На рівні еліти: «Шахтар» переможно узяв старт у основному раунді Суперліги

15.09.2017
На рівні еліти: «Шахтар» переможно узяв старт у основному раунді Суперліги

«Лігочемпіонський» сезон-2017/2018 «Шахтар» розпочав iз перемоги над «Наполі» в Харкові.

Одна з перших реформаторських ідей, утілених у життя колишнім очільником УЄФА Мішелем Платіні по так званому «кваліфікаційному шляху чемпіонів», продовжує виводити на орбіту групового раунду Ліги чемпіонів усе нові й нові обличчя.
 
 
Так, у нинішньому сезоні можливість зіграти в еліт-раунді Суперліги вперше отримала команда з Азербайджану.
 
 
І хоча дебютне знайомство «Карабаху» з «вищими сферами» континентального футболу ознаменувалося болісним фіаско на «Стемфорд Брідж» від англійського чемпіона — 0:6, за один лише факт подібного роду уроків вищої майстерності колектив iз міста Агдам має дякувати саме нововведенню Платіні.
 
 
Іншим новаторством попереднього керівника Європейського футбольного союзу став новий підхід до посіву під час жеребкування основного раунду Ліги чемпіонів.
 
Якщо раніше в його основі лежав індивідуальний рейтинг клубів, то з недавнього часу статус перших сіяних визначається згідно з місцем країни (чи чемпіонату) в табелі про ранги УЄФА.
 
Саме завдяки цьому нововведенню (хоча тут не обійшлося й без додаткових факторів сприяння)  чемпіон України — «Шахтар» — уперше в своїй історії опинився серед числа восьми найрейтинговіших команд еліт-раунду ЛЧ-2017/2018.
 
Підтверджувати ж високий статус «гірникам» випало в домашньому поєдинку проти італійського «Наполі», з якого, власне, в минулий «мід-уїк» і розпочалася для підопічних Пауло Фонсеки єврокубкова кампанія.
 
Після того як iз футбольним делікатесом, яким, без сумніву, є Ліга чемпіонів, «Шахтар» познайомив Львів, завдяки його ж зусиллям побачити на власні очі найпрестижніший клубний турнір Старого світу змогли й у Харкові.
 
Лігочемпіонський дебют «гірників» на новому місці вийшов успішним — нехай і з мінімальною перевагою (2:1), але в матчі з італійським віце-чемпіоном підопічні Фонсеки розжилися трьома пунктами й разом iз «Манчестер Сіті», який у іншому матчі квартету в гостях розбив «Фейєнорд» (4:0), очолили групу «F».
 
Напевно, зайве говорити, що взяти цю гру донецькому колективу допоміг його південноамериканський легіон.
 
«Суперник діяв агресивніше й відповідально поставився до реалізації голевих моментів», — головний тренер неаполітанців Мауріціо Саррі вказав на причини поразки своєї команди.
 
Відзначимо, що за поєдинком «гірників» проти італійців на «Металісті» стежив головний наставник національної збірної України Андрій Шевченко, котрий у формі кістяка «синьо-жовтих» активно покладається саме на представників донецького клубу.
 
«Тренерський штаб добре підготував команду до старту в ЛЧ», — констатував Шева.
 
Цікаво, що в попередньому сезоні неаполітанський клуб на груповому етапі ЛЧ зустрічався з іншим флагманом вітчизняного футболу.
 
Так само в стартовому матчі еліт-турніру (того ж таки 13 вересня) підопічні Саррі переграли в Києві місцеве «Динамо» (2:1), дозволивши йому загалом у двох поєдинках розжитися лише одним заліковим пунктом.
 
Самі ж «біло-сині», за підсумками минулої єврокубкової осені, посіли в своєму «лігочемпіонському» квартеті останнє місце, втративши нагоду на будь-яке продовження єврокубкової боротьби.
 
Нинішню ж євроосінь динамівці проведуть у Лізі Європи. Хоча й матимуть у Суперлізі свій інтерес, адже, безперечно, стежитимуть за виступами свого вчорашнього одноклубника Андрія Ярмоленка у складі «Боруссії».
 
На старті ЛЧ-2017/2018 «оси» з Дортмунда програли на «Уемблі» лондонському «Тоттенхему» (1:3), при цьому український новобранець «жовто-чорних», вийшовши в «основі», відзначився красивим голом і отримав від німецької преси статус кращого гравця матчу в складі «Боруссії».
 
«Усі наші перемоги — попереду», — написав у своєму «Твіттері» після гри екс-динамівець. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Основний раунд. 1-й тур. Група А. «Бенфіка» (Португалія) — ЦСКА (Росія) — 1:2, «Манчестер юнайтед» (Англія) — «Базель» (Швейцарія) — 3:0.
Група В. «Баварія» (Німеччина) — «Андерлехт» (Бельгія) — 3:0, Селтік» (Шотландія) — «ПСЖ» (Франція) — 0:5.
Група С. «Рома» (Італія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0, «Челсі» (Англія) — «Карабах» (Азербайджан) — 6:0.
Група D. «Барселона» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 3:0, «Олімпіакос» (Греція) — «Спортинг» (Португалія) — 2:3.
Група Е. «Марібор» (Словенія) — «Спартак» (Росія) — 1:1, «Ліверпуль» (Англія) — «Севілья» (Іспанія) — 2:2.
Група F. «Фейєнорд» (Голландія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:4, «Шахтар» (Україна) — «Наполі» (Італія) — 2:1 (Тайсон, 15; Феррейра, 58 — Мілік, 72 (пен.); «Ш»: П’ятов, Срна, Ордець (Хочолава, 90+2), Ракицький, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос (Коваленко, 77), Тайсон, Бернард, Феррейра (Дентіньйо, 88)).
Група G. «Лейпціг» (Німеччина) — «Монако» (Франція) — 1:1, «Порту» (Португалія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:3.
Група H. «Тоттенхем» (Англія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 3:1, «Реал» (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 3:0.