«Ше.Пісня»: у Києві презентують збірку пісень на слова з «Кобзаря»

26.09.2017
«Ше.Пісня»: у Києві презентують збірку пісень на слова з «Кобзаря»

Гурт «Сад» із Дніпра у своєму репертуарі має понад два десятки пісень на слова Тараса Шевченка. (Фото з «Ше.Fest».)

У столичному музеї Тараса Шевченка сьогодні, 26 вересня, відбудеться презентація нових пісень на слова Тараса Шевченка.
 
 
У музичний збірник увійшли треки-переможці пісенного конкурсу «Ше.Пісня», який відбувається до дня народження Тараса Шевченка. 
 
 
«Дуже важливо ретранслювати творчість із «Кобзаря» в XXI століття до наших сучасників, — каже організатор фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest» Юлія Капшученко-Шумейко. — Передусім це важливо для молодих людей. Адже кожне нове покоління дуже складно сприймає творчість Тараса Шевченка, особливо зі шкільної парти. Тому наш конкурс «Ше.Пісня» створений для того, щоб залучати молодих музикантів, які б опрацьовували тексти лідера нації на сучасний лад.
 
Така співпраця з Григоровичем дуже складна, адже він творив ще в XIX столітті, перед музикантами бар’єр в два віки, але за рахунок того, що тексти актуальні — ця співпраця складається лише з найталановитішими музикантами, тими, які змогли вловити мелодію поезії, яку заклав автор. Власне з такими музикантами в нас і буде зустріч, адже в збірник увійшли найсоковитіші композиції на слова з «Кобзаря».
 
На презентації переможці конкурсу виконають пісні наживо, зокрема, виступатимуть гурт «Сад», «Мелорі», «Пророка», бард Вітай Кобзар та Сергій Малега. Читатимуть поезії з «Кобзаря» поети, учасники проекту «Відео.Кобзар» Михайло Невідомський та Володимир Олівцець. Ведучий вечора — Олександр Висоцький.
 
Цього року у збірник пісень «Ше.Пісня» увійшло 10 композицій. Виконавці: Богдан Тарасюк — «Катерина» (Вінниччина), Дмитро Оленич — «Думи мої» (Київ), Сергій Малега — «За байраком байрак» (Богуслав), Віталій Радиш — «Гомоніла Україна» (Івано-Франківщина).
 
Більшість пісень були записані на студії, адже музиканти створювали свіжі композиції для конкурсу. Диск створений за сприяння Юрія Левченка.
 
Нагадаємо, що на початку 2016 року фестиваль Тараса Шевченка «Ше.Fest» оголосив про відкриття пісенного конкурсу «Ше.Пісня». Свої заявки надсилали музиканти з усіх куточків країни.
 
Оцінювали конкурсантів лідер гурту «Веремій» Віталій Калініченко, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, екс-солістка гурту «ДримбаДаДзига» Ольга Троян, музикознавець, головний редактор журналу «Музика» Володимир Корнійчук та організатор фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest» Юлія Капшученко-Шумейко.
 
За два роки існування конкурсу в ньому взяли участь близько сотні виконавців.
 
Минулоріч була записана прем’єрна збірка, в яку увійшло 13 треків на слова Шевченка в акустичній обробці.