Черкаським рятувальникам не вдається загасити пожежу на Ірдинському торфовищі

26.09.2017
Черкаським рятувальникам не вдається загасити пожежу на Ірдинському торфовищі

Другий тиждень на Черкащині димить Ірдинське торфовище. (Фото надане управлінням ДСНС у Черкаській області.)

Другий тиждень черкаські рятувальники гасять пожежу на Ірдинському торфовищі.
 
Із 50 гектарів тліючого торфу великими зусиллями вдалося погасити 19.
 
 
Коли вдасться здолати пожежу — ніхто не береться прогнозувати, оскільки ситуація дуже складна.
 
 
«На місці пожежі розгорнуті сили та засоби Черкаського зведеного загону, пожежну та спеціальну техніку Білозірського та Дубіївського лісництв, пожежні розрахунки місцевої пожежної охорони та Міністерства оборони, ДП «Черкаситорф». Загалом на місці проведення робіт сконцентровано 40 одиниць техніки та 110 фахівців.
 
Створено 5 оперативних дільниць, працює 26 пожежних стволів. Наразі тривають роботи з підтоплення торфовищ та утримання їх у зволоженому стані», — розповідає «Україні молодій» Костянтин Проценко, речник начальника управління ДСНС в Черкаській області.
 
Ліквідація пожежі триває цілодобово. На місці загорання працює важка інженерна техніка, котра створюють захисні канави навколо небезпечних ділянок.
 
Рятувальники працюють позмінно — добу через три. Їм допомагають черкаські лісівники, котрі тракторами створюють додаткові меліоративні смуги.
 
Аби обмежити перебування в небезпечній зоні сторонніх, поліція перекрила там усі автомобільні та пішохідні шляхи.
 
Серед населення селища Ірдинь, сіл Білозір’я та Дубіївка, найближчих до пожежі населених пунктів інспектори міськрайонного відділу ДСНС та фа­хівці психологічної служби проводять роз’яснювальну роботу.
 
Фахівці ДСНС заспокоюють людей, дають їм методичні поради щодо попередження отруєння продуктами горіння.
 
«Люди наполохані ситуацією, але недоречно розводити паніку. Адже ми робимо все можливе заради того, щоб якнайшвидше ліквідувати пожежу та при цьому навчити людей, як діяти, щоб не постраждати, — говорить старший психолог управління, майор служби цивільного захисту Леся Коротяєва.
 
І додає: — Приємно, що місцеве населення добре розуміє, яку складну та важку роботу здійснюють рятувальники. Знаючи, що хлопці працюють цілодобово, місцеві жителі приносять їм продукти харчування та питну воду».
 
До речі, на тиждень, що розпочався, у кількох областях України, зокрема у Харківській, Донецькій, Луганській та в більшості районів Сумщини та Полтавщини, оголошено про надзвичайну пожежну небезпеку.