«ГорбоГори»: на Львівщині стартував пілотний проект сільської модернізації

05.09.2017
Презентовано перший агрорекреаційний кластер туристичного спрямування «ГорбоГори». Його організували на території Пустомитівського району Львівської області.
 
«Поява агрокластерів на зразок такого проекту має чимало плюсів. Для соціальної сфери — це створення нових робочих місць, збереження та відновлення історико-культурної спадщини, розвиток відпочинково-рекреаційної зони, мережі сервісних підприємств.
 
Для економічної — активізація малого та середнього підприємництва, залучення туристичного потоку, додатковий дохід від обслуговування туристів, зростання бюджетних надходжень, залучення інвестицій.Для екологічної — загальне поліпшення стану довкілля», — каже заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.
 
Ідея цього проекту на Львівщині виникла в результаті проведених Міністерством агрополітики семінарів та просвітницьких кампаній, які популяризували та надавали інформаційну підтримку на старті створення агрорекреаційних кластерів.
 
Реалізація проекту «ГорбоГори» стала можливою за активної підтримки Львівської обласної адміністрації та місцевої влади.
 
Він став першим в Україні кластером, який започатковано співпрацею аграрних та туристичних підприємств Пустомитівського району Львівської області та міста Львова.
 
Публічна презентація «ГорбоГір» відбулася в рамках ярмарку «Добрі традиції Галичини» поблизу села Хоросно на Львівщині.
 
Завдяки побудові об’єктів агротуристичної інфраструктури (котеджів, кафе, міні-готелів) спочатку передбачено створення близько півсотні робочих місць.
 
Планується робочими місцями забезпечити не тільки жителів Пустомитівського району, а й залучати мешканців сусідніх районів та власників агросадиб, а це — до 100 робочих місць додатково.
 
Повністю реалізацію проекту «ГорбоГори» передбачається завершити вже протягом наступних двох-трьох років.
 
Етапи впровадження агрокластеру відбуватимуться за кількома автономними напрямками.
 
Це, зокрема, гуманітарна, екологічна, міжнародна та економічна співпраця й обмін досвідом із Польщею та Білоруссю, з окремими акцентами на туристичній, науковій, виробничій, релігійній та соціальній складових.
 
Спільно з Інститутом сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України та Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Ґжицького вже розпочато роботу над створенням інформаційної платформи, літнього табору для молоді з проведенням майстер-класів з ковальства та обробки деревини, майстер-школи з виготовлення сирів, прядіння шерсті, виробництва домашніх фруктових джемів, конфітюрів та варення, а також проведення освітніх заходів для школярів та студентів щодо сталого сільського розвитку.
 
«ГорбоГори» — реальний приклад для подібної діяльності у сусідніх Волинській, Рівненській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.
 
Впровадження таких проектів дозволить створити високорозвинутий ринок рекреаційних послуг, що сприятиме прискоренню інтеграції України в європейський економічний простір. 
 
Продовжується робота над організацією ще кількох агрорекреаційних кластерів, які розвинуть соціальний, культурний та туристичний потенціал країни:
 
— Агрорекреаційний кластер «Курорт «Коблеве» (проектування першого в Україні цілорічного реабілітаційного курорту шляхом оптимального використання природних лікувальних, рекреаційних та агротехнологічних ресурсів Березанського району, Миколаївської області) .
— Міжнародний агроекологічний проект «Медвино» (розробка платформи для повернення жителів сільської місцевості в Іванківський район Київської області, що межує із зоною відчуження).
— Агроекологічний кластер «Фрумушика-Нова» (створення умов сталого розвитку степової аграрної дестинації, що охоплює території Веселодолинської, Бородінської, Ламбрівської, Юр’ївської, Миколаївської сільських рад Тарутинського району Одеської області на платформі розроблення механізмів державно-приватного партнерства з практичного моделювання інноваційних підходів сільського розвитку степових регіонів України).
— Агротуристичний кластер «Диканька цілий рік» (проектування і просування агротуристичного кластера, на території Диканського району Полтавської області).