Нашестя варварів: у Криму українську церкву оголосили поза законом

05.09.2017
Дипломати США та Європи рішуче засудили погром українського храму на анексованому Росією півострові.
 
Представники посольства Америки в Україні закликають всю прогресивну світову спільноту затаврувати ганьбою втручання російських окупантів у свободу віросповідання кримчан.
 
Зараз діяльність єпархії УПЦ КП у Криму фактично заблокована. Українські храми, які підпорядковуються Київському патріархату, піддаються нападам та розоренню.
 
Найбільше постраждав від рук сепаратистів храм Святих рівноапостольних князів Ольги та Володимира у місті Сімферополь, який належить УПЦ Київського патріархату.
 
Розкішне приміщення храму в центрі столиці Криму російські окупанти просто вирішили обікрасти та відібрати у прихожан.
 
А ось владиці Клименту, який намагався перешкодити свавіллю, агресивні молодики безцеремонно зламали руку.
 
— Судові пристави зруйнували вівтар, забрали хрест, вивезли у невідомому напрямку все церковне майно та раритетні ікони, — підтвердив архієпископ Сімферопольський та Кримський Климент. — Опис вилучених речей не проводили, ніякого акта про конфіскацію майна храму я не підписував.
 
Лідер кримського євромайдану Андрій Щекун переконаний, що діяльність російських спецслужб можна охарактеризувати як відверте злодійство. Директор кримського Центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» закликає українські правоохоронні органи дати оцінку переслідуванням архієпископа Климента у Криму. Андрій Щекун упевнений, що окупаційний режим Кремля мстить владиці за його відданість Україні, а також за те, що він відмовився реєструвати український храм за законодавством Росії.
 
— Репресіям у Криму піддаються всі, хто продовжує вважати півострів українським, — заявив Андрій Щекун. — Я звернувся до прокуратури АРК у Києві з вимогою відкрити одразу декілька кримінальних справ, у тому числі за фактом політичних переслідувань та порушення права людей на вільне віросповідання.
 
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що силовий сценарій щодо українського храму говорить про посилення Росією політики витіснення з Криму кримських татар та етнічних українців.
 
— Треба зупинити варварське ставлення російської окупаційної влади до священиків та парафіян Української православної церкви Київського патріархату на території тимчасово окупованого Криму, — впевнений Рефат Чубаров. — Адже такі позаправові методи роботи силовиків Росії нарівні з постійними репресіями та гоніннями проти мусульман Криму свідчать про цілеспрямовану політику Кремля на витіснення етнічних українців, а також кримських татар за межі Криму. Вигнавши корінне населення з окупованого півострова, пусті будівлі віддадуть етнічним росіянам, яких у масовому порядку вже ввозять iз материкової частини Росії.
 
Відомий український режисер Валерій Балаян опублікував фотографії з місця подій та розповів про те, що територію храму в центрі Сімферополя обнесли величезним високим парканом, iз метою недопущення всередину прихожан та священнослужителів.
 
Відверте свавілля окупантам допомагає здійснювати підконтрольний Кремлю арбітражний суд Сімферополя, який виніс протизаконне рішення про розірвання договору оренди.
 
— Мета тиску очевидна — це тотальна ліквідація Київського патріархату в Криму, — заявив голова Інформаційного управління Київської патріархії Євстратій (Зоря). — Ми розглядаємо акцію російських «силовиків» як особисту помсту архієпископу Клименту за його тверду проукраїнську позицію. Він постійно підтримує та відвідує політичних в’язнів кремлівського режиму — як українських, так і кримськотатарських активістів. Він постійно говорить про проблеми, які Криму принесла окупація. Очевидно, це не подобається окупаційній адміністрації, отож таким чином Клименту намагаються заткнути рота. 
 
Є всі підстави думати, що російські окупанти захопили головний храм Криму, розташований у Сімферополі, з метою насильницької передачі його приміщень під юрисдикцію Московського патріархату російської православної церкви.
 
Адже частина храмів УПЦ КП у Криму вже передана УПЦ Московського патріархату.
 
За словами голови Інформаційного управління Київської патріархії Євстратія (Зорі), до анексії на півострові було 40 діючих громад УПЦ КП з приміщеннями для молитов. Через три роки російської агресії в Криму їх залишилося лише дев’ять...
 
На думку представників громадськості, домогтися справедливості на анексованій території можна лише завдяки своєчасному висвітленню страшних подій, які коять окупанти, та поширенню міжнародного тиску на Російську Федерацію.