Без капітана і без перемоги: «Шахтар» зазнав поразки від «Манчестер Сіті»

29.09.2017
Без капітана і без перемоги: «Шахтар» зазнав поразки від «Манчестер Сіті»

Залишившись надовго без свого капітана, «Шахтар» у ЛЧ не зміг нав’язати боротьбу «Манчестер Сіті» на його полі.

Вирушаючи на гру другого туру Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті», португальський тренер «Шахтаря» Пауло Фонсека, як і належить висококваліфікованому наставнику, не демонстрував на публіці песимістичних настроїв, хоча, без сумніву, не міг не тривожитися за підсумок вояжу на Туманний Альбіон.
 
 
«Упевнений, що в Манчестері досягнемо позитивного результату», — говорив перед грою з непростим опонентом португалець.
 
 
Утім було зрозуміло, що легкого життя в українського чемпіона в Манчестері не буде. І не тільки тому, що протистояв «гірникам» амбітний суперник iз не менш амбітним очільником.
 
 
Однiєю з головних проблем, яка напередодні матчу потребувала від Фонсеки активного вирішення, стала історія з допінгом багаторічного капітана «помаранчево-чорних» Даріо Срни, футболіста, котрий, попри поважний вік, у свої 35 років продовжував залишатися потужним двигуном «Шахтаря».
 
Його заслуга у вдалому старті «гірників» у поточному розіграші ЛЧ беззаперечна. Проте далі підопічним Фонсеки доведеться йти вже без Срни, на котрого, за різними даними, може очікувати дискваліфікація від одного до чотирьох років.
 
Водночас було б перебільшенням говорити, що «Манчестер Сіті» — непереможний колектив, хоча в нинішньому сезоні підопічні Хосепа Гвардіоли й справді не програвали.
 
Зрештою, для позитивного гостьового результату на «Етіхад Стейдіум» «Шахтарю» вистачило б і нічиєї.
 
Загалом, до 48-ї хвилини поєдинку рахунок на табло залишався рівним, аж поки бельгієць Кевін Де Брюйне обвідним ударом з-за меж штрафного майданчика не «поклав» м’яч у дев’ятку.
 
Як відзначили після поєдинку футболісти «Шахтаря», саме цей гол і став переломним у поєдинку, визначивши, зрештою, його підсумок. 
 
Якщо так, то, очевидно, саме на нічию приїхали до Манчестера грати «гірники».
 
По суті, як часто буває у таких епізодах, гра точилася до забитого м’яча. Коли ж господарям удалося «розпечатати» ворота Андрія П’ятова, інтрига в матчі практично зникла.
 
Якби голкіпер збірної України у другому таймі не парирував 11-метровий удар у виконанні Серхіо Агуеро, фінальний рахунок у матчі взагалі міг бути розгромним.
 
А так — після результативного удару Стерлінга під завісу двобою — усе для донецьких футболістів завершилося «класичними» 0:2.
 
При цьому, призначивши пенальті у ворота «гірників» та не покаравши у відповідь аналогічним вердиктом господарів за гру рукою в штрафному майданчику, головний арбітр матчу дав привід Фонсеці змістити акценти з гри на суддівство.
 
Проте твердження, що саме рефері визначив долю матчу, здається, виглядає не зовсім логічним.
 
У будь-якому разі попереду в «гірників» спарена зустріч з аутсайдером групи — «Фейєноордом», де у них буде хороша нагода чітко окреслити свої перспективи в поточній Суперлізі. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Основний раунд. 2-й тур. Група А. ЦСКА (Росія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 1:4, «Базель» (Швейцарія) — «Бенфіка» (Португалія) –– 5:0.
Турнірне становище: «МЮ» — 6, «Базель», ЦСКА — 3, «Бенфіка» — 0.
Група В. «Андерлехт» (Бельгія) — «Селтік» (Шотландія) — 0:3, «ПСЖ» (Франція) — «Баварія» (Німеччина) — 3:0.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 6, «Баварія», «Селтік» — 3, «Андерлехт» — 0.
Група С. «Карабах» (Азербайджан) — «Рома» (Італія) — 1:2, «Атлетико» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 1:2.
Турнірне становище: «Челсі» — 6, «Рома» — 4, «Атлетико» — 1, «Карабах» — 0.
Група D. «Спортинг» (Португалія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:1, Ювентус» (Італія) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:0.
Турнірне становище: «Барселона» — 6, «Спортинг», «Ювентус» — 3, «Олімпіакос» — 0.
Група Е. «Спартак» (Росія) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:1, «Севілья» (Іспанія) — «Марібор» (Словенія) — 3:0.
Турнірне становище: «Севілья» — 4, «Ліверпуль», «Спартак» — 2, «Марібор» — 1.
Група F. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 2:0 (Де Брюйне, 48; Стерлінг, 90; нереалізоване пенальті: Агуеро, 72 («МС»); «Ш»: П’ятов, Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі, Фред (Коваленко, 90+1), Степаненко, Марлос (Дентіньйо, 78), Тайсон, Бернард (Петряк, 89), Феррейра), «Наполі» (Італія) — «Фейєноорд» (Голландія) — 3:1.
Турнірне становище: «МС» — 6, «Шахтар», «Наполі» — 3, «Фейєноорд» — 0.
Група G. «Монако» (Франція) — «Порту» (Португалія) — 0:3, «Бешикташ» (Туреччина) — «Лейпциг» (Німеччина) — 2:0.
Турнірне становище: «Бешикташ» — 6, «Порту» — 3, «Монако», «Лейпциг» — 1.
Група H. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 1:3 (Обамеянг, 54 — Бейл, 18; К. Роналдо, 50, 79; Ярмоленко («Б») — 90 хв.), АПОЕЛ (Кіпр) — «Тоттенхем» (Англія) — 0:3.
Турнірне становище: «Реал», «Тоттенхем» — 6, «Боруссія» (Д), АПОЕЛ — 0.