Успіхи і виклики: головні підсумки тенісного сезону для українських майтрів

13.09.2017
Успіхи і виклики: головні підсумки тенісного сезону для українських майтрів

Нова зірочка вітчизняного тенісу — Марта Костюк (праворуч) — святкує виграш парного юніорського «шолома» в Нью-Йорку. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Перш ніж стати третьою ракеткою планети одеситка Еліна Світоліна вельми продуктивно проявила себе в юніорах, вигравши в 2010 році «Ролан Гаррос» та зігравши в фіналі юнацького Уїмблдону-2011.
 
 
Слідами прими українського тенісу нині йде 15-річна Марта Костюк із Київщини, котра за поточний рік виграла одразу два юнацькі «шлеми».
 
 
Перший великий успіх прийшов до нової тенісної зірочки в Мельбурні, де вона виграла у одноліток «одинак» Відкритої першості Австралії.
 
А кілька днів тому — вже в парі, з сербкою Ольгою Данилович — Костюк стала переможницею останнього в сезоні «Гранд слему» — «Ю-Ес оупен»-2017, поставивши таким чином знак оклику наприкінці своїх юніорських виступів.
 
Про перехід на професіональний рівень Марта заявила одразу після свого тріумфу в Нью-Йорку, після якого більшість тенісистів поступово починають підготовку до міжсезонних канікул.
 
Водночас у календарному плані першої ракетки жіночого тенісу Еліни Світоліної, як і в розкладі найсильніших тенісистів України, наразі стоять змагання, оминути котрі немає змоги.
 
Третя тенісистка планети, вочевидь, буде щосили прагнути зіграти на підсумковому турнірі року в Сінгапурі наприкінці жовтня.
 
Натомість нашим найкращим майстрам тенісної ракетки вже найближчого «уїк-енду» належить у складі збірної України позмагатися за право збереження прописки в Першій групі Євро-Африканської зони Кубка Девіса.
 
Попри те, що по ходу сезону капітану «синьо-жовтих» Андрію Медведєву доводилося обходитися без допомоги перших номерів вітчизняного тенісу, на доленосний поєдинок сезону проти збірної Ізраїлю ФТУ вдалося запросити всіх найсильніших виконавців — Олександра Долгополова, Сергія Стаховського, Іллю Марченка й Дениса Молчанова.
 
«Дуже приємно, що всі найсильніші тенісисти відгукнулися на пропозицію й прибули до збірної», — сказав Андрій Медведєв напередодні вильоту до Тель-Авіву, в передмісті котрого — Рамат-Хашароні — відбудуться гра Ізраїль — Україна.
 
Наявність у складі нашої команди Олександра Долгополова, котрий може похвалитися своїм перебуванням у«топ-30» рейтингу АТР, а нині посідає 56-те місце серед тенісистів-професіоналів, можна передбачити, що саме нашу збірну вважатимуть фаворитом матчу.
 
Утім успішного виступу одного лише Долгополова може бути недостатньо, тоді як інші наші «одиночники» — Стаховський та Марченко — в нинішньому сезоні перебувають далеко не в найкращих кондиціях.
 
До того ж немає в нашої збірної хорошого парного дуету, від результатів якого часто-густо й залежить підсумок усього двобою.
 
На думку другої ракетки України Сергія Стаховського, ключовою перевагою суперника буде наявність у нього підтримки власних трибун.
 
«Буде весело», — сміється Стах. Але, загалом, перед нашими хлопцями стоїть серйозне завдання, провалити котре нікому аж ніяк не хочеться.