Цитадель Незалежності: співачка Руслана започаткувала нову традицію у Батурині

29.08.2017
Цитадель Незалежності: співачка Руслана започаткувала нову традицію у Батурині

Спеціально збудована сцена для виступу Руслани в Батурині.

У День Незалежності у Батурині  серед тих, хто прокла­дав  шлях до самостійності, згадали гетьманів України.
 
Саме там плекав надії на волю для країни гетьман Дем’ян Ігнатович.
 
Там 15 років, долаючи шалений спротив, формував державу гетьман Іван Самойлович. За 21 рік гетьман Іван Мазепа створив економічно сильну Гетьманську Україну з європейським рівнем культури та освіти.
 
«Золота осінь» Гетьманщини з Кирилом Розумовським — це так само історія Батурина,  резиденції гетьманів України з 1669 по 1708 рік та з 1750 по 1764 рік.
 
Це Батурин  приніс себе в жертву на самому піку свого розвитку, коли  308 років тому український народ пережив одну з найбільших своїх трагедій — знищення гетьманської столиці, щоб через століття відродитися знову.
 
Надвечір 24 серпня цьогоріч цитадель Батуринської фортеці сяяла жовто-блакитними ко­льорами. Тут відбулося святкове шоу, яке завершилося виступом співачки Руслани Лижичко.
 
Спочатку на спеціально змонтованій сцені пісенні композиції виконали співачка My Ree та гурти «Новий день» і «Протифаza».
 
Руслана Лижичко впевнена, що 24 серпня закладено нову традицію щорічно зустрічати День Незалежності у Батурині, у столиці Гетьманщини, на Чернігівщині.
 
Про цьогорічний, перший, концерт у день головного національного свята вона коротко розповіла так:
 
«Ми почали з рок-версії Гімну України, який я виконую по всьому світу, вшанували хвилиною мовчання Героїв, які віддали життя за Україну. Співали, танцювали та говорили все про Незалежність, відверто, щиро, чесно. Я люблю Україну. Я українка — і цим усе сказано. Слава Україні!»
 
Виконавиця «Диких танців», які підкорили Європу ще 2004 року, публічно подякувала «великому патріоту, благодійнику свята Євгену Суру, який завжди вражав мене своєю позицією та любов’ю до України». 
 
Звучали найкращі пісні Руслани, які всі добре знають, та пісні з нового альбому, серед яких «Я люблю», прем’єра якої відбулася на «Євробаченні 2017».
 
Співачка представила фрагменти нового музичного стилю на основі української прадавньої екзотики. «Так співають в Карпатах у горах, — описує Руслана. — Це найдавніша манера співу, подібна на східний мугам (Азербайджан). Таких технік збереглося лише кілька у світі. Я заспівала так на День Незалежності в Батурині... Так тепер співаю завжди. Відчуйте це... коли голос хитає тілом».
 
За запрошеннями на концерт потрапило більше тисячі слухачів: місцевих, а також гостей із Конотопа, Бахмача та околиць; серед них — і батуринці-учасники АТО (територія цитаделі обмежена).
 
 Пряму трансляцію дійства можна було дивитись на Youtube-каналі http://youtube.com/ruslanatube.
 
Початок співпраці між народною артисткою України і Національним заповідником «Гетьманська столиця» з формування розуміння «Україна — це Батурин» почався з візиту співачки у це славне місце 11 серпня. 
 
Загалом це продовження великого проекту Руслани «Замками України», який вона реалізовувала в 2000-х. Мета — показати всій Україні роль Батурина на шляху нашої держави до незалежності і привернути увагу керівництва держави та українських меценатів до тих проблем, які ще не вирішені в Гетьманській столиці.