном молодіжного ЧЄ.
 
Словом, відправляючи до Тайбею 179 спортсменів-студентів із 55 вітчизняних вузів, які змагатимуться у 22 видах спорту, не тільки в Міністерстві освіти та науки, а й у головних спортивних інстанціях (НОК та Мінмолодьспорт) сподіваються на пристойний виступ наших повпредів.