Донизу, але повільно: що буде з курсом гривні найближчим часом

27.09.2017
Початок нинішнього тижня виявився несприятливим для курсу української національної валюти.
 
Вже з понеділка гривня почала просідати на міжбанківському ринку, а Національний банк відповідно щодня опускає офіційний курс.
 
Утiм різкого знецінення нашої валюти експерти найближчим часом не бачать. 
 
Учорашні торги на міжбанківській біржі тільки продемонстрували тренд, який ми бачимо з понеділка і навіть із кінця минулого тижня: падіння вартості гривні.
 
На відкритті торгів гривня знову «просіла». Коли цей номер готувався до друку, за один американський долар давали 26,37-26,39 гривнi.
 
За одне євро давали 31,16-31,18 гривні, а за російський рубль — 0,4582-0,4589 гривні. 
 
Днем раніше, 25 вересня, котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку станом на момент його закриття встановилися на рівні 26,31-26,33 гривні за долар.
 
Це було на 4 копійки більше, ніж на момент відкриття торгів. 
 
Національний банк України, який за курс національної валюти вже не відповідає, а лише таргетує інфляцію — і то, лише за словами нібито очільника нашого регулятора Валерії Гонтаревої, знизив курс національної валюти на вчорашній день до 26,31 гривні за долар. 
 
На «чорному ринку» курс гривні також падає. Так, у понеділок його купували за 26,35 гривнi, а вчора — на 5-10 копійок дорожче.
 
Представники чинної влади заявляють, що хвилюватися, втім, не варто. І курс залишатиметься стабільним. Про це заявив, зокрема, віце-прем’єр Павло Розенко.
 
«Курс валюти залишатиметься стабільним», — сказав чиновник. І додав, що на ситуацію не вплине навіть той факт, що Україна, можливо, не отримає черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду. 
 
«Жодної девальвації гривні, а також різкого стрибка курсу національної валюти на даний момент немає, — сказав Розенко. — Наша національна валюта стійко стоїть на одному місці, і ми можемо у цьому переконатися впродовж останніх півтора року». 
 
Незалежні експерти з владою на цей раз погоджуються. І навіть вбачають ознаки стабілізації курсу. «По-перше, зростання курсу уповільнилося до 0,1-0,5%.
 
По-друге, на готівковому ринку скорочується спред (різниця між купівлею та продажем валюти. — Ред.)», — каже старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб.
 
І ілюструє ці дані статистикою. Так, за тиждень офіційний курс долара, що його встановлює НБУ, зріс із 26,22 грн. до 26,26 грн., або на 0,1%.
 
Середньозважений курс на міжбанку за цей же період виріс із 26,18 грн. до 26,31 грн., або на 0,5%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках зросли із 26,06/26,32 до 26,13/26,36 гривнi. 
 
«Таким чином, купівля зросла на 0,3%, а продаж — на 0,2%», — констатує Іосуб. І додає, що маржа між купівлею і продажем долара знизилася із 1,0% до 0,9%. Що завжди свідчить про початок стабілізації на ринку. 
 
«Упродовж нинішнього тижня ми очікуємо поміркованого зростання курсу долара. Офіційний курс і курс на міжбанківському ринку можуть піднятися до 26,3-26,4 гривнi, а готівковий долар коштуватиме 26,2/26,4 грн.», — спрогнозував Іосуб. 
 

ЯК ВИЯВЛЯЄТЬСЯ

Свято продовжується! 
Досі голова Національного банку України Валерія Гонтарева з 27 вересня 2017 року перебуває в неоплачуваній відпустці.
 
У якій пробуде доти, аж поки Верховна Рада не проголосує постанову за її відставку і поки Президент України не запропонує Раді кандидатуру нового очільника НБУ. І, відповідно, поки парламент не схвалить цю кандидатуру... 
 
Працювати далі на посаді голови Нацбанку, на якій шановна Валерія Гонтарева провела стільки незабутніх для пересічних українців днів, вона не хоче.
 
Це вже друга спроба пані Валерії покинути тернисте, але при цьому таке магнетичне крісло головного банкіра держави. 
 
Не працює Гонтарева на своїй посаді, як відомо, вже з 11 травня нинішнього року. Щоправда, нинішня відпустка, треба розуміти, є для неї неоплачуваною.
 
Відповідну заяву на стіл Петра Порошенка пані Валерія поклала ще 10 квітня. З того часу — вже понад 4,5 місяці (!) — в Україні немає повноцінного голови Національного банку! А обов’язки керівника виконує її перший заступник Яків Смолій. 
 
Цікаво, що курс української гривні у той період стабілізувався і наша національна валюта навіть укріплювалася...
 

МАЙЖЕ ОФІЦІЙНО

Не бійтеся долара по 30! 
 
У Міністерстві фінансів пояснили, що вони мають на увазі, закладаючи у проект Державного бюджету на 2018 рік середньорічний курс долара на рівні 29,3 грн., а на кінець року — 30,1 гривнi.
 
Як виявилося, йдеться про суто технічні моменти. А те, що ринковий курс насправді сягає цих же самих показників, можна вважати чистим збігом. 
 
«Курс, який закладається в бюджет, не є індикативним, не є показником, до якого ми прагнемо чи хтось у країні має прагнути, — заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко. — Даний показник є для нас лишень індикатором, який дає нам змогу правильно й ефективно розрахувати наші видатки, насамперед із державного боргу». 
 
За словами чиновника, для забезпечення стабільності національної валюти уряд робить усе можливе, зокрема й погоджує видаткову політику держбюджету з політикою Національного банку.