У Миколаєві шахрай організував продаж «віджатих» у зоні АТО іномарок

27.09.2017
У Миколаєві шахрай організував продаж «віджатих» у зоні АТО іномарок

Вкрадені машини найчастіше збувають «на органи».

Власник незвичайного «притулку» для чужих машин розбирав їх на запчастини та продавав через iнтернет, а також на найближчому ринку, маючи з цього добрий прибуток.
 
 
Пояснити поліцейським, де назбирав таку багату «колекцію» іномарок, чоловік відмовився.
 
 
А ось у поле зору «силовиків» ділок по­трапив після того, як невдало продав автомобіль BMW X5 мешканцю Миколаївщини.
 
 
Чоловіка зупинив патруль на дорозі, з’ясувалося, що «нова» іномарка давно числиться як викрадена.
 
 
Автовласникові довелося розповісти, де й у кого він придбав крадену машину, що й дозволило правоохоронцям вийти на слід афериста.
 
На автоцвинтарі знайшли чимало нелегальних автомобілів, які раніше були викрадені у власників або вважалися такими, що згоріли в пожежі чи ж потонули у водоймищах.
 
Були й такі машини, що свого часу не пройшли «розмитнення» на кордоні, а тому взагалі не значилися у базі даних.
 
Правоохоронці забрали на експертизу всі 26 автомобілів та пообіцяли повернути ті машини, які вдасться ідентифікувати, справжнім власникам, а от все інше — утилізують.
 
— Власнику автоцвинтаря загрожує до семи років тюремного ув’язнення, — розповідає представник прес-служби Миколаївської обласної поліції Інна Парфьонова. — Крім збереження крадених автомобілів, він займався підробкою документів та підтримував зв’язки з кримінальним світом на Миколаївщині.
 
Поліцейські також встановлюють шляхи, якими кожен з автомобілів потрапив на територію Миколаївської області. 
 
Нагадаємо, мешканці різних міст України ризикують придбати автомобілі, що раніше мали законних господарів та були нелегально вивезені із зони АТО на сході України.
 
Співробітники поліції пояснили, що сепаратисти на Донбасі отримали доступ до баз даних у тих містах, що потрапили під їхнiй контроль.
 
Це дозволяє бандитам легко підробляти номери та документи крадених машин під легально зареєстрований транспортний засіб такої ж моделі та ко­льору, створюючи численні «автоклони».
 
Так, мешканка Миколаєва придбала дорогу іномарку, та буквально за пару тижнів її затримали поліцейськi.
 
З’ясувалося, що її «нова» машина — крадена та належить одному з мешканців Донецька.
 
За словами експертів, купити «віджаті» іномарки можна на ринках України та Росії. Елітні автомобілі за смішною ціною заполонили авторинки Києва, Одеси та Дніпра.
 
Продавці представляються біженцями з Донбасу та швидко сторговуються з покупцем, продаючи машину в 2-3 рази дешевше, аніж її реальна вартість.
 
Так, «Лексуси» йдуть у середньому за ціною по 500 тис. гривень, а от «Мерседеси» віддають по 350-400 тис. гривень (ринкова ціна понад півтора мільйона).
 
При цьому низька вартість пояснюється бажанням якомога скоріше влаштуватися на новому місці та купити житло для сім’ї.
 
Фахівці радять уважніше придивлятися як до персони продавця, який часто ви­глядає підозріло, так і до передбачуваної покупки на чотирьох колесах.
 
В іншому випадку, найближча зустріч зі співробітником поліції або дорожньої служби закінчиться конфіскацією автомобіля та великим штрафом.
 
А ось знайти та покарати нелегального перекупника виявиться не так уже й просто, через той факт, що шахраї постійно переміщаються з одного міста України до іншого.