Ціна Криму і Донбасу: в ООН підрахували збитки Росії через санкції Заходу

15.09.2017
Ціна Криму і Донбасу: в ООН підрахували збитки Росії через санкції Заходу

Найболючіше санкції вдарили по простих росіянах. (Фото з сайта nnm.me.)

Міжнародні економічні санкції проти Росії, введені, зокрема, Сполученими Штатами і Європейським Союзом, завдали Росії з 2014 року прямих втрат на суму 55 млрд. доларів, повідомляє іспанська агенція EFE.
 
 
Ці дані відображені в доповіді ООН iз питання негативної дії на права людини односторонніх примусових заходів, таких як ті, що були запроваджені проти Росії після приєднання Кримського півострова в березні 2014 року і її подальшої участі в конфлікті на сході України. 
 
 
Повідомляється, що доповідач Ідріс Джазайрі, який здійснив у квітні  офіційну поїздку в Росію для збору інформації з перших рук, зробив висновок у своїй доповіді, що санкції слід поступово знімати, починаючи з тих, які вплинули на населення.
 
У доповіді наведено дані про різке погіршення російської економіки з 2014 року: зниження доходів на душу населення, збільшення кількості людей, що живуть в умовах бідності, й уповільнення макроекономічного зро­стання.
 
Водночас експерт ООН робить висновок, що це було пов’язано не тільки з санкціями, а й iз падінням цін на нафту в тому ж році.
 
Проте, за словами Ідріса Джазайрі, російська економіка також відновлюється, і за останні дванадцять місяців рубль набрав у ціні 15%. Це свідчить про певну адаптацію російської економіки до каральних заходів.      
 
Водночас, згідно з доповіддю, антиросійські санкції коштують країнам, які їх ввели, 3,2 млрд. доларів щомісяця.
 
У документі повідомляється, що основний тягар при цьому лягає на країни ЄС. З огляду на ці докази Джазейрі вважає, що після ­трьох років здійснення каральних заходів проти Росії потрібна «оцінка їх ефективності». 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Європарламент ухвалив резолюцію про боротьбу з корупцією, в якій, зокрема, закликав Раду ЄС запровадити персональні санкції проти 32 фігурантів «списку Магнітського».
 
Як повідомляє «Німецька хвиля», депутати пропонують заборонити фігурантам списку в’їзд в країни Євросоюзу і заморозити їхні європейські активи.
 
«Список Магнітського», названий у пам’ять про померлого в московському СІЗО аудитора, був прийнятий Конгресом США наприкінці 2012 року, пізніше він був розширений.
 
Документ передбачає візові та економічні санкції щодо росіян, причетних до порушень прав людини.
 
Європарламент схвалив список iз 32 фігурантів ще в 2014 році і відтоді неодноразово закликав ЄС запровадити санкції проти них.