Лісовий ресторан: рецепти грибних зупків від кулінарної майстрині

27.09.2017
Лісовий ресторан: рецепти грибних зупків від кулінарної майстрині

Грибна зупка з вушками. (Фото Люби БІРІНОЇ.)

Свіжі гриби все ще тішать нас своїми лісовими ароматами і кличуть до лісу. Хто бажав — уже насушив собі і наконсервував грибів, тепер можна і грибну «дієту» собі влаштувати.

 

Дуже смачна «дієта» — гриби корисні, поживні і малокалорійні. Хоча, щиро кажучи, де-де, а з грибами слово «дієта» не сумісне: занадто смачні лісові делікатеси, щоб їх обмежувати рамками дієт.

 

Уже краще говорити про грибну фієсту — в значенні соковитих емоцій і неповторних вражень.

 

Емоції і враження гарантує нам уже знайома і шанована нами кулінарна майстриня Люба Біріна — її грибні зупки також на всі смаки і вподобання. 

 

«Можна готувати з печериць, свіжих грибів або сушених. Буде різний час варіння (а у випадку сухих — промити, замочити на ніч у воді й на цій же воді готувати суп)» — запевняє пані Люба і пропонує чотири різні смачні зупки, яких об’єднують грибочки.

 

1. Грибова зупа на вершках 

0,5 кг грибів помити, порізати. Залити водою (2 л), довести до кипіння, зменшити вогонь, варити до готовності.
 
На суміші вершкового масла і соняшникової олії посмажити цибулину і морквину (дрібно порізати), додати 2 столові ложки борошна (без верху), в сковороду із засмажкою вливати потроху грибного бульйону, щоб розходилося борошно.
 
Потім вміст сковорідки вилити в грибний бульйон, добре перемішати, 5 хвилин нехай покипить, влити 250 мл молока і 250 мл вершків 35%, дати прокипіти ще 5 хвилин, вимкнути вогонь, накрити кришкою і залишити настоюватися. Зі спецій — сіль, чорний перець, лавровий лист, кріп.

2. Грибова зупа на сирках 

0,5 кг грибів помити. Залити водою (2,5 л), довести до кипіння, зменшити вогонь, варити до готовності.
 
Гриби витягнути з грибного бульйону, порізати, просмажити з великою цибулиною, морквою (дрібні кубики), додати сіль, чорний перець (вони стануть дуже запашні).
 
Повернути назад у бульйон, додати 2 плавлені сирки (жирність вище 55%), дати покипіти, щоб сирки розчинилися. Зі спецій — сіль, чорний перець, лавровий лист, кріп.

3. Осіння грибова зупа з гарбузом 

400 г гарбуза відварити в 600 мл води до м’якості, додавши лавровий лист, мускатний горіх, чорний перець, сіль.
 
Окремо протушкувати на суміші олії і вершкового масла гриби (200 г, якщо печериці або білі гриби — то свіжі, а сушені — вже відварені) з цибулею і морквою (цибуля — 1 шт., дрібно порізати, морква 1 шт., потерти на середній терці).
 
Половину протушкованих грибів додати до відвареного гарбуза + 1 плавлений сирок, порізаний дрібними кубиками + роздавлений часник (2 зубки).
 
Дати прокипіти кілька хвилин. Витягнути лавровий листок, а суп перемолоти в блендері, додавши 2 столові ложки жирних вершків.
 
Подавати суп-пюре разом iз рештою тушкованих грибів, прикрасивши зеленню.

4. Грибова зупа з вушками

Відварити міцний грибний бульйон (молоденькі гриби очистити, добре промити, порізати, помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, прибрати накип, додати сіль, лавровий лист, цілу очищену цибулину і кубики моркви. Варити на маленькому вогні до готовності грибів).
 
Кілька варених грибів вийняти з бульйону, дрібно посікти ножем, додати смажену на вершковому маслі цибулю, сіль, чорний перець.
 
Підготувати тісто, як на вареники, розкачати, вирізати маленькою чаркою кружечки, заліпити «вушка» (за технологією пельменів). Окремо відварити.
 
У тарілку помістити готові вушка, залити бульйоном, додати чорний перець, кріп, за бажання — сметану.
Смачного!