Тропічний ураган «Харві» змішав усі карти організаторам «Ю-Ес оупен»

01.09.2017
Тропічний ураган «Харві» змішав усі карти організаторам «Ю-Ес оупен»

Упродовж двох днів Еліна Світоліна долала стартовий раунд «Ю-Ес оупен»-2017. (Фото з «Твіттера» WTA.)

Час від часу Сполученим Штатам Америки доводиться зіштовхуватися з потужними природними катаклізмами — ураганами, торнадо тощо.
 
Старт цьогорічного «Ю-Ес оупен» практично збiгся у часі з «виходом» на південно-східне узбережжя США неймовірно потужного тропічного урагану «Харві», від якого під водою опинилися десятки міст у штаті Техас.
 
На початку тижня розташованому за тисячі кілометрів від епіцентру катастрофи Нью-Йорку також довелося вiдчути прояви атмосферного фронту з Атлантики, котрий приніс до столиці
 
Відкритої першості США дощову погоду, змусивши організаторів турніру зупинити (й перенести на інший час) значну частину поєдинків першого ігрового дня.
 
Загалом, не вийти з графіка дебютного дня пощастило лише тим тенісистам, які розпочинали «Ю-Ес оупен»-2017 на центральному корті парку «Флешинг Мідоуз», де в 2016 році — після багаторічних вагань — організатори турніру нарешті звели розсувний дах.
 
Упродовж багатьох років конструкцію, подібну на тi, що мають головні тенісні арени «Аустреліен оупен» та «Уїмблдона», на корті імені Артура Еша в Нью-Йорку вважали нереальною через технологічну складність її зведення.
 
Однак, у підсумку, попри свою дороговартісність — а це близько 500 млн. доларів — головна арена «Ю-Ес оупен» також вже має захист від дощу, котрий, варто нагадати, вже не раз вносив корективи у змагальний розклад Відкритої першості США.
 
Традиційно на старті «Гранд слемів» арену «номер один» віддають на відкуп зірковим рейтинг-фаворитам та іменитим господарям змагань.
 
Натомість примі українського тенісу та четвертій ракетці світу розпочинати цьогорічний «Ю-Ес оупен» випало на другій за величиною (місткість 10 200 глядачів) арені Національного тенісного центру в Нью-Йорку, названу iменем відомого джазмена Луї Армстронга.
 
Відтак через дощ поєдинок Еліни Світоліної з чешкою Катержиною Синяковою розтягнувся на два дні й максимально можливу кількість партій, хоча до вимушеної перерви здавалося, що матч для українки складеться значно простіше.
 
Якби четвертий номер посіву змогла в другому сеті подати на матч (тобто, виграти необхідний для загальної перемоги гейм на своїй подачі), необхідність переносу дуелі на наступний день (за рахунку — 6:0, 6:6 (2:1) — на користь нашої співвітчизниці) відпала б автоматично.
 
Зрештою, другий сет — на тай-брейку — виграла чешка.
 
Утім заключна партія, як і весь матч, залишилася все ж за більш іменитою опоненткою (6:0, 6:7 (5:7), 6:3).
 
«Добре, що в підсумку таки вдалося показати хорошу гру», — резюмувала Світоліна.
 
Для другої ракетки України Лесі Цуренко стартовий поєдинок на «Ю-Ес оупен» вийшов не таким удалим — матч iз півфіналістою цього турніру «версії» 2009 року — бельгійкою Яніною Вікмайєр — завершився у двох партіях (3:6, 1:6) не на користь киянки, попри те, що саме вона, а не її опонентка, мала сіяний — 28-й — номер.
 
Проте поза розіграшем дуже швидко залишилися й значно рейтинговіші представниці фаворитської когорти.
 
Переможниця минулорічного «Ю-Ес оупен» та шоста ракетка планети німкеня Ангелік Кербер програла маловідомій японці Наомі Осаці.
 
Блискавично зачохлила свою ракетку й сьома тенісистка турніру, британка Джоана Конта, котра в першому раунді програла сербці Олександрі Крунич.
 
Натомість для шостої «сіяної», Каролін Возняцьки з Данії, останнім у Нью-Йорку стало друге коло, де її здолала росіянка Макарова.
 
Також на цьому етапі тут припинила свої виступи наша Катерина Козлова, котра після історичної перемоги в основній сітці «гранд слему» поступилася посіяній під 16-м номером Анастасії Севастовій iз Латвії (4:6, 4:6).
 
Водночас у чоловічій сітці виступи українських повпредів розпочали з важкої перемоги Олександра Долгополова над 49-м тенісистом планети, німцем Леннардом Штруффом — 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 6:3.
 
При цьому після матчу перший номер українського тенісу не міг не відреагувати на нещодавні звинувачення в договірному матчі, назвавши їх «цирковою виставою».
 
«Однак я поважаю роботу організації, що веде боротьбу з «договорняками». Я дав їм усю необхідну інформацію. Так, той скандальний поєдинок проти Монтейро не був найкращим у моєму виконанні, але я старався. У будь-якому разі договірним той поєдинок точно не був, я просто втомився», — наполіг Долгополов, який уперше за чотири роки зміг подолати стартовий бар’єр Відкритої першості США.