Достойний виступ: чоловіча збірна України здобула першу перемогу на Євробаскеті

05.09.2017
Достойний виступ: чоловіча збірна України здобула першу перемогу на Євробаскеті

На ЧЄ-2017 гравець іспанського «Обрадойро» Артем Пустовий вельми продуктивно виконує роботу центрового збірної України. (Фото з сайта fiba.com.)

На чоловічий Євробаскет, котрий стартував у останній день літа, національна збірна України вирушила у вельми скромному складі й з не менш скромними турнірними амбіціями.
 
 
Розуміючи перевагу більшості конкурентів по групі в боротьбі за вихід до наступного раунду турніру, головний наставник «синьо-жовтих» Євген Мурзін напередодні змагань пообіцяв «достойний виступ» своїх підопічних у Тель-Авіві.
 
 
Такий — вельми абстрактний та позбавлений конкретики орієнтир надав українським збірникам можливість не хвилюватися за підсумки кожного з п’яти поєдинків у секстеті.
 
Програвши на старті міцним збірним Німеччини та Італії, стало зрозуміло, що повторити своє феноменальне досягнення 2013-го року, коли на словенському Євробаскеті під орудою американця Майка Фрателло «синьо-жовті» посіли історичне шосте місце, паралельно здобувши тоді й квитки на дебютний «мундіаль».
 
Власне чотири роки, переписуючи історію вітчизняного баскетболу на ЧЄ-2013, українська збірна  здолала і німців, й італійців. «Бундестім» — на етапі групового раунду, апеннінців — у «плей-оф» за вище місце в «топ-6».
 
Проте нинішні можливості «синьо-жовтих» не дозволили їм здивувати міцних середняків європейського баскетболу.
 
У матчі з німцями підопічні Мурзіна не впоралися з їхнім лідером із НБА — темношкірим плеймейкером «Атланти» Деннісом Шредером.
 
Натомість поєдинок «синьо-жовтих» проти італійців, очолюваних знаним наставником Етторе Мессіною, запам’ятався неспроможністю наших баскетболістів нейтралізувати дальню «артилерію» суперника, котрий зміг реалізувати 17(!!!) триочкових кидків.
 
Цікаво, що,  як і в стартовій грі турніру, підопічні Мурзіна виграли першу чверть. Утім у подальшому закріпити успіх не змогли, програвши обидва поєдинки з різницею в 12 пунктів.
 
Матч третього туру — проти грузинів — мав стати для команди Євгена Мурзіна моментом істини, своєрідним рубіконом, від успішності подолання котрого, думається, залежала не тільки турнірна доля «синьо-жовтих» на ЧЄ-2017, але й тренерська доля їхнього наставника біля керма головної команди країни.
 
«Після двох стартових поразок було непросто грати з грузинами», — визнав гравець збірної України В’ячеслав Бобров. Однак, розуміючи всю складність ситуації, наші збірники знайшли в собі сили й, як відзначив інший гравець «синьо-жовтих» — захисник Олександр Кальченко, просто перебігали суперника, здобувши таку необхідну для свого реноме перемогу.
 
Чи не головною запорукою успіху української збірної, як експерти, так і самі українські баскетболісти, називають гру захисника російського «Єнисею» Дениса Лукашкова, котрий, окрім 16 залікових очок, зробив 11 результативних передач.
 
Завдяки його дотепним передачам шанувальники українського баскетболу змогли насолодитися слем-данками у виконанні Боброва, котрий, до слова, в наступному сезоні гратиме за литовський «Пьено Жвайгждес», та Артема Пустового, котрий представляє іспанський «Обрадойро».
 
За відсутності у матчі травмованого ветерана збірної В’ячеслава Кравцова, Пустовий гідно проявив себе під обома кошиками, ставши, в підсумку, найрезультативнішим гравцем української команди в двобої з грузинами.
 
Після трьох зіграних поєдинків у секстеті «В» склалася цікава турнірна ситуація: три перші команди мають по дві перемоги та одній невдачі.
 
Натомість у інших трьох колективів навпаки — одна звитяга та два фіаско.
 
Можна передбачити, що Ізраїль, Україна та Грузія, перебуваючи в другій когорті, поведуть боротьбу за останнє прохідне (четверте) місце до «плей-оф».
 
Попереду у наших хлопців поєдинки з нестабільною Литвою, котра на старті сенсаційно програла Грузії, та непередбачуваними господарями — ізраїльтянами, котрим вдалося вирвати несподівану перемогу в матчі з німцями. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Фінальна частина. Група В. Німеччина — Україна — 75:63 (Шредер (32) — Мішула (12)), Литва — Грузія — 77:79, Італія — Ізраїль — 69:48. Грузія — Німеччина — 57:67, Україна — Італія — 66:78 (Пустовий (21) — Белінеллі (26)), Ізраїль — Литва — 73:88. Грузія — Україна — 81:88 (Пачулія (17) — Пустовий (19)), Литва — Італія — 78:73, Німеччина — Ізраїль — 80:82.
Турнірне становище: Італія, Німеччина, Литва — 2 перемоги/1 поразка, Грузія, Україна, Ізраїль — 1/2.