Мешканці Тернополя зможуть впливати на долю бюджету міста

15.09.2017
Уже вдруге в Тернополі реалізовується проект, який дає жителям обласного центру можливість самим вирішувати, на що саме витратити частину коштів міського бюджету.
 
У вересні минулого року Тернопільська міськрада презентувала електронну систему «Громадський проект» (https://pb.rada.te.ua/), завдяки якій можна подавати заявки щодо власних ініціатив та персоніфіковано голосувати за ті, які вважаєш найцікавішими та найважливішими.
 
Восени 2016-го номінаційним комітетом було прийнято понад сім десятків таких заявок, що стосувалися найрізноманітніших сфер суспільного життя, відтак серед великих проектів найбільше голосів було віддано за соціальний мультиспортивний зал, а серед малих — за проект, покликаний зробити чистішими парки міста.
 
У бюджеті наступного року на реалізацію проектів «Громадського бюджету» передбачено 9 мільйонів 400 тисяч гривень, що на два мільйони більше, ніж було цього року. Однак активність тернополян чомусь помітно знизилась у порівнянні з минулорічною. 
 
Прийом заявок розпочався з 1 вересня і триватиме лише до кінця місяця, однак упродовж перших десяти днів було зареєстровано лише одну — щодо придбання обладнання для діагностики ускладнень вагітності для перинатального центру другої міської лікарні.
 
Потрібність такого автор Ольга Сидорчук аргументує тим, що у медичному закладі щороку народжує понад 3 тисячі жінок, а частота ускладнень вагітності постійно зростає.
 
«У відділі патології вагітності проліковано 450 пацієнток. Усі вони потребують ретельного моніторингу стану плоду для попередження смертності новонароджених, — пише тернополянка у своїй заявці. — Для цього необхідно придбати діагностичний апарат УЗД із доплером і чотири фетальні кардіомонітори. Це обладнання покращить якість діагностики порушень розвитку дитини в утробі матері і дозволить проводити своєчасне лікування. Коштує воно 990 тисяч гривень».
 
Проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, повинні бути профінансовані з міського бюджету та реалізовані виконавчими органами ради в 2018 році.