У Безрадичах під Києвом рейдери захопили та розгромили ресторан

27.09.2017
У Безрадичах під Києвом рейдери захопили та розгромили ресторан

Ресторан «Дача» намагалися «віджати» за класичною рейдерською схемою.

«На Східному фронті обстріли, в Одесі сутички через виправдання судом сепаратистів, а за 20 кілометрiв від Києва, в селі Безрадичі, озброєні «тітушки» захоплюють ресторан «Дача».

 

Куди котиться країна і до чого деградують деякі громадяни?» — написав про події в Безрадичах на своїй сторінці у «Фейсбуці» народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук, ілюструючи допис красномовним відео.

 

«Зараз там полк спецпризначення. Сподіваємося, справедливість буде відновлено», — додав Мосійчук. 

 

Пили, закушували... 

Хоч і часи змінюються, та методи «віджимання» бізнесу залишаються незмінними. Так сталося й у цій історії. Ранок понеділка 18 вересня не віщував нічого лихого.
 
Ресторан «Дача» готувався приймати клієнтів. Аж раптом близько 10:30 сюди приїхало близько двох десятків озброєних молодиків спортивної статури.
 
Вони вломилися у приміщення, вигнали звідти персонал та забарикадувалися. На території ресторану непрохані гості поводилися зухвало.
 
Вони ламали меблі, замки, сейфи, трощили обладнання камер відеоспостереження, порпалися в особистих речах працівників ресторану, демонстративно палили фото родини власників об’єкта.
 
Патруль поліції, що прибув за викликом, не змiг припинити це зухвальство, та й сили були нерівними. 
 
Орендар приміщення — підприємець Денис Макаренко, намагаючись врятувати ресторан, у відчаї виклав на «Ютубі» та в «Фейсбуці» відео силового захоплення.
 
Напад швидко набув розголосу в соціальних мережах, багато хто пропонував допомогу і просто морально підтримував.
 
На нахабний безмір відгукнулися i народні депутати з Радикальної партії Олега Ляшка. Вони прибули до ресторану й уже до вечора 19 вересня з допомогою поліції об’єкт вдалося звільнити. 
 
Картину господарі побачили зовсім невтішну: розгромлений ресторан, де непрохані гості випили алкоголь, з’їли або ж просто перепсували всі запаси продуктів.
 
Зараз там триває ревізія. І вже на першому її етапі оцiнки свiдчать, що прямі збитки сягнули понад 80 тисяч гривень . 

Знайомі схеми і обличчя 

Як припускають у ресторані, за силовим захопленням стоїть такий собі Максим Акуленко, заступник начальника фінансового відділу компанії «Агромат».
 
Свого часу він нібито позичив власникам об’єкта — ТОВ «ІПК» — 2,5 мільйона гривень. Одначе ніякого договору позики не існує і було б дуже дивно, якби таку суму позичальник дав під «чесне піонерське», не оформляючи жодних паперів.
 
Та й виникає логічне питання: звідки в офісного працівника середньої ланки такі суми для позичок?
 
Одначе ця «непогашена позика» за неіснуючим договором стала підставою для відчуження паном Акуленком майна ТОВ «ІПК».
 
У листопаді 2015 року, за попередньою змовою з державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції Київської області та державним реєстратором майнових прав на нерухоме майно Департаменту державної реєстрації Мін’юсту, пан Акуленко незаконно переоформив на себе 7 об’єктів нерухомості, що належать ТОВ «ІПК».
 
Загальна експертна вартість присвоєної нерухомості на той час складала понад 38 мільйонів гривень! Тобто новоспечений «власник» повернув собі «борг» із хорошими відсотками.
 
Але, оскільки оборудка випливла на світ божий і ТОВ «ІПК» подало заяву про злочин у Національне антикорупційне бюро України, повноцінним власником об’єктів «позичальник» так і не став. І, судячи з усього, вирішив набути «права власності» за допомогою «тітушок».
 
По суті, власники нерухомості стали жертвами класичної шахрайської схеми, в результаті якої тепер постраждав ще й орендар — ФОП Макаренко Д.С., який орендує «Дачу» з 1 листопада 2015 року.
 
Як би там не було, але ця схема працює! Юристи кажуть, що на підставі неіснуючих документів за участю державних реєстраторів можна «віджати» будь-яку нерухомість.
 
На судову тяганину знадобляться роки, а поки законний господар схаменеться й зрозуміє, що ошуканий, нерухоме майно може змінити кількох власників. 
 
За фактом нападу на ресторан подано заяву про кримінальний злочин та розпочато кримінальне провадження. 
 
До речі, «тітушок», які «погуляли» на «Дачі», вдалося частково ідентифікувати. Цікаво, що їхні обличчя фігурують і на іншому відео з «Ютубу» — на кордоні, де відбувся вiдомий прорив Саакашвілі.