У Німеччині роздають таблетки з йодом через підозру аварії на бельгійській АЕС

05.09.2017
У Німеччині роздають таблетки з йодом через підозру аварії на бельгійській АЕС

Бельгійська АЕС «Тіанж» настрахала німців.

Мешканцям міста Аахен та ­трьох сусідніх районів на заході Німеччини роздають таблетки з йодом.
 
 
Причина — географічна близькість регіону до атомної електростанції «Тіанж» у сусідній Бельгії.
 
 
Цю АЕС вважають небезпечною, тому що в корпусі одного з її реакторів виявили численні пошкодження, повідомляє «Німецька хвиля».
 
 
У випадку аварії на АЕС ці таблетки мають завадити щитовидній залозі абсорбувати радіоактивний йод.
 
Людям, молодшим 45 років, вагітним жінкам та матерям, які годують грудьми, пропонують реєструватися онлайн для отримання сертифікатів на медикаменти.
 
В аптеках ці сертифікати можна безплатно обміняти на таблетки. Тим, кому за 45, лікарі не радять приймати ці таблетки через можливі побічні ефекти.
 
Таким чином у районі Аахена вже розповсюджено серед населення півмільйона таблеток йоду.
 
Керівництво міста Аахен усерйоз сприймає загрозу аварії на АЕС «Тіанж», розташованiй за 70 кілометрів, у Бельгії. А підстави для занепокоєння є.
 
У корпусі бельгійського атомного реактора «Тіанж-2» під час ультразвукового дослі­дження виявлено 70 нових тріщин.
 
Про це ще 10 червня повідомив міністр внутрішніх справ Бельгії Ян Ямбон у відповідь на парламентський запит партії «Зелені».
 
За його словами, виявити дефекти вдалося завдяки зміні кута, під яким проводили нинішнє дослідження.
 
Раніше схожі профілактичні роботи проводили в 2014 році, передає агентство dpa. При цьому Ямбон стверджує, що безпеці АЕС нічого не загрожує.
 
За даними бельгійського інформ­агентства Belga, станом на 2015 рік, у цілому, налічувалося «близько 3149 ознак» пошкодження в корпусі реактора «Тіанж-2».
 
У 2016 році німецькі парламентарії розкритикували рішення Бельгії залишити в експлуатації атомні електростанції «Тіанж» і «Дул».
 
ЗМІ неодноразово повідомляли про ці електростанції як про проблемні.
 
Нагадаємо, що міський регіон Аахена позивається проти бельгійської АЕС «Тіанж», якій уже понад 30 років.
 
Також кілька голландських регіонів звернулися зі скаргою до Європейської Комісії, щоб Брюссель звернув увагу на проблеми бельгійської АЕС «Дул», де тріскаються резервуари під тиском.
 
Учасники урядової коаліції в Бельгії ще 2011 року домовилися, що всі діючі в країні атомні електростанції поетапно закриють до 2025 року. Але чи не буде запізно?
 
Тим часом хвиля паніки через бельгійську АЕС докотилася і до Польщі.
 
«На терені АЕС «Тіанж» аварії не сталося, у зв’язку з чим не існує загрози радіоактивного зараження для Польщі», — поспішила заспокоїти населення на спеціальному засіданні Державна агенція атомної енергетики Польщі.