«Це тільки початок»: Саакашвілі розповів, навіщо прорвався до України

13.09.2017
У попередньому номері «УМ» писала про пригоди Міхеїла Саакашвілі на українсько-польському кордоні.
 
Наразі статус-кво політика не змінився: він залишається у Львові, «в гостях» у мера міста Андрія Садового, котрий поселив його разом iз дружиною і сином в одному з найдорожчих готелів — «Леополісі».
 
Сам Саакашвілі заявляє, що перебуває на території України легально і планує захищати свої права через суд. Про це він сказав під час брифінгу.
 
«Це тільки початок моєї боротьби. Я повернувся додому в Україну, щоб піти до суду і захистити мої права», — сказав пан Саакашвілі.
 
Він наголосив, що перебуває в Україні «абсолютно легально», оскільки перейшов польський кордон «iз легальним українським документом», але українські прикордонники його паспорт не прийняли.
 
Він також сказав, що повернувся до України, бо має «зобов’язання перед українським народом», хоча «усвідомлює» ризик і для свого життя, і для свободи.
 
«Я готовий без будь-якої патетики віддати своє життя за цей народ», — сказав він.
 
Прикметно, що слухати Юлію Тимошенко, котра була поруч зі своїм грузинським колегою, львів’яни не стали. Її спроба виступу виявилася провальною: «Юлю — геть!» кричали у натовпі. 
 
Повертаючись до Саакашвілі, зазначимо, що про свої подальші плани він сказав таке: планую «проїхатися по всіх регіонах України» та «об’єднуватися з людьми, різними політичними силами довкола загальних тем демократії й проти влади олігархату». 
 
Нагадаємо, що раніше Президент України Петро Порошенко назвав ситуацію з перетином Саакашвілі українського кордону «злочином», над яким працюють правоохоронні органи.
 
У відповідь Міхеїл Саакашвілі зазначив: «Я чув, що Президент говорив про якісь злочини. Я хочу йому відповісти: злочином було позбавлення мене громадянства, підробка моїх підписів, зупинка потяга і взяття людей в заручники»
 
Окрім брифінгу, Саакашвілі провів також нараду, в якій взяли участь Юлія Тимошенко та інші політики. Про це журналістам у Львові повідомив народний депутат iз фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.
 
І поки політики радилися, один iз соратників Саакашвілі — Давид Сакварелідзе — повідомив про те, що членів партії «Рух нових сил» піддають репресіям. 
 
«Почалися масові арешти та репресії наших активістів! От зараз арештували нашого активіста з Черкас — Андрія Котиченка. Він був безпосередньо серед тих, хто заводив Міхеїла в Україну. У ці хвилини його везуть до Львова. Вчора п’ятнадцять представників МВС затримали нашого соратника з Івано-Франківська — Олександра Бурцева, який також активно брав участь у подіях неділі», — написав Сакварелідзе в мережі «Фейсбук».
 
Тим часом до готелю, де мешкає Міхеїл Саакашвілі, завітали правцівники Державної прикордонної служби України. Компанію їм склали співробітники поліції.
 
Причина візиту прикордонників — вчинення Саакашвілі адміністративного правопорушення під час перетину державного кордону. Протокол про це опальному політику зачитали прикордонники. 
 
«Якби вони принесли цей протокол протягом трьох годин, коли ми перетнули кордон (а вони не можуть сказати, що я десь ховався, я був на головній площі Львова разом iз тисячами львів’ян), то я б взяв без питань цей протокол. Але те, що зараз вони приносять — це порушення закону», — прокоментував Саакашвілі.