Вирок Ахтему Чийгозу стане предметом політичних торгів для Кремля — адвокат

12.09.2017
Вирок Ахтему Чийгозу стане предметом політичних торгів для Кремля — адвокат

Ахтем Чийгоз. (Фото з сайта umoloda.kiev.ua.)

У день винесення несправедливого вироку для одного з лідерів кримськотатарського народу  Ахтема Чийгоза будівлю Верховного суду Криму обнесли двометровим парканом з металу.
 
 
Конвой поліції відтиснув людей, які прийшли підтримати свого товариша, а проїзд машин по вулиці Павленка просто заборонили.
 
 
Вхід до будівлі суду був дозволений лише тим, хто проходив через встановлені рамки металошукачів.
 
 
— Суд окупантів виніс суворий вирок громадянину України лише за те, що він відкрито говорив людям правду, — обурюється адвокат Микола Полозов. — Ніяких доказів вини мого підзахисного так і не було знайдено. Маріонеток Кремля злякала народна підтримка, яку прості люди надавали Ахтему Чийгозу всі довгі місяці його перебування під вартою.
 
Нагадаємо, один з активістів забороненого в Криму Меджлісу майже два роки перебував під слідством у рамках резонансної справи «26 лютого».
 
Саме цього дня у 2015 році відбулася бійка між поліцією та кримчанами, які добивалися територіальної цілісності України під будівлею Верховної Ради Криму.
 
Незважаючи на те, що Чийгозу вдалося розійняти та врятувати багатьох людей від смерті, його схопили представники спецслужб анексованого Криму та звинуватили  в організації масових заворушень.
 
За той час, поки Ахтем Чийгоз був у СІЗО міста Сімферополь, від онкології померла його мати. Однак чоловіка так i не випустили на похорон рідної людини.
 
— Я впевнений, що винесений суворий вирок стане предметом політичних торгів для влади Росії, — заявив адвокат Микола Полозов. — Наше завдання — добитися справедливості, незважаючи на жорстокий тиск з боку окупантів.
 
Крім Ахтема Чийгоза, за фальсифікованою справою «26 лютого» було кинуто за тюремні ґрати ще шістьох представників кримськотатарського народу.
 
Щоб підтримати політичних в’язнів, люди через соціальну мережу організували акцію «Кримський марафон».
 
За основну мету організатори благодійного заходу ставили збір коштів для викупу політичних ув’язнених, яких незаконно кинули до в’язниці.
 
Найзворушливiшою постаттю серед протестантів став 76-річний Сервер Караметов, який відважився на поодинокий пікет під будівлею Верховного суду Криму.
 
Його плакат iз надписом: «Путін, наші діти не терористи»  — був вирваний співробітниками поліції.
 
«Знешкоджувати» літнього чоловіка, який страждає на хворобу Паркінсона, прибув наряд здорованів із числа російської «охранки».
 
Пізніше підконтрольний Кремлю суд звинуватив пенсіонера, що ледь тримався на ногах, у непокорі владі та спротиві при затриманні.
 
Сервер Караметов отримав термін у 10 днів позбавлення волі та був змушений заплатити штраф у 10 тисяч рублів на користь держави.
 
Після цього ганебного випадку під будівлю Верховного суду окупованого Криму вийшло ще близько десяти чоловік iз числа старійшин кримськотатарського народу. Всі вони були затримані російськими силовиками, примусово доставлені до суду та оштрафовані.