Ідеальна гра: як українська збірна зіпсувала дебют екс-наставнику «Шахтаря»

05.09.2017
Ідеальна гра: як українська збірна зіпсувала дебют екс-наставнику «Шахтаря»

Підписання контракту з «Боруссією» з Дортмунда Андрій Ярмоленко відзначив переможним «дублем» за збірну. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Ісландія, Косово, Хорватія — здобуваючи в поєдинках iз перерахованими командами максимальну кількість очок, національна збірна України автоматично виграє відбіркову групу «І» й напряму кваліфікується на чемпіонат світу-2018.
 
 
На перший погляд, завдання у наших футболістів, якщо й не архі­складне, то доволі непросте, адже попереду виїзний поєдинок з ісландцями, котрі зробили після ЧЄ-2016 якісний стрибок угору, та складна зустріч у Києві з фаворитом групи — хорватами, яка, скоріше за все, матиме статус поєдинку за перше місце в секстеті.
 
 
Утім, аби історія пішла саме за таким сценарієм, українській збірній сьогодні потрібно в Рейк’явіку переграти Ісландію.
 
 
Зазнавши минулої суботи сенсаційної поразки від Фінляндії та пропустивши таким чином поперед себе у турнірній таблиці українську команду, котра, у свою чергу, здолала турків, у грі з прямим конкурентом за прохідне місце острів’яни неодмінно прагнутимуть сатисфакції.
 
«І  для України, й для Ісландії це буде ключова гра, — переконаний очільник нашої збірної Андрій Шевченко. — Без сумніву, суперник буде мотивований. Очікується повний стадіон, адже всі квитки вже давно продані».
 
Найбільше, за що перед важливим поєдинком хвилюється головний тренер «синьо-жовтих», яким чином пройде відновлення його підопічних після суботньої дуелі з турецькими футболістами в Харкові.
 
Футбольні експерти визнають, що проти Туреччини збірна Шевченка зіграла, по суті, наразі найкращий свій матч, відтак, без сумніву, залишила на стадіоні «Металіст» доволі багато своїх сил.
 
Уже давно помічено, що нашим збірникам неймовірно тяжко на одному (високому) рівні грати два матчі поспіль.
 
Гру проти турків Андрій Шевченко назвав ідеальною, особливо це стосувалося виконання його підопічними тактичних установок.
 
«Команда зіграла просто прекрасно. Всі тренерські задумки хлопці реалізували», — відзначив наставник «синьо-жовтих».
 
Оскільки у Шевченка немає рівноцінної заміни виконавцям, які в Харкові не залишили новому головному тренеру збірної Туреччини Мірчі Луческу на вдалий дебют, у грі проти Ісландії, слід думати, тренерський штаб української команди спробує дещо видозмінити ігровий малюнок, зробивши його максимально раціональним.
 
Відчутну перевагу в матчі з турецькими візаві наші футболісти отримали завдяки потужним наступальним діям, у яких, зрозуміло, головну роль зіграли два «німецькi крила» — Євген Коноплянка з «Шальке» та новоспечений «вінгер» «Боруссії» з Дортмунда Андрій Ярмоленко.
 
Саме голевий «дубль» останнього в першому таймі й забезпечив нашій команді перемогу в матчі.
 
Нагадаємо, що в матчі першого кола українські футболісти також виграли після половини протистояння — 2:0, проте, в підсумку, повернулися з берегів Босфору лише з одним пунктом.
 
Провівши в Україні дев’ять плідних років, екс-наставник «Шахтаря» Луческу запам’ятався не тільки як успішний тренер, а й як майстер «розмовного жанру».
 
Доволі часто — у випадках невдач його підопічних — з його вуст доводилося чути скарги на суддівство.
 
Не обійшлося без цього й минулого «уїк-енду», коли румунський наставник турецької збірної одразу після гри пішов до арбітрів зі смартфоном у руках «з’ясовувати стосунки».
 
Слід визнати, що в обох випадках, коли Ярмоленко забивав голи, боковий рефері продемонстрував свою «короткозорість», котра зіграла на користь господарів.
 
«Суддівські рішення надали українській команді перевагу», — резюмував Луческу.
 
Звинувачення на адресу суддів румуна, котрий, нагадаємо, замінив на тренерському містку збірної Туреччини Фатіха Теріма, назвати голослівними аж ніяк не можна.
 
Водночас перевага «синьо-жовтих» над «османами» мала тотальний характер, відтак говорити, що підсумок поєдинку є несправедливим, підстав узагалі немає. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. 
Група І.
Фінляндія — Ісландія — 1:0 (Рінг, 8; вилучення: Гісласон, 76 (І)). Хорватія — Косово — 1:0 (Віда, 74). Україна — Туреччина — 2:0 (Ярмоленко, 18, 42; У: П’ятов, Матвієнко, Хачеріді, Кривцов, Бутко, Степаненко, Ротань (Малиновський, 79), Коваленко, Коноплянка (Зінченко, 90), Ярмоленко, Кравець (Бесєдін, 70)).
Турнірне становище: Хорватія — 16, Україна — 14, Ісландія — 13, Туреччина — 11, Фінляндія — 4, Косово — 1.