Після чотирирічної перерви «Будівельник» знову повернувся на євроарену

27.09.2017
Після чотирирічної перерви «Будівельник» знову повернувся на євроарену

У матчі з білоруським «Цмокі» «Будівельник» дебютував у баскетбольній Лізі чемпіонів. (Фото з сайта budivelnyk.ua.)

У дебютному розіграші баскетбольної Ліги чемпіонів, яка взяла свій старт у сезоні 2016/2017 років, Україну представляв южненський «Хімік».
 
 
Свою участь в турнірі баскетболісти з Южного розпочали одразу зі стадії основного (групового) раунду, завершивши його, в підсумку, на останньому місці в своєму октеті.
 
 
У другому сезоні ЛЧ від України змагатиметься її новий чемпіон — київський «Будівельник».
 
 
На відміну від «хіміків», турнірний шлях «гладіаторів» розпочався значно раніше — умовно кажучи, на підступах до групового етапу, адже після «тестового» розіграшу ФІБА дещо видозмінило регламент, скоротивши на вісім позицій (до 32) кількість посадкових місць у груповому турнірі.
 
Вийшло так, що у новому регулярному сезоні ЛЧ, який триватиме з жовтня до лютого, буде на один октет менше, ніж у минулому розіграші.
 
Розпочинати боротьбу за місце в еліті Ліги чемпіонів-2017/2018 «Будівельнику» довелося з, умовно кажучи, середини кваліфікації.
 
Його суперником по другому кваліфайн-раунду змагань стала найсильніша команда Білорусі — «Цмокі-Мінськ», у боротьбі з якою у вівторок, власне, мав визначитися суперник французького «Нантерра» в наступній (і одночасно — заключній) фазі відбору нинішньої ЛЧ.
 
Перший поєдинок з білоруським чемпіоном, зіграний у Мінську, український чемпіон програв з різницею в п’ять очок, відтак нічого іншого, ніж грати на переконливу перемогу в матчі-відповіді, у підопічних Володимира Коваля не залишається.
 
Повернення єврокубків до Києва столичні шанувальники баскетболу чекали чотири роки, відтоді, як «Будка» вперше в своїй історії позмагалася у найсильнішому баскетбольному турнірі Старого світу — Євролізі.
 
Одразу варто відзначити, що новостворена Ліга чемпіонів, по суті, жодної конкуренції Євролізі не створила, хоча в процесі народження нового турніру Міжнародній федерації баскетболу (ФІБА) й довелося розмовляти з директоратом Євроліги в ультимативній формі, вимагаючи від країн, які грають перші скрипки в головному клубному турнірі Європи, не ігнорувати ЛЧ.
 
Зрештою, вийшло так, що переможцем нового турніру з гучною чемпіонською назвою в протистоянні з турецьким «Банвітом» став скромний іспанський «Тенеріфе», натомість його зіркові земляки з мадридського «Реалу» змагалися у «фіналі чотирьох» Євроліги, котру, в підсумку, виграв представник Туреччини — «Фенербахче».
 
Повертаючись до протистояння українського та білоруського чемпіонів, то після їхнього першого побачення в Мінську наставник «гладіаторів» Володимир Коваль нарікав на велику кількість втрат, які, за його словами, й призвели до поразки.
 
Цікаво, що в порівнянні з попереднім сезоном, у якому «Будівельник» був зосереджений на поверненні чемпіонського титулу в Україні, в команді практично не відбулося змін.
 
Як і раніше, на перших ролях тут центровий Михайло Анісімов, американський захисник Дугат та капітан «гладіаторів» Артур Дроздов, який, до слова, став найрезультативнішим гравцем киян у Мінську.
 
Відтак велику кількість браку, що дозволили собі київські баскетболісти на майданчику «Цмокі», можна пояснити хіба що відсутністю в них ігрової практики, адже офіційний сезон в Україні ще не стартував.
 
Утім наставник киян наголошує, що й без «допомоги» суперника, котрий продемонстрував напрочуд потужну гру в захисті, не обійшлося.
 
«Думаю, в Києві буде запеклий матч рівних суперників, у котрому переможе сильніший», — прогнозував Коваль. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. «Цмокі-Мінськ» (Білорусь) — «Будівельник» (Україна) — 69:64 (14:20, 16:15, 18:13, 21:16; Кравиш (17) — Дроздов (16)).