Навчання «Захід-2017»: чи всі російські військові залишать Білорусь

19.09.2017
Навчання «Захід-2017»: чи всі російські військові залишать Білорусь

Путін і Лукашенко: цього разу чомусь не разом. (Фото з сайта news.tut.by.)

У середу, 20 вересня, завершаться військові навчання «Захід-2017».
 
 
Основна їх частина, нагадаємо, проходить на території Білорусі.
 
 
А до кінця місяця всі російські військові мають повернуться додому.
 
 
За офіційними даними, росіян на території сусідньої держави — всього 3 тисячі (ще 7 тисяч військових — iз білоруського боку). Хоча експерти не надто довіряють цій цифрі.
 
 
Адже, враховуючи масштаб навчань i кількість техніки, якої нагнали на білоруські полігони, вона може бути в рази більшою.
 
 
За інформацією опозиціонера та екс-кандидата в президенти Білорусі Миколи Статкевича, підготовка до навчань тривала місяць.
 
І весь цей час до місць проведення вишколу звозили техніку, обладнання, харчі тощо. Тому дуже ймовірно, що йдеться про значно більшу кількість людей.
 
За словами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, реальна чисельність учасників військових навчань «Захід-2017» оцінюється у 230-240 тисяч осіб. 
 
Та чи всі російські військові повернуться додому? Раніше експерти вже висловлювали побоювання, що навчання можуть бути такою собі ширмою, за якою Москва нарощуватиме свою присутність у сусідній країні.
 
«Росія заявила, що вона ввела до Білорусі 3 тисячі військових. При цьо­му, скільки вона насправді ввела, ніхто не знає, вона може 3 тисячі вивести, — каже речник Генерального штабу Збройних сил України полковник Владислав Волошин. — А скільки реально вона там може залишити?».
 
Він нагадав вислів Путіна «їх там немає».
 
«Їх там теж «не буде». Вони так само можуть сховати їх у Білорусі і сказати: «Це не наші військові», — наголосив Волошин. 
 
Можливі військові провокації насторожують і білоруську опозицію.
 
«Особливість цих навчань, що на нашу територію прибуває значний контингент держави, що воює з Україною і перебуває в конфлікті з іншими нашими сусідами. Це потенційне залучення нас у воєнне протистояння, — наголошує Микола Статкевич. — Обов’язок чоловіків — захищати свій дім і країну. Ми маємо попередити агресорів, що будемо це робити. Нехай забирають свої танки-шманки, солдатів, повчаться, побігають і їдуть додому. І бажано, доки десь поблизу воюють, сюди не повертатися». 
 
Проінспектувати хід навчань мали й президенти обох країн — Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Попередньо було заявлено, що обидва побувають спільно на одному об’єкті.
 
Хоча пізніше плани, схоже, змінилися. Путін учора збирався їхати на навчальний полігон сам. І не в Білорусі, а в Ленінградській області.
 
Про прибуття «бацьки» на котрийсь із об’єктів станом на вчора нічого ще не було відомо. Хоча як повідомила прес-секретар президента Наталія Ейсмонт, це точно буде територія Білорусі, оскільки саме тут проходить основна частина навчань.
 
Та й «офіційного запрошення главі білоруської держави приїхати на навчання до Росії не надходило», додала вона.
 
А от російському колезі таке запрошення — побувати в Білорусі на навчаннях — надіслали, тільки Путін його чомусь не прийняв. 
 
Може, тому, що особливо нічим тішитися під час навчань? Адже Росії вони вже коштували двох літаків.
 
Так, 14 вересня у Калузькій області Росії на авіабазі «Шайковка» зазнав аварії бомбардувальник повітряно-космічних сил РФ Ту-22М3, що був задіяний у військових навчаннях «Захід-2017». Ту-22М3 iз технічних причин викотився за межі злітно-посадкової смуги. Екіпаж не постраждав.
 
Літак після проведення регламентних робіт продовжить виконувати завдання за призначенням, ствер­джує російське міноборони.
 
Хоча телеканал «Рен ТВ», зазначає, що в ході аварії літак ліг на черево та зазнав серйозних пошко­джень і більше експлуатуватися не буде.
 
А вже за два дні, в суботу, у Воронезькій області розбився навчально-бойовий літак Як-130. Катастрофа сталася під час виконання навчально-тренувального польоту.
 
Два члени екіпажу встигли катапультуватися і залишилися живі.