Порошенко в ООН закликав ввести на Донбас миротворців, але тільки не російських

22.09.2017
Президент України Петро Порошенко у середу (пізно ввечері за Києвом) двічі виступив із трибуни Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.
 
Й оби­два його виступи були різкими, гострими та злободенними. Однією з головних тем його промови був заклик до введення миротворчої місії ООН на Донбас.
 
«Переконані, що повноцінна миротворча операція ООН є єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання», — заявив Петро Порошенко.
 
«Росія є не контрибутором міжнародної безпеки, а її найбільшою загрозою. Сьогодні Росія, мабуть, єдина країна в світі, яка має конфлікт — гарячий, заморожений чи потенційний — майже з усіма сусідами, — наголосив Порошенко. — Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України. Україна ніколи не прийме таку домовленість. Не прийме її і міжнародна спільнота. Нещодавні гібридні «миротворчі пропозиції» від Москви є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток та заморозити конфлікт назавжди. Ми вітатимемо будь-яку пропозицію, що принесе мир у нашу країну».
 
Водночас Президент України наголосив, що миротворці ООН мають бути неупередженими.
 
«У такій місії не місце для представників агресора. Вони не можуть бути її частиною», — наголосив він.
 
Порошенко навів докази присутності російських військ на Донбасі — військові квитки тих, кого там «нєт». Згадав відповідальність РФ за вбитих на Донбасі, за жертви збитого малайзійського «Боїнга» та назвав поіменно українських бранців, яких Росія незаконно утримує в полоні. 
 
«Усі речі названі своїми іменами, — коментує виступ глави держави у «ФБ» народний депутат Ірина Геращенко. — Росія грубо порушує всі можливі норми міжнародного права, так не може поводитися постійний член Радбезу ООН. Президент із найвищої трибуни дуже чітко роз’яснив гібридність «миротворчих пропозицій» агресора, мета яких — заморозити конфлікт на Донбасі навіки. Україна завжди допомогала всім, хто в біді, ми брали участь у миротворчих місіях навіть тоді, коли вже загорівся Донбас, бо то була наша відповідальність за міжнародними зобов’язаннями. Зараз — час допомогти Україні всім світом, тому чекаємо миротворчу місію, де не буде жодного окупанта, жодного росіянина, які навіки зганьбили себе війною в Україні, які зрадили наші взаємини».
 
«Російська делегація сиділа з червоними вухами. Бо ніхто так чітко не називав речі своїми іменами, як це зробив український Президент. І повірте, світ це чує. Й буде результат усіх цих дипломатичних зусиль», — переконана Геращенко.