Голлівудські зірки жертвують мільйони доларів на порятунок затопленого Техасу

01.09.2017
Голлівудські зірки жертвують мільйони доларів на порятунок затопленого Техасу

Ураган «Харві» завдав катастрофічного удару по Америці.

Ураган «Харві» забрав життя вже щонайменше 33 людей, повідомляє Бі-Бі-Сі. Тисячі людей врятували iз затоплених будинків.
 
Понад 30 тисяч осіб перебувають у тимчасових притулках.
 
Х’юстон є четвертим за кількістю населення містом у США,  і значна його частина зараз затоплена. 
 
Національна метеорологічна служба США знизила статус урагану «Харві», проте синоптики продовжують прогнозувати сильні дощі над східним Техасом і західною Луїзіаною.
 
Губернатор Техасу Грег Еббот заявив, що ситуація поки не буде по­кращуватись. Очікується, що най­ближчі кілька днів повінь триватиме. 
 
Водночас хімічна компанія Arkema попередила, що вона впродовж наступних шести днів не зможе належним чином гарантувати безпеку свого заводу в Кросбі, штат Техас, оскільки система охолодження на підприємстві зруйнована.
 
Компанія повідомила, що співробітникiв i жителів прилеглих до заводу територій евакуйовано.
 
Водночас Arkema заявляє, що найгірший сценарій — ви­бух, який зашкодить понад мільйону жителів, — є дуже малоймовірним.
 
Для боротьби з наслідками урагану «Харві» уряд США направив до Техасу 10 тисяч додаткових військових національної гвардії, їхня загальна кількість тепер становить 24 тисячі осіб, повідомляє інформагенція «Ассошiейтед Пресс» станом на вечір  30 серпня.
 
До узбережжя Техасу також направили два кораблі морських піхотинців для допомоги у рятувальних операціях.
 
Відповідний наказ у середу віддав адмірал флоту США Філ Девідсон.
 
Губернатор Техасу Грег Ебботт заявив, що збитки, завдані стихійним лихом, оцінюють у понад 125 мільярдів доларів.
 
Якщо ці дані підтвердяться, це означатиме, що збитки від урагану «Харві» є вищими, ніж ті, яких у 2005 році завдав останній ураган подібного масштабу в США — «Катріна».
 
Тоді завдані збитки оцінили приблизно у 108 мільярдів доларів.
 
Попри напруженість у відносинах із владою у Вашингнтоні, свою допомогу у подоланні наслідків руйнівного урагану США запропонували Мексика та Венесуела.
 
Зокрема Венесуела, на президента якої Ніколаса Мадуро Білий дім нещодавно наклав персональні санкції за жорстке придушення протестів, виділяє п’ять мільйонів доларів гуманітарної допомоги постраждалим у Х’юстоні та Корпусі Крісті.
 
Техасцям намагаються допомогти і прості американці, і зірки. Серед представників Голлівуду, які вирішили прийти на допомогу постраждалим, — акторка Сандра Буллок, що пожертвувала американському Червоному Хресту мільйон доларів, та актор і комік Кевін Гарт — завдяки своїй фандрайзинговій кампанії він зібрав постраждалим у Х’юстоні та околицях майже мільйон доларів, а також закликав потрусити кишені своїх іменитих друзів.
 
Сім’я Кардаш’янів, Дженніфер Лопез, Кріс Браун, репер ТІ, співачка Нікі Мінаж, зірка телесеріалів Дженсен Еклз, DJ Khaled, поп-дует The Chainsmokers та Двейн «Скеля» Джонсон також у числі тих, хто допомагає постраждалим. Вони пожертвували мешканцям Техасу від 25 до 100 тисяч доларів.
 
А виконавець музики кантрі Кріс Янг, окрім власної пожертви в 100 тисяч доларів, започаткував кампанію, завдяки якій уже вдалося зібрати понад 300 тисяч доларів.