У стартовому поєдинку ЧЄ-2017 збірна України зіграє з російськими волейболістками

20.09.2017
У стартовому поєдинку ЧЄ-2017 збірна України зіграє з російськими волейболістками

Легіонерка волейбольної збірної України з «Каннів» — Надія Кодола. (Фото з сайта ФВУ.)

Після зміни стернового біля керма Федерації волейболу України у цьому господарстві почали приділяти значно більше уваги національним збірним.
 
 
І хоча ні чоловічій, ні жіночій командам не вдалося влітку успішно подолати відбірковий етап кваліфікації на майбутній чемпіонат світу, перемоги обох колективів у Євролізі можна вважати новим етапом у їхній історії.
 
 
Розжився у клубне міжсезоння вітчизняний волейбол іще одним трофейним здобутком, коли на літній Універсіаді-2017, здолавши в «малому фіналі» господарьку збірну Тайбею, українські студентки, котрих очолював наставник «Хіміка» Андрій Романович, здобули «бронзу».
 
 
На чемпіонат Європи-2017, який 22 вересня стартує в Грузії та Азербай­джані, жіночу збірну повіз давній її керманич Гарій Єгіазаров.
 
До фінального етапу ЧЄ наша жіноча команда пробилася вперше з 2011 року, коли восени минулого року в напруженому «стиковому» протистоянні здолала за сумою двох матчів збірну Іспанії.
 
У груповому раунді фінальної частини Євро нашим дівчатам випали доволі серйозні суперники — команди Росії, Туреччини та Болгарії.
 
Вирушаючи до Баку — а саме там «синьо-жовті» гратимуть поєдинки у своєму «квартеті», наставник вітчизняної збірної заявив, що разом з підопічними прагнутимуть вийти з групи.
 
Наскільки реальним буде реалізація цього завдання, можна спрогнозувати, кинувши погляд на останній контрольний поєдинок наших дівчат, у якому вони з боєм, але програли майбутнім суперницям по квартету — туркеням — 2:3 (25:22, 22:25, 28:26, 24:26, 10:15).
 
«Суперник переважив нас у швидкості», — пояснив Єгіазаров.
 
Однією з проблем, яку доведеться вирішувати досвідченому тренеру на його третьому за ліком чемпіонаті Європи, буде відсутність у складі травмованої діагональної Лесі Рихлюк.
 
Вочевидь, у  цьому контексті ставку буде зроблено на лідера «Хіміка» Анастасію Чернуху. От тільки питання — чи вистачить сил волейболістці, за плечима котрої кваліфікація на «мундіаль», Євроліга, Універсіада, аби повести за собою всю команду на ЧЄ.
 
Водночас роль лідера буде покладено на досвідчену догравальницю французького клубу «Канни» Надію Кодолу.
 
«Хочеться гідно представити нашу країну на цьому турнірі, показати, що в Україні вміють грати на найвищому рівні. Не хочеться їхати на турнір у якості «туристів», — заявила Кодола.
 
Відзначимо, в остаточній заявці «синьо-жовтих» на континентальний форум, яка складається з 14 волейболісток, лише Чернуха має українське «коріння».
 
Решта збірниць — представниці іноземних клубів. По суті, від того, наскільки швидко дівчата знайдуть на майданчику спільну мову, й залежатиме результат «синьо-жовтих» у Баку.
 
По ходу ж підготовчого збору блокуюча турецького «Нілуферу» та національної збірної Ірина Трушкіна так описувала ситуацію всередині колективу:
 
«Є чимало недоліків, пов’язаних з обробкою м’яча, доводкою його партнеру. На блоці ще не відчуваємо плече один одного — не можемо ще чітко визначити, який м’яч пасується нападнику по  інший бік сітки. Важливий момент — граємо ми з бажанням, ніхто номер не відбуває. Просто більше треба попрацювати над дрібницями».
 
Свій перший поєдинок на ЧЄ підопічні Єгіазарова зіграють 22 вересня проти збірної Росії. Наступного дня матч із болгарками.
 
Заключний же поєдинок у групі наші волейболістки зіграють 25 вересня з туркенями, де матимуть нагоду реваншуватися за попередню поразку.