Не «грайтеся у лікаря»: як правильно дбати про здоров'я

12.09.2017
Не «грайтеся у лікаря»: як правильно дбати про здоров'я

Пропустивши прийом пігулки, не можна «надолужувати» дозу. Це небезпечно! (Фото з сайта feng-shui-nn.ru.)

Кожен iз нас чув напіванекдотичні історії про те, як медики лікували пацієнту не ту ногу або під час операції забули інструмент у черевній порожнині. Але це — окремі випадки.
 
 
До серйозних наслідків зазвичай призводить недогляд самих пацієнтів.
 
 
Хоча при дбайливому ставленні до свого здоров’я їх легко уникнути.
 
 
Ось найпоширеніші випадки, на які слід звернути увагу.
 
Термін придатності ліків. Один або два тижні, найімовірніше, не відіграють великої ролі, але за тривалішого терміну зберігання хімічні речовини, з яких складаються ліки, можуть змінити свої властивості, ставши менш ефективними і навіть небезпечними.
 
Двічі на рік ретельно переглядайте домашню аптечку і без жалю позбавляйтеся старих піґулок. 
 
Профілактичні огляди. Навіть якщо вас нічого не турбує, профілактичні огляди — потрібна річ.
 
Візьміть за правило раз на рік відвідувати стоматолога, гінеколога, терапевта, здавати аналізи, раз на два роки робити флюорографію, ЕКГ, жінкам після 40 років — мамографію.
 
Не чекайте, коли лікар нагадає вам про той або інший тест, наполягайте на періодичних оглядах самі. 
 
Чесність iз лікарем. Іноді важко зізнатися, що ви, скажімо, забагато курите, зловживаєте спиртним, ведете малорухливий спосіб життя, маєте хаотичні статеві зв’язки, неправильно харчуєтеся.
 
Але ж лікареві слід знати якомога більше про ваші звички, щоб підібрати відповідні ліки або режим. 
 
Крім того, багато вітамінів, мінералів, трав, харчових добавок можуть істотно вплинути на дію призначених вам препаратів.
 
Тож обов’язково повідомляйте лікаря про все, що вживаєте, оскільки деякі компоненти можуть негативно поєднуватися з ліками або підвищити ризик побічних реакцій і ускладнень. 
 
Антибіотики при нежиті. Пам’ятайте: антибіотики не діють при застуді.
 
Лікарі постійно нагадують, що таке лікування неприпустиме, але часто пацієнти не зважають на поради фахівців. Неважливо, наскільки сильно у вас закладений ніс або болить горло, — це вірусна, а не бактерійна інфекція.
 
Антибіотики безсилі проти вірусів. Безконтрольне вживання таких речовин призводить до появи бактерій, стійких до них.
 
Вживання антибіотиків при застуді можливе лише, коли висока температура не піддається дії жарознижувальних препаратів або з’явилося мокротиння незвичайного кольору. 
 
Віртуальне лікування. Інтернет — корисне джерело інформації, яке дозволяє дізнатися докладніше про будь-яку хворобу або ліки.
 
Проте звертатися до інтернет-порад можна лише після відвідин лікаря.
 
Звісно, скористатися інтернетом простіше, ніж піти до лікаря, але, не маючи медичної освіти, ви не відрізните цінну пораду від застарілої і навіть небезпечної.
 
Тож не «грайтеся у лікаря», встановлюючи собі діагноз або призначаючи препарати, бо замість банальної мігрені «знайдете» у себе пухлину мозку. Або навпаки. 
 
Вживання ліків. Вчасне вживання надзвичайно важливе для деяких ліків. Тоді вони максимально ефективні. У разі несистемного вживання препарати можуть не подіяти.
 
Ще одна помилка — пропустивши час прийому таблеток, хворі потім подвоюють дозу, аби «надолужити втрачене».
 
Це небезпечно, адже більшість ліків, які слід регулярно вживати, підтримують у крові стабільний рівень певних речовин. Натомість велика доза може спричинити інтоксикацію організму. 
 
Іноді людина, відчувши себе ліпше після кількох піґулок, припиняє вживання або скорочує дозу, щоб «не труїти організм». Це — неправильно.
 
Особливо важливо приймати всю призначену дозу, якщо йдеться про антибіотики. Інакше хвороба може повернутися, а бактерії вже не піддаватимуться лікам.
 
Бажано одразу купити в аптеці потрібну кількість пігулок і пройти курс, як прописав лікар.
 
Щеплення. Хоч би які виникали суперечки навколо вакцинації, вона залишається важливою запорукою зміцнення імунітету. Дорослим теж потрібні такі ін’єкції.
 
Варто щепитися від краснухи, гепатиту та грипу, якщо ви вчасно не отримали відповідного захисту. Після 60 років експерти радять зробити щеплення від оперізувального лишаю. 
 
Історія хвороб родини. Багато недуг пов’язані зі спадковістю. Тому важливо знати, чим хворіли впродовж життя ваші родичі.
 
Непогано скласти медичне «генеалогічне дерево» своєї родини. Почніть із себе, своїх батьків, братів, сестер, бабусь і дідусів.
 
Особливу увагу зверніть на рак, діабет, серцево-судинні хвороби або такі недуги, що передаються з покоління у покоління.
 
Оновлюйте інформацію кожні кілька років. Зрештою, вона стане у пригоді і вашим дітям. 
 
Пам’ятайте: саме ви, а не лікар, відповідаєте за власне здоров’я і здоров’я ваших дітей.
 
Статистика свідчить: пацієнти, які прагнуть зрозуміти суть хвороби, методи лікування і ставлять безліч запитань лікареві, отримують справді якісне лікування.
 
Тож будьте пильними і уникайте помилок: ваше здоров’я — у ваших руках.