Українські студенти міцно тримаються в «топ-10» літніх Ігор у Тайбеї

29.08.2017
Українські студенти міцно тримаються в «топ-10» літніх Ігор у Тайбеї

Лідер гімнастичної збірної України Олег Верняєв здобув на Універсіаді-2017 у Тайбеї п’ять нагород. (Фото з сайта osvitasport.org.)

Поки студентська збірна України продовжує збирати й примножувати нагороди на Універсіаді-2017 в Тайбеї, на батьківщину вже повертаються українські медалісти літніх Ігор студентів.
 
Одними з перших, кого урочисто зустрічали рідні та близькі у столичному аеропорту «Жуляни», були наші гімнасти на чолі з лідером команди Олегом Верняєвим та їхнім наставником Геннадієм Сартинським.
 
Після командного «срібла» та перемоги Верняєва в «абсолюті» на Тайвані чемпіон Олімпіади-2016 — студент столичного Університету фізичної культури та спорту — поклав до синьо-жовтої скарбнички ще два «срібла» (у вправах на коні та опорному стрибку) та «бронзу», отриману на кільцях.
 
Іще одну срібну відзнаку для «синьо-жовтих» — на паралельних брусах — ви­боров Петро Пахнюк, який, відзначимо, побувши трохи в спортивній еміграції в Азербайджані, знову виступає під Українським прапором.
 
Загалом, за день до завершення XXIX літньої Універсіади в медальному заліку українська збірна міцно тримається в «топ-10» студентських Ігор.
 
Посідати проміжне сьоме місце нашим студентам дозволяють 11 золотих медалей. Усього ж в активі українців наразі 32 нагороди.
 
Уже зараз можна говорити, що головними медальними донорами для синьо-жовтої студентської збірної стали вже згадані гімнасти, а також команди з водних видів спорту, фехтувальники та легкоатлети, на рахунку котрих значно більше, ніж одна нагорода.
 
Не так грандіозно в загальному плані, проте безапеляційно — в чемпіонському питанні — виступили представники тхеквондо та важкої атлетики.
 
Харківська студентка-важкоатлетка Ірина Деха, змагаючись у незвичній для себе ваговій категорії до 90 кг, на помості в Тайбеї підняла рекордні для Універсіади 246 кг, й до титулу чинної чемпіонки Європи додала ще й «золото» студентських Ігор.
 
Порадувала свою альма- матер і представниця столичного «інфізу» Ірина Ромолданова, коли у фіналі турніру з тхеквандо, програючи по ходу протистояння, здолала лідера сезону Кіріакі Куттукі з Кіпру.
 
Солідну медальну колекцію, здобуту легкоатлетами, трьома золотими нагородами прикрасили Ольга Ляхова з Тернопільського національного технічного університету (біг на 800 м), стрибунка у висоту Оксана Окунєва з Миколаєва, а також команда майстрів зі спортивної ходьби на чолі з сумчанкою Інною Кашиною.
 
Після чемпіонських фі­нішів наших знаних плавців — Романчука та Говорова — на найвищу сходинку п’єдесталу піднялися й українські стрибуни з трампліна.
 
У командних змаганнях — у «міксті» — це зробили Олександр Горшковозов та Анастасія Недобіга.
 
Трохи несподіваною, але від того не менш цінною для наших студентів стала перемога рапіриста Дмитра Чучукала, котрий у фіналі здолав японця Мацуяму — 15:14.
 
Чемпіонським уколом також завершила свій виступ на Універсіаді в Тайбеї й четвірка наших шпажистів: Юлія Свистіль, Ксенія Пантелєєва, Джоан Фейбі Бежура та Анфіса Почкалова.
 
Символічно, що долю фінального протистояння, в якому наші дівчата зійшлися з командою США за нічийного рахунку — 44:44, вирішив один укол.