Українські вибухотехніки і спецпризначенці КОРД провели навчання з колегами зі США

23.08.2017
Українські вибухотехніки і спецпризначенці КОРД провели навчання з колегами зі США

Правоохоронці ділилися досвідом огляду місця вибуху, а також застосовували «вторинне мінування».

Українські правоохоронці все частіше співпрацюють із колегами з Євросоюзу та США, в яких не лише навчаються теорії, а й діляться практичним досвідом, отриманим під час бойових дій на Донбасі.
 
Як заповідав Кобзар: і свого навчаються, і чужого не цураються. 
 
Днями майже 40 українських поліцейських (27 вибухотехніків і 10 спецпризначенців КОРД) обмінялися з американськими колегами досвідом проведення огляду місця події після вибуху в результаті спрацювання саморобного ви­бухового пристрою.
 
Від американської сторони до навчань долучилися представники аналітичного центру з терористичних вибухових пристроїв ФБР Сполучених Штатів (ТЕDAC).
 
Ці навчання є першими, що були проведені на базі новоствореного Навчального центру ви­бухотехнічної служби Нацполіції України, що на Львівщині. У подальшому Центр готуватиме вибухотехніків на постійній основі.
 
Курс передбачав обмін досвідом між українськими фахівцями та їхніми американськими колегами у протидії саморобним вибуховим пристроям.
 
Практичну частину становили криміналістичні прийоми огляду місця події за фактом їх вибуху. Практиці передували заняття з теоретичної частини, а завершувалася практична частина обговоренням її результатів.
 
«Зважаючи на те, що мають місце і вибухи у транспортних засобах та поблизу них, практичні заняття були організовані із застосуванням найбільш актуальних ситуаційних завдань», — повідомляє МВС. 
 
Зокрема, в чотири автомобілі були закладені саморобні вибухові пристрої різних типів та потужності. Крім цього, застосували так зване «вторинне мінування».
 
Перед вибухотехніками стояло завдання знайти і знешкодити цей пристрій, убезпечивши місце події.
 
Після цього поліцейські мали провести якісний та всебічний огляд місця ви­буху, відзвітувати про пристрої, що вибухнули, їхню потужність, принцип дії та складові частини.