Найкраще — школярикам: як і чим нагодувати дітей перед заняттями

06.09.2017
Найкраще — школярикам: як і чим нагодувати дітей перед заняттями

Не у всіх дітей зранку прокидається апетит. (Фото з сайта tochka.net.)

Перший день осені відкрив новий відлік для дітлахів.

 

І все, до чого швидко звикає маленька людина на канікулах, знову потрібно коригувати не завжди в приємніший бік для дитини.

 

Крім того, що вони змушені прокидатися раніше, ніж звикли на канікулах, так ще цей обов’язковий сніданок, який влітку був не з такого рання і на якому не так наполягали матусі й бабусі, бо можна його змістити і на пізніше.

 

Тому зараз матусі мають зробити перехід дитини на шкільний режим якомога приємнішим. І починати це робити з ранку — зі смачного сніданку.

«Не лізе!»

Як часто це доводиться чути від дітлахів, особливо вранці.
 
Надміру дбайливі мами та бабусі можуть і не повірити, але з раннього ранку дитині і справді може «не полізти» котлета чи відбивна з гарніром і салатом. Смачно, корисно, але не зовсім вчасно.
 
Треба приготувати щось легеньке і приємне. Приміром, галушки.
 
Історія пані Галушки
 
Розкажіть своєму школярику історію Галушки. Вона живе на наших кухнях уже багато століть.
 
Коли до наших бабусь-дідусів приходили гості, вони пригощали їх смачненькими галушками — пшеничними, гречаними, житніми, вівсяними, з м’ясом, грибами, шкварками, зеленню, сиром, ягодами, фруктами тощо.
 
І не лише на Полтавщині, де наші пращури приготували першу галушку, а всюди по Україні.
 
Галушки були на святкових столах наших козаків, і це також великий плюс — любити нашу національну страву. У козаків галушки на столах були не щодня — це було розкішшю.
 
Але сьогодні матуся вирішила приготувати своєму школярику смачний сніданок, про який мріяли навіть козаки. 
 
Насправді галушки — поживні, смачні і досить корисні смаколики. Їх варять або запікають із прісного тіста, замішаного на сироватці, воді або молоці з додаванням яєць.
 
Є «рвані», «щипані» та «різані» галушки.
 
Варити галушки можна в підсоленій воді, бульйоні, молоці. Приправою до відварених та відціджених несолодких галушок можуть бути сметана, шматочки запеченого і подрібненого м’яса, відварені гриби, шкварочки чи зелень.
 
До солодких галушок можна подавати мед, сметану, джеми, какао, компот, гаряче молоко тощо.

Галушки-хмаринки, галушки для настрою, галушки для відмінників

Нехай дитина замовляє свій смачний «мотиватор», кожен із них приготувати нескладно. Галушки-хмаринки, вони ж галушки для відмінників, готуються з горіхами і з манкою, але про манку ніхто, крім того, хто готує їх, не знає.
 
Пухкі, неначе хмаринки, з хрумкими горішками, з лимонним ароматом, вони підозріло спокушають навіть дорослих, і якщо ви приготували лише одну порцію, адресуйте її дитині.
 
Кажу зі знанням справи, бо, випробувавши рецепт, так і не скуштувала їх з першого разу — не вистачило.
 
Потрібно (на 4 порції): по півтори склянки молока і манної крупи, 2 яйця, 2 столові ложки цукру, жменя подрібнених будь-яких горіхів, цедра половини лимона і дрібка солі. 
 
Молоко довести до кипіння, додати масло і манку та варити, помішуючи, щоб не було грудочок. Має бути однорідне дуже густе манне «тісто». Нехай охолоне, а потім додати в нього яйця, подрібнені горіхи, сіль, цукор, цедру лимона і все старанно розмішати.
 
Готове тісто для галушок маленькими порціями виймати чайною ложкою, за допомогою ще однієї ложки формувати галушки та занурювати в киплячу воду.
 
Викласти їх у макітру з розтопленим маслом, стуснути і подавати. Чи просто так, чи зі сметаною. 

Ліниві — для працелюбних! 

Такий-от кулінарний оксюморон. Скажіть дитині, що властивість літературної тропи — оксюморона: поєднання непоєднуваного — в кулінарії трапляється також!
 
М’ясо з медом, солоні десерти вже нікого не дивують. А те, що сирні галушечки, вони ж — ліниві вареники — ще як здивують!
 
Бо смачні й мають у собі багато білку, що сприяє працездатності, навчанню в даному випадку. Легенди на кухні — також сильна річ. 
 
А для сирних вареників потрібно: 4 яйця, півкілограма кисломолочного сиру, 100 г вершкового масла, півсклянки борошна, цукор за смаком, дрібка солі і дві столові ложки панірувальних сухарів. 
 
Сир протерти крізь сито, м’ясорубку чи збити його в блендері. Додати половину борошна, цукор, третину масла і присолити. Все добре перемішати.
 
Ввести заздалегідь збиті в піну яєчні білки. Вимішане тісто викладаємо на робочу поверхню, притрушену борошном.
 
Розкачуємо сирне тісто в «ковбаску» завтовшки сантиметр-півтора та нарізаємо її на невеличкі шматочки-галушки. Варити сформовані галушки в киплячій воді, поки спливуть.
 
Готові галушки виймаємо з окропу, поливаємо розтопленим маслом та посипаємо сухарями. Смачно, коли притрусити ще свіжими ягодами — сир любить ягоди. Діти — також!

Яблука дозріли!

Вчила вже ваша дитина цю поезію чи ні — ви станете першим, хто ознайомить її з твором. І нагодує перед напруженим днем навчання смачними яблучними галушками.
 
