Українські гандболістки зазнали болісної поразки