У Криму ув’язнених катують електричним струмом — правозахисники

29.08.2017
Про жорстокі методи знущання розповіли правозахисникам двоє кримських татар, мешканців села Новокленове, яких нещодавно затримали російські спецслужби.
 
У їхніх будинках окупанти незаконно провели обшуки, після чого почали катувати господарів. За словами жертв, їх не тільки били, а й застосували проти них електричний струм високої напруги.
 
— Над двома братами правоохоронці спочатку знущалися так, щоб не залишати слідів, — розповів координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров. — Потім дорослих чоловіків прив’язали до стільцiв i пропустили через їхнi тіла електричний струм. Самі електроди втикали просто в тіло, а болісний нелюдський експеримент повторили більш як дванадцять (!) разiв.
 
За словами адвоката Едема Семедляева, це не перший випадок, коли представники громадськості дізнаються про фашистські методи знущання над затриманими російських спецслужб.
 
Моральний i фізичний тиск iз боку співробітників ФСБ щодо кримськотатарського населення півострова вже давно став предметом розгляду правозахисних організацій у різних країнах світу. Політичних в’язнів регулярно залякують, ігнорують їхні потреби та принижують людську гідність.
 
— Багато фактів жорстокого поводження російських силовиків з ув’язненими мають документальне підтвердження, — розповіла керівник моніторингової місії ООН із прав людини Фіона Фрейзер. — На території тимчасово окупованого Росією Криму не дотримуються свободи слова, віросповідання та мирного зібрання людей. Масове порушення прав людини відбувається й у судових установах півострова, де ангажовані судді виносять незаконні рішення та прирікають людей на незаслужене покарання.
 
Почастішали випадки, коли силовики анексованого півострова приховують місця справжнього перебування арештантів, щоб уникнути розголосу щодо тортур.
 
Так, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська змушена постійно звертатися до Уповноваженого з прав людини у Російській Федерації Тетяни Москалькової, щоб встановити місцезнаходження тих громадян України, яких затримали на території півострова Крим.
 
Зокрема, так сталося з українцем Геннадієм Лемешком. Нагадаємо, ветерана АТО спочатку звинуватили у диверсіях, потім під тортурами вибили потрібні силовикам свідчення та кинули до в’язниці.
 
Однак ще й донинi ані його родичі, ані представники громадськості не знають точного місця, де росіяни його тримають.
 
У правозахисників України та Європи є всі підстави вважати, що приховування правдивої інформації про місце та умови утримання під вартою представників кримськотатарського народу та українців відбувається з метою приховати правду про факти жорстокого поводження з арештантами.