Під знаком п’яти реформ: над чим у новому політсезоні працюватиме Верховна Рада

06.09.2017
У вівторок, 5 вересня, спікер Верховної Ради України Андрій Парубій урочисто відкрив сьому сесію VII скликання.
 
Відтак у стінах парламенту відлунав Гімн України, а після нього — промова Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.
 
До слова, на відкритті сесії Верховної Ради були присутні 375 депутатів. Також засідання відвідали члени Кабміну, посли та представники дипломатичних установ іноземних держав.
 
Тепер, коли урочистості — позаду, парламентаріям слід активніше братися до роботи, благо, що останньої — не бракує.
 
Напередодні сесії спікер парламенту Андрій Парубій розповів на погоджувальному засіданні про те, над чим працюватимуть цієї осені нардепи.
 
За його словами, новий політичний сезон повинен пройти під знаком п’яти реформ.
 
«Це освіта і медицина, пенсійна і судова системи, а також реформа парламенту. Більше того, кожна з них вимагає фундаментального підходу, і я вважаю, що ми повинні розглядати кожну подану правку», — підкреслив спікер, озвучивши кількість депутатських редакцій до основних реформаторських законопроектів, — майже десять тисяч.
 
Така цифра відверто бентежить, адже не завжди велика кількість зауважень означає ретельне опрацювання документа.
 
«Величезна кількість поправок, часто формальних (заміна букви або навіть коми) — це перевірений спосіб блокування ініціатив. Таке було в англійському парламенті, а зараз таку методику дуже активно використовують у Конгресі США. Звичайно ж, тут є ризики, і досить високі, тим більше, що у нас це вже відбувалося, коли приймали Податковий кодекс при Януковичі. Тоді теж були внесені тисячі правок, і нардепи розглядали їх цілу ніч», — зазначає політолог Володимир Фесенко. 
 
Однак, на його думку, ВР не буде буквально дотримуватися процедури, і якщо уряд та коаліція побачать, що процес гальмується, то правки будуть або об’єднувати, або просто відхиляти як несуттєві.
 
Учора першою народні депутати почали розглядати освітню реформу. Нагадаємо, що Закон «Про освіту» (№3491-д) було прийнято парламентом у першому читанні ще в жовтні 2016 року.
 
Проте на остаточне голосування уряд розраховує лише цієї осені. На реалізацію реформи Міносвіти потрібно 87 млрд. грн. до 2030 року.
 
Прем’єр Гройсман у липні заявив, що такі видатки на освіту Україні не по кишені, тому реформу відклали до вересня та розтягнуть її реалізацію на 10 років.
 
Реформа освіти передбачає перехід системи середньої освіти на три рівні і 12 років навчання: початкова освіта (4 роки навчання), базова середня освіта (5 років навчання в гімназії), профільна середня освіта (3 роки навчання в ліцеях чи закладах професійної освіти). Це змінить і систему вищої освіти.
 
Тепер диплом бакалавра в Україні здобуватимуть лише три роки. Адже перший рік навчання в університеті замінюватиме профільна освіта в ліцеї.
 
Перехід на 12-річне нав­чання  та старт нової української школи передбачається вже в 2018-2019 навчальному році.
 
Також проект закону передбачає укрупнення сільських шкіл та створення опорних шкіл, щоб донести якісну освіту й до дітей, які навчаються в маленьких містечках та селищах.
 
Окрім того, реформа повинна «вичистити» навчальні програми від непотребу, розвантажити дітей, підвищити зарплатню для вчителів та викладачів.
 
Згідно з розрахунками міністерства, вже з 2018 року середня зар­платня вчителя може зрости від 3,5 тис. грн. до 6,8 тис. грн.
 
Крім освіти, нардепи обіцяють уже в цей четвер приступити до пенсійної реформи.
 
Однак експерти радять не чекати якихось конкретних рішень на цьому тижні — її потрібно доопрацювати і зібрати голоси.
 
Нарешті, ВР розгляне посилення відповідальності за злочини проти поліцейських та інших силовиків.
 
Наприклад, за пошкодження майна «копа» нардепи хочуть ввести штраф до 3,5 тис. грн. Більш суворе покарання загрожує тим, хто зіпсував власність співробітника СБУ або Нацгвардії — до 5 років в’язниці.
 
На додачу в четвер можуть остаточно прийняти Дисциплінарний статут Нацполіції, який регламентує поведінку поліцейських і покарання за їхні проступки. 
 
Верховна Рада планує також розглянути в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення та законопроект щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.
 
Крім того, нардепи розглянуть у другому читанні законопроект про основні засади забезпечення кібербезпеки України; питання внесення змін до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів України щодо державної підтримки кінематографії.
 
Сьома сесія ВР триватиме по 31 грудня цього року.