Поділимося яблуками: в українських фруктах зацікавлені як Азія, так і Європа

20.09.2017
Поділимося яблуками: в українських фруктах зацікавлені як Азія, так і Європа

Українські яблука смакують і європейцям, і індусам, і арабам. (Фото з сайта kp.kg.)

Особливості фітосанітарії

 

Україна з кожним роком усе сміливіше відчиняє двері на ринки євроазійського континенту.
 
 
Днями представницька делегація Мін­агрополітики провела низку офіційних зустрічей для диверсифікації та лібералізації експорту української продукції рослинного походження до Індії.
 
 
Нарада зі співсекретарем профільного департаменту Міністерства сільського господарства та добробуту фермерів Республіки Індія Ашвані Кумаром окреслила перспективи  двосторонньої торгівлі товарами агропромислового комплексу.
 
 
Зокрема, обговорили нетарифні бар’єри у торгівлі вітчизняним зерном, узгодили фітосанітарні вимоги для імпорту з України плодово-ягідної продукції та електронну фітосанітарну сертифікацію об’єктів регулювання, запропоновану індійськими колегами.
 
Республіка Індія зацікавлена в експорті української продукції рослинного походження, тому охоче активізує співпрацю у галузі фітосанітарної безпеки.
 
У підсумку робота вітчизняної торгової місії в цій країні завершилася низкою практичних результатів.
 
Українська та індійська сторони створюють окрему робочу групу з аграрних питань у рамках Міжурядової комісії вже восени поточного року.
 
До січня 2018 року профільні наукові установи Індії вивчать і допоможуть прийняти остаточне рішення щодо визнання препарату та способу фумігації зерна, як офіційної фітосанітарної процедури.
 
За ініціативою Держпродспоживслужби та профільних асоціацій індійська сторона планує розпочати експорт яблук з України.
 
Світова організація торгівлі вже отримала проект нормативного акта, який регулює імпорт до Індії рослин та продуктів рослинного походження.
 
Після набуття чинності цього нормативного акта українські яблука можна буде імпортувати до Індії, дотримуючись виконання певних фітосанітарних умов.
 
У свою чергу з Індії до України експортуватимуть папаю, манго та інші тропічні фрукти.
 
Держпродспоживслужба повідомила, що торгова місія також допомогла врегулювати проблему з електронними фітосанітарними сертифікатами Національної організації карантину і захисту рослин Індії.
 
Індійська сторона видаватиме фітосанітарні сертифікати відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів та з урахуванням вимог українського законодавства.

Органічний аудит

Тим часом українські фермери зі своїми фруктами напряму виходять на ринки Євросоюзу.
 
Фермерське господарство «Гадз» із Тернопільщини половину вирощених яблук постачатиме на експорт.
 
Господарство перевело на органічне вирощування 40 га саду резистентних сортів яблуні.
 
Напрям започаткували, аби експортувати органічне яблуко на ринок ЄС, де нині великий попит на таку продукцію.
 
Аудит органічного виробництва вже проходить заключний етап.
 
«Завдання, яке ми поставили перед собою на найближчий час, — п’ятдесят відсотків вирощеної садовини продавати на внутрішньому ринку, а ще п’ятдесят експортувати», — каже заступник голови ФГ «Гадз» Олег Грицак.
 
Амбіції господарства виросли не на порожньому місці. Минулого року тернополяни вже експортували свої яблука до Швеції, Норвегії, Ірану, Туреччини та Білорусі. Нині господарство веде також перспективні перемовини з покупцями з ОАЕ.
 
Як уточнив Олег Грицак, на сьогодні фермерське господарство «Гадз» має 600 гектарів плодових садів (яблуня, груша, слива) та плодовий розсадник, у якому щороку виготовляють 800 тисяч саджанців.
 
Яблуневий сад дає до 60 тонн із гектара врожаю. Господарство сертифіковане у системі Global GAP.