Апеляційне право

22.08.2017
Апеляційне право

Матч «Карпати» — «Олександрія» — єдиний у шостому турі, де команди взагалі не забили голів.

Коли Андрій Шевченко, пояснюючи обмежене представництво вітчизняних клубів у національній команді, каже, що в нашій країні є два клуби, котрі поглинають 80 відсотків кращих гравців, — головний тренер національної збірної просто констатує існуючу реальність в українському футболі. 
Попри відчутне падіння конкуренто­здатності української прем’єр-ліги, котре, слід визнати, продовжується й досі, на чемпіонському горизонті, як-то кажуть, без змін.
Як і іншим вітчизняним колективам, «Шахтарю» та «Динамо» також довелося урізати свої бюджети, проте це аж ніяк не заважає їм i надалі грати першу скрипку на внутрішній арені.
Щоправда, в існуючих реаліях паралельно з турнірними завданнями вітчизняним грандам доводиться вирішувати іншого роду завдання, пов’язані з місцем проведення окремих поєдинків. В останні роки для «гірників» найактуальнішим було (i, здається, залишається) питання «домашньої» арени. А от динамівці з невирішеним «стадіонним питанням» розпочали нинішній сезон. 
Іще до старту поточного розіграшу УПЛ у динамівському клубі заявили, що, не маючи надійних гарантій безпеки, не гратимуть свої гостьові поєдинки в Маріуполі з місцевою командою. У день, коли «біло-сині» на Мадейрі проводили перший поєдинок раунду «плей-оф» кваліфікації Ліги Європи, в стінах ФФУ на засіданні комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань було прийнято рішення, що поєдинок сьомого туру між «Маріуполем» та «Динамо» має відбутися в Маріуполі на стадіоні «Іллічівець» 27 серпня.
Нагадаємо, що динамівці всіма силами намагалися переконати керівництво ФФУ перенести цей матч на нейтральне поле. В азовському клубі навіть заявили, що морально готові до гри поза рідним містом. Утім у «маріупольському питанні» очільник футбольного господарства Андрій Павелко виявився непохитним. «Члени комітету при прийнятті рішення врахували досвід проведення попередніх матчів у Маріуполі, а також доводи Служби безпеки України, поліції Донецької області, Донецької обласної військово-цивільної адміністрації», — йдеться в повідомленні прес-служби ФФУ. 
Водночас у «Динамо» заявили, що, приймаючи подібне рішення, члени відповідного комітету ФФУ, включно з його головою Геннадієм Прокоповичем, а також президентом ФФУ Андрієм Павелком, перебрали на себе всю повноту персональної відповідальності за проведення матчів чемпіонату, першостей усіх вікових категорій і Кубка України в Маріуполі. «Після детального ознайомлення з документально оформленим рішенням Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ ми залишаємо за собою право оскаржити його в передбачених футбольним регламентом апеляційних інстанціях — у тому випадку, якщо ФК «Динамо» вважатиме недостатніми аргументи, якими керувався комітет, приймаючи це рішення», — повідомили в столичному клубі.
Тим часом молодіжна команда «Динамо» (до 19 років) минулого тижня не прибула до Маріуполя на поєдинок юнацької першості. Президент УПЛ Володимир Генінсон відреагував: «Усе має бути по закону. Якщо гарантії безпеки були надані вчасно, динамівці мали приїхати на гру. Тепер на них може чекати технічна поразка, якщо так вирішить контрольно-дисциплінарний комітет».
Натомість у головній футбольній першості країни перша динамівська команда, граючи доволі видозміненим — у порівнянні з єврокубковим матчем у Португалії — складом, легко «розібралася» зі «Сталлю». Ставши на заміну ключовим виконавцям, місце в «основі» отримали, так би мовити, резервісти й завдали «сталеварам» четвертої поспіль поразки. Утретє в сезоні програв бронзовий призер минулого розіграшу — луганська «Зоря». Водночас у нинішньому сезоні бронзові амбіції демонструє «Ворскла», компанію котрій у боротьбі за місце на п’єдесталі вочевидь складе «Олімпік».
Решта ж команд навряд чи зможе долучитися до медальної боротьби. При цьому новачки чемпіонату — «Верес» та «Маріуполь» — наразі перебувають у так званому єврокубковому секстеті, що зайвий раз свідчить про відчутну турбулентність українського футболу. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Перший етап. 6-й тур.
«Чорноморець» — «Верес» — 0:1
Гол: Бандура, 90+2
Одеса, стадіон «Чорноморець», 4950 глядачів
«Шахтар» — «Олімпік» — 2:0
Голи: Феррейра, 20; Марлос, 57 (пен.)
Харків, стадіон «Металіст», 11250 глядачів
«Зірка» — «Зоря» — 2:1
Голи: Ель Амдауї, 20; Прядун, 30 — Громов, 19
Кропивницький, стадіон «Зірка», 2150 глядачів
«Карпати» — «Олександрія» — 0:0
Львів, стадіон «Україна», 4220 глядачів
«Ворскла» — «Маріуполь» — 1:0
Гол: Чижов, 83
Полтава, стадіон «Ворскла», 4500 глядачів
«Динамо» — «Сталь» — 4:1
Голи: Бесєдін, 2; Кравець, 26, 65; Віда, 41 — Кузик, 54 
Київ, НСК «Олімпійський», 6910 глядачів
Турнірна таблиця:
I В Н П  М О
1. «Динамо» 6 5 1 0 15-2 16
2. «Шахтар» 6 5 0 1 12-4 15
3. «Ворскла» 6 4 1 1 7-5 13
4. «Олімпік» 6 3 2 1 5-2 11
5. «Верес» 6 2 3 1 4-2 9
6. «Маріуполь» 6 2 2 2 8-5 8
7. «Сталь» 6 2 0 4 5-10 6
8. «Зоря» 6 1 2 3 4-7 5
9. «Зірка» 6 1 2 3 5-10 5
10. «Карпати» 6 1 2 3 5-13 5
11. «Олександрія» 6 0 4 2 4-7 4
12. «Чорноморець» 6 0 1 5 3-10 1
Бомбардири: Циганков, Мбокані, Ярмоленко (всі — «Динамо»), Марлос, Феррейра (обидва — «Шахтар»), Кузик («Сталь») — 3.
* * *
Перша ліга. 7-й тур. «Авангард» — «Десна» — 0:0, «Жемчужина» — «Гірник-Спорт» — 1:2, «Суми» — «Геліос» — 1:1, «Балкани» — «Колос» — 1:0, «Черкаський Дніпро» — «Полтава» — 2:3, «Нафтовик» — «Волинь» — 1:0, «Кремінь» — «Інгулець — 0:1, «Оболонь-Бровар» — «Миколаїв» — 2:0, «Арсенал» — «Рух» — 0:0.
Лідери: «Арсенал» — 17, «Геліос», «Інгулець», «Полтава» — 16, «Оболонь-Бровар» — 14, «Десна», «Колос» — 13.
Бомбардир: Акименко («Інгулець») — 7.