«Злочинний вердикт»: світ засудив вирок російських окупантів Ахтему Чийгозу

15.09.2017
З вимогою негайно випустити на свободу одного з лідерів кримськотатарського Меджлісу виступив комісар Ради Європи Ніл Муйжніекс. Політик підкреслив, що Росія порушила свої зобов’язання у рамках Європейської конвенції про права людини.
 
«Рішення підконтрольного Кремлю суду щодо активіста Меджлісу Ахтема Чийгоза є незаконним, — заявив комісар Ради Європи Ніл Муйжніекс. — Можна відкрито говорити про те, що Чийгоза переслідують за національною ознакою та безпідставно звинувачують у діях, яких він не робив. Порушення прав кримських татар в анексованому Росією Криму почалося з закриття Меджлісу. Переслідування людей триває у вигляді незаконних арештів, викрадення та насильницького утримання в СІЗО».
 
На думку представників міжнародної правозахисної організації Аmnesty International, вирок для Чийгоза став кульмінацією у низці сфальсифікованих справ у Криму.
 
«Ахтема треба негайно звільнити без будь-яких умов, — сказала лідер Міжнародної амністії Оксана Покальчук. — Активіст Меджлісу є в’язнем совісті, якого Верховний Суд республіки Крим позбавив волі лише за мирну реалізацію його прав людини».
 
Солідарні з думкою правозахисників і представники Міністерства у справах тимчасово окупованих територій України. Вони засудили злочинну владу в окупованому Криму, яка жорстоко розправилася із заступником голови Меджлісу Ахтемом Чийгозом. Незаконний вирок суду проти громадянина України підлягає оскарженню в Європейському суді з прав людини.
 
«Росія порушила міжнародне право та засудила Ахтема Чийгоза за російським законодавством за ті події, які відбулися ще до окупації півострова Крим, — заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер. — Несправедливий вирок буде скасований під тиском світової громадськості, а Росія лише довела свій ганебний статус країни-агресора, де грубо зневажають права людини».
 
На офіційному сайті посольства США оприлюднили заяву про те, що вирок суду для Ахтема Чийгоза у вигляді незаконного позбавлення свободи на вісім років — кричущий злочин проти свободи і прав людини. Це ще одне свідчення того, як країна-агресор розправляється з тими, хто насмілюється говорити людям правду про стан справ в окупованому Криму.
 
Прес-служба британського уряду процитувала слова свого міністра у справах Європи Алана Дункана, який закликає Росію негайно звільнити Ахтема Чийгоза.
 
«Злочинний вердикт проти Ахтема було винесено на підставі фальсифікованої кримінальної справи, — заявив Алан Дункан. — Навіть формулювання вироку, який виносить покарання «за організацію масових заворушень у Криму», демонструє масове переслідування кримських татар та українців, які виступають проти незаконної анексії півострова. Крим був та залишається невід’ємною частиною України, тому Великобританія не визнає легітимності ані російської влади в Криму, ані обраних нею керівників півострова».
 
Адвокат активіста кримськотатарського руху в окупованому Криму Микола Полозов заявив, що разом із Ахтемом Чийгозом вони подали відразу дві апеляції на незаконне рішення Сімферопольського суду. Документи вже передані до Верховного Суду Російської Федерації.
 
«Право на свободу та любов до Батьківщини є для країни-агресора головною «небезпекою», — заявив активіст Меджлісу Ахтем Чийгоз у своїй апеляції. — Російську владу дратує та лякає істинний патріотизм, який їм не зрозумілий та не притаманний».
 
У тексті апеляції також є слова Чийгоза, які свідчать про те, що вирок став підлою помстою Кремля за його принципову політичну позицію, а також переслідуванням політика з боку окупантів за невизнання анексії Криму Російською Федерацією.