Не вінками єдиними: у Черкасах показали традиційні головні убори заміжніх українок

20.09.2017
Не вінками єдиними: у Черкасах показали традиційні головні убори заміжніх українок

Черкащанки у стародавніх головних уборах. (Фото надане Черкаським обласним краєзнавчим музеєм.)

У Черкасах, за сприяння науковців обласного краєзнавчого музею, в Галереї народного мистецтва відкрили фотовиставку «Благословенні Богом українки».
 
 
Як розповіли «Україні молодій» працівники краєзнавчого музею, на виставці представлені 30 портретів сучасних жінок у традиційних українських образах Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ століття. 
 
 
Експозиція, пояснюють науковці музею, дає уявлення про те, як одягалися та запинали хустки і намітки жінки центральної України.
 
 
«Усі знають образи українських дівчат уквітчаних вінками та стрічками, але мало хто згадує про жінок, саме заміжніх, які вив’язували голову хусткою, наміткою, одягали очіпки, чушки, капурі, «рогаті очіпки», кибалки і тим самим прикрашали себе. Середній вік заміжньої жінки в ХІХ столітті — 21 рік, то невже життя після заміжжя зупиняється? Поки дівувала —  була гарненька та раденька, а після заміжжя одягла хустку та й засумувала... А ось і ні!» — наголошують працівники Черкаського краєзнавчого музею.
 
Вони кажуть, проект покликаний представити українську заміжню жінку, гарну, веселу, модну та колоритну.
 
Показати різновиди вив’язування хусток, наміток, одягання очіпків та продемонструвати, що після заміжжя жінка набуває особливого шарму. 
 
А сама виставка, на якій відвідувачів не бракує, дає можливість відчути особливості українського жіночого строю, проникнути в глибину переживань людей того часу з їхніми турботами, надіями та відчуттям краси. 
 
Проект підготували талановиті черкаські фотографи Катерина Друзь та Анна Криворотова.