Без жодної перемоги: українські волейболістки залишили чемпіонат Європи

27.09.2017
Без жодної перемоги: українські волейболістки залишили чемпіонат Європи

Аж занадто вимогливим регламент жіночого чемпіонату Європи з волейболу назвати важко — до раунду «плей-оф» вийшли по три команди з кожного квартету, при цьому їхні переможці здобули пряму перепустку до чвертьфіналу.
 
 
Утім збірна України до числа щасливчиків не потрапила, хоча й продемонструвала у своїй групі достойну гру, особливо в поєдинку з чинними чемпіонками континенту — росіянками.
 
 
До заключного туру групового етапу ЧЄ українські волейболістки посідали у своїй «пульці» третє місце, проте, аби його відстояти, в заключному матчі підопічні Гарія Єгіазарова мусили переграти збірну Туреччини.
 
 
Як і в перших двох матчах на турнірі, в протистоянні з туркенями наші дівчата мали шанси на позитивний підсумок двобою.
 
«Для нас то був дуже складний поєдинок — усе йшло до того, щоб програти й нічого не виграти», — говорив після завершення двобою італійський наставник збірної Туреччини Джованні Гуїдетті.
 
Однак, набравши в третій та четвертій партіях матчу з туркенями хороший хід, усе ж вирівняти рахунок за сумою чотирьох сетів і перевести гру на «тай-брейк» (третій поспіль на турнірі) українські волейболістки не змогли.
 
«Не вистачило досвіду проведення вирішальних матчів на найвищому рівні», — пояснив Гарій Єгіазаров.
 
Попри виліт зі змагань та невиконання поставленого на турнір завдання засмученим підсумковим результатом очільник «синьо-жовтих» не виглядав.
 
«Незважаючи на поразку, наш тренер був щасливим і сказав нам, що ми добре зіграли, билися до кінця, — в коментарі офіційному сайту Європейської Конфедерації волейболу сказала зв’язуюча збірної України Олександра Перетятько. — Ми задоволені нашим виступом на цьому чемпіонаті Європи, тому що добре зіграли, зробивши все від нас залежне».
 
За великим рахунком, чемпіонат Європи зразка 2017 року для української збірної став прогресом, якщо порівнювати її виступ на попередньому ЧЄ шестирічної давнини.
 
Тоді — під проводом Володимира Бузаєва — «синьо-жовті» програли «всуху» всі три поєдинки в групі.
 
Цього ж разу, хоч і знову залишившись без перемог, завдяки двом зіграним «тай-брейкам» українська команда розжилася на континентальному форумі-2017 двома заліковими балами, загалом вигравши в Баку п’ять сетів.
 
На думку очільника вітчизняної збірної, вирішальним моментом, який не дозволив нашим волейболісткам вийти з групи, стала відсутність досвіду виступів на найвищому рівні.
 
«Наші гравці не звикли грати подібні поєдинки — попереднього разу збірна України змагалася на чемпіонаті Європи в 2011 році. Тож, з огляду на обставини, я, звісно, задоволений тим, як команда проявила себе на турнірі. У матчі з Туреччиною ми сильно провели третю партію, як, власне, й четверту, в якій відіграли відставання в сім пунктів. Якби змогли виграти й її, то, можливо, мали б підстави говорити про інший підсумковий результат. Але це спорт», — наголосив Єгіазаров.
 
Цікаво, що впродовж вирішальних моментів поєдинку суперники неодноразово використовували своє право на «відео-челлендж».
 
Саме завдяки одному з таких відеоповторів збірна Туреччини й здобула переможне очко в матчі, хоча спочатку спірний бал арбітри віддали нашій команді. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Груповий етап. Група С. 3-й тур. Туреччина — Україна — 3:1 (25:20, 25:19, 20:25, 25:23). Росія — Болгарія — 3:2 (21:25, 25:20, 23:25, 25:21, 15:13).
Підсумкове становище: Росія — 7, Болгарія — 5, Туреччина — 4, Україна — 2.