Посадка за несплату: чому суд арештовує майно Коломойського

15.09.2017
Посадка за несплату: чому суд арештовує майно Коломойського

Печерський районний суд Києва наклав арешт на цілу низку майна, що належить структурам, пов’язаним із бізнесменом Ігорем Коломойським.
 
 
Серед них — будівля заводу «Біола», споруда, яку орендує телерадіокомпанія «Студія «1+1», літак «Боїнг». 
 
 
На цей крок суд пішов для забезпечення боргів Коломойського перед державою, які виникли у справі «Приватбанку».
 
 
Під час націоналізації фінустанови стверджувалося, що банк «порожній». Тобто активи були виведені упродовж кількох останніх років, і державі довелося терміново «вливати» кошти у «Приватбанк», аби убезпечитися від фінансового краху найбільшого банку в Україні.
 
Який міг потягнути за собою колапс фінансової системи держави. 
 
Тож відповідно до судових матеріалів, які опинилися на столі суддів Печерського районного суду, посадові особи «Приватбанку» шляхом зловживання своїм службовим становищем протягом 2014 року заволоділи державними коштами Національного банку в сумі понад 19 млрд. гривень, виділеними на рефінансування.
 
Як відомо, Генеральна прокуратура України відкрила цілу низку кримінальних справ проти колишніх керівників або власників «Приватбанку» за статтями 218 і 220 Кримінального кодексу — доведення банку до неплатоспроможності.
 
Прокурор просив суд про накладення арешту також на земельні ділянки ТОВ «Хаджибей» в Одеській області і масив «Золотий берег»; нежитлові приміщення житло-офісного будинку й підземного паркінгу в Києві ТОВ «Поділ Нерухомість» (орендує «Студія «1+1»); будівлю заводу «Біола» у Дніпрі, що належить ТОВ «Ерлан»; літак «Боїнг 767-300», що є у власності португальської Pennylane — Comercio Internacional LDA. 
 
Також «на олівець» поставили будинок у Києві на проспекті Степана Бандери, 34, площею 6 921 кв. м, що належить ТОВ «Імме»; нежитлові будинки в Дніпрі, що перебувають у власності ТОВ «Акватера» і ТОВ «Арлан»; будинок торговельного павільйону в Одесі, який належить ПАТ «Проектно-пошуковий інститут «Південмедбіосинтез».
 
Через кілька днів суд арештував також зерновий термінал «Бориваж» в Одеській області, що належить компанії «Агротермінал Логістик».
 
Кінцевим бенефіціаром усіх перелічених структур, як вдалося довести слідству, є Ігор Коломойський. 
 
При цьому Національний банк заявив, що не планує виселяти «Студію «1+1» iз їхньої будівлі.
 
У компанії «Міжнародні авіалінії України», якій належить арештований «Боїнг-767», заявили, що ця дія жодним чином не вплине на їхню роботу.
 
«Рішення Печерського суду не накладає обмежень на користування повітряними суднами, які експлуатує авіакомпанія для виконання своїх рейсів, — заявили в «МАУ». — Тому всі літаки з флоту МАУ використовуються для виконання рейсів згідно із затвердженим розкладом. Крім того, МАУ не є стороною даного судового процесу і не може його коментувати».