Знову ж таки, готувати треба значно більше, ніж порцію для дитини, занадто вони припадають до смаку дорослим.
 
Тому на 8 середніх яблук беріть три яйця, 2,5 склянки борошна, 4 столові ложки молока, столову ложку цукру, дрібку солі та півтори столові ложки масла.
 
Яблука подрібнюємо на тонкі шматочки, можна потерти на тертці. Додаємо цукор, молоко, сіль та попередньо збиті в піну яйця, перемішуємо та вводимо порціями борошно, замішуємо однорідне тісто.
 
Готове тісто беремо чайною ложкою, формуючи тим самим галушки, та кладемо в окріп. Варити, поки не спливуть, хвилин 8.
 
А подавати з розтопленим маслом, медом, джемом, киселем чи фруктово-ягідними поливками. 

Бабки від бабусі

Наші бабусі-прабабусі справжні бабки пекли в печі. Вони були настільки духмяними й апетитними, що про це і досі ходять легенди. І передаються смачні рецепти їх випічки. 
Ірина Гудима, тернополянка, в захопленні від рисово-яблучної бабки. 
 
«Такий смачнючий десерт мама і бабуся готували мені в дитинстві. І, чомусь, у багатьох солодка рисова запіканка асоціюється саме з їжею для дітей (може, тому що її часто готували в дитячих садочках), — каже вона.
 
— Але смаколик, яким сьогодні поділюсь, — зовсім інша історія. Запіканка виходить настільки ніжна та ароматна, що її можна подавати і як пиріг або десерт гостям, особливо з солодкими збитими вершками. Кориця, лимонна цедра і ванілін просто казково поєднуються, яблука і морква додають соковитості, а родзинки — солодких ноток. Навіть брат мого чоловіка, який терпіти не може рис і будь-які страви з ним, цей десерт смакує з величезним задоволенням! Спробуйте і потіште своїх рідних».
 
Для солодкої запіканки з рису потрібно: 500 мл молока, 200 г рису (обирайте такий, що гарно розварюється), 50 г топленого масла, 3 яйця, 130 г цукру, 2 столові ложки сметани, жменька родзинок (не потрібно попередньо запарювати), 2 великі солодкі яблука, 2 середні морквини, цедра 1 лимона, 0,5 чайної ложки кориці, ванілін.
 
Рис залийте молоком і варіть на малому вогні, доки не вбере в себе все молоко. Додайте топлене масло і перемішайте. Яблука і моркву натріть на дрібній терці. Додайте їх до рису. Сюди ж покладіть жменьку родзинок.
 
Яйця, сметану і цукор збийте і теж додайте до рису. Залишилось додати корицю, терту лимонну цедру і ванілін. Гарно все перемішайте.
 
Форму для запікання змастіть олією і перелийте в неї приготовану суміш.
 
Готуйте запіканку в духовці, нагрітій до 180°С приблизно 45 хвилин (до рум’яної скоринки). Перед подачею дайте десерту трішки вистигнути. 
 
Відома нам кулінарна майстриня Люба Біріна з Івано-Франківщини ділиться своїм найулюбленішим рецептом сирної запіканки.
 
«Я перепробувала величезну кількість запіканок, вони всі непогані, але ця таки найкраща», — каже вона.
 
Отже, потрібно сир (домашній, свіжий, жирний, 0,6 кг) перемолоти через м’ясорубку, додати жовтки (5 штук), сметану (5 столових ложок), манку (3 столові ложки), борошно (5 столових ложок), ванільний цукор, кориця (за бажанням). Перемішати.
 
Окремо збити 5 білків, підсипаючи цукор (300 г). Додати в сиркову масу, акуратно мішаючи. Зразу помістити в форму.
 
Зверху розмістити абрикоси (або яблука, нарізані тонкими пластинками).
 
Запікати при 160 градусах (приблизно 35-40 хвилин).
 
Леся Фанда з Івано-Франківська радить, як спекти пляцок «Баунті», який також дуже полюбляють школярики. Потіште і свого школярика — на вихідні, у свято чи коли забажаєте. 
Він — для любителів цукерок баунті, мегашоколадний пляцок із кокосовою начинкою, — ділиться враженнями від власного кулінарного витвору Леся Фанда.
 
Надзвичайно ароматний та смачний. Цей рецепт підійде навіть для тих, хто з випічкою «на Ви». Все дуже просто і вийде навіть у новачків.
 
Отож для тіста: 2 склянки борошна, склянка цукру, половина склянки розтопленого масла або олії , 3 столові ложки какао (бажано темного), чайна ложка з гіркою розпушувача, 4 яйця, склянка молока.
 
Змішати сухі та мокрі інгредієнти окремо. Потім змішати все разом. Форму 25х30 застелити пергаментом. Вилити 2/3 тіста і пекти 20 хвилин при 180 градусах.
 
Поки печеться корж, варимо начинку: 3 склянки молока, склянка цукру, 8 столових ложок манки, 100 г кокосової стружки. Все висипати у холодне молоко і варити до загустіння.
 
На спечений корж викладаємо кокосову начинку і добре розрівнюємо, зверху виливаємо тісто, що залишилось, і печемо ще 20 хвилин.
 
Готовий пляцок поливаємо глазуррю: масло — 100 г, цукор — 4 столові ложки, какао — 2 столові ложки, молоко — 2 столові ложки. А варити 3-4 хвилини.
 
Навчання, увага, сприйняття дитиною світу і себе в ньому багато в чому залежать і від піклування дорослих. Подбайте про дитину в тому числі смачною, корисною і поживною їжею.