«Недуга століття»: як попередити ускладнення від остеохондрозу

20.09.2017
«Недуга століття»: як попередити ускладнення від остеохондрозу

Помірна фізична активність — найкращий спосіб попередити остеохондроз. (Фото з сайта Healthlife.com.)

Остеохондроз нині дошкуляє фактично кожній дорослій людині.

 

Це найпоширеніше захворювання хребта, яке складно попередити і не так просто лікувати, адже недуга має багато причин і може проявлятися по-різному, часто маскуючись під інші діагнози.

 

Найбільш промовистий симптом хвороби — біль у спині, який важко приховати.

 

Він виникає, оскільки при остеохондрозі міжхребцеві диски і хрящі «затискають» нервові волокна і судини, тож спина починає нестерпно нити.

 

Якщо зволікати з візитом до лікаря, це «ниття» здатне перетворити життя на пекло.

Як же попередити проблему до того, як вона підійде впритул і піде в наступ?

… І диск перестає бути амортизатором

Остеохондроз — хронічна хвороба хребта, яка, за словами лікарів, практично є в кожної людини, якій за 50.
 
Таку градацію фахівці пояснюють віковими змінами в організмі, його природним старінням. Хребет людини впродовж життя зазнає величезних навантажень.
 
Дегенеративні процеси в ньому виникають із різних причин: вроджена нестабільність хребта, професійні і спортивні травми, підняття вантажів, нездоровий спосіб життя, порушення обмінних процесів в організмі.
 
За словами лікарів, хвороба виникає, коли порушується живлення тканин міжхребцевого диска, коли знижуються його пружні властивості, зменшується його розмір.
 
«Диск, як амортизатор, перебуває між двома хребцями та підтримує рівномірний тиск між ними. При остеохондрозі з пульпозного ядра диска виходить волога, тож диск не може далі виконувати функції амортизатора», — каже столичний лікар-ортопед Валерій Закревський. 
 
Недуга розвивається поступово і проходить три стадії. На першій найчастіше стається розрив капсули міжхребцевого диска.
 
«Як правило, це відбувається при неадекватному фізичному навантаженні, — пояснює Валерій Павлович. — Відтак частина пульпозного ядра виходить назовні, іноді — в спинномозковий канал. Так виникає грижа міжхребцевового диска».
 
На другій стадії міжхребцевий диск звужується, а відстань між хребцями зменшується. Під час руху тіла хребці зміщуються відносно один одного.
 
А на третій стадії остеохондрозу, каже лікар, по краях хребців утворюються кісткові розростання.

«Хандрить» спина? Мерщій до ортопеда!

У багатьох випадках на першій стадії недуги її симптоми більше виражені, біль гостріший, ніж на третьому етапі захворювання.
 
Виявити хворобу і точно визначити її стадію може лише фахівець — ортопед-травматолог або невропатолог — з допомогою рентген-діагностики або магнітно-резонансної томографії (МРТ).
 
Остеохондроз може виникати і в молодих людей. Фа­хівці кажуть, що після диспластичних захворювань, таких як остеохондропатія (юнацький кіфоз) у дітей може розвинутися диспластичний остеохондроз уже в 14 років. Хоча такі випадки не дуже поширені.
 
А ось остеохондроз у 20 і більше років — нині не рідкість і зустрічається, на жаль, дедалі частіше.
 
Це — наслідок гіподинамії (малорухливого способу життя), хаотичного харчування, недбалого ставлення до здоров’я, стверджують фахівці. 
 
Остеохондроз робить вразливими шийний, грудний або поперековий відділи хребта. У деяких випадках недуга зачіпає лише один відділ, а в деяких — «б’є» в усі відділи одночасно.
 
— Головний симптом, який підказує, що в організмі є проблема, — це біль у спині, — пояснює Валерій Закревський. — З’являється також оніміння та біль у руках і ногах. Біль посилюється при різких рухах, фізичному навантаженні, коли людина піднімає вагу. При остеохондрозі шийного відділу непокоїть біль у руках, плечах, потилиці, часто болить голова. У деяких випадках німіє надпліччя, порушуються функції руки. 
 
Остеохондроз грудного відділу сповіщає про себе болем у грудях, у ділянці серця. Буває так, що людину непокоїть серце, але кардіолог не фіксує якихось відхилень у роботі «головного двигуна». І тільки після додаткових обстежень з’ясовується: винен хребет.
 
Остеохондроз поперекового відділу провокує біль у попереку, що «віддає» в сідниці, стегно, стопу.
 
Ортопеди застерігають: легковажити з діагнозом чи ігнорувати недугу — небезпечно. Адже остеохондроз не тільки змушує людину страждати від болю, дискомфорту, а й може спричинити втрату рухливості. І навіть призвести до інвалідності.
 
Тому ніколи не зволікайте: якщо «хандрить» спина — шукайте підтримки у фахівців: невропатолога чи травматолога-ортопеда.

Головне — змінити спосіб життя!

Остеохондроз — недуга хронічна, тому про повне одужання говорити складно, ви­знають лікарі. Лікувати остеохондроз чи зупинити його розвиток — усе одно, що лікувати старіння. Якщо процес розпочався — він є незворотним. Лікувати можна тільки прояви недуги — біль. 
 
— Методи лікування остеохондрозу — комплексні, — зауважує Валерій Закревський. — Це і мануальна терапія (лікування руками, вправляння хребців), прийом знеболювальних препаратів, ін’єкції — блокади, лікувальна фізкультура, мазі та креми. Але людина має розуміти: самі лише допоміжні засоби ситуації не зарадять, а саму проблему, якщо вже вона виникла, доводиться відтепер вирішувати (лікувати) регулярно. 
 
Лікар наголошує: головне — це змінити спосіб життя. Адже прояви остеохондрозу можна попередити.
 
Для цього періодично застосовують масаж, лікувально-профілактичну гімнастику, мануальну терапію.
 
Звертайте увагу на своє харчування: воно має бути збалансованим, здоровим, повинне містити всі необхідні мікро- та макроелементи, вітаміни.
 
Фахівці радять дотримуватися простих щоденних правил, які допоможуть розвантажити спину і попередити прояви остеохондрозу.
 
«Наприкінці дня дайте спині відпочити, полежіть деякий час, — рекомендує Валерій Закревський. — Завжди намагайтеся тримати поставу — і коли ідете, і як сидите за столом. Якщо у вас сидяча робота, час від часу вставайте з-за столу, робіть вправи, які допоможуть розслабити м’язи спини. Правильно піднімайте вантаж — плавно і присівши, не можна робити цього різко, ривком, сильно нахилившись. І пам’ятайте: найкорисніший сон для вашої спини — на жорсткій поверхні або ортопедичному матраці, без подушки або з маленькою подушкою під голову». 
 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

До остеохондрозу призводить зазвичай комплекс причин:
— спадковість;
— вікові зміни;
— порушення обміну речовин в організмі;
— зайва вага, неправильне харчування;
— порушення постави, викривлення хребта;
— плоскостопість;
— малорухливий спосіб життя;
— робота, пов’язана з важкими фізичними навантаженнями, підйомом важких предметів;
— сидяча робота, особливо тривале перебування в одній позі;
— спортивні та виробничі травми;
— нездоровий спосіб життя, зокрема куріння;
— нервове перенапруження, стресові ситуації.
 

ВАЖЛИВО

При остеохондрозі можуть допомогти такі види спорту, як волейбол, лікувальна фізкультура, плавання (дуже помічне при загостренні болю), ритмічні танці, легка атлетика, гімнастика.
 
Заняття йогою — дуже добре для хребта і суглобів, розвиває гнучкість, посилює координацію рухів.
 
Можна також спробувати бодібілдинг — цей вид спорту допомагає зробити спину прямою, а тіло — красивим.
 
Однак при запущеній стадії остеохондрозу фізичні навантаження зазвичай протипоказані. Тож перед тим, як вирушити до спортзалу, ­неодмінно порадьтеся з лікарем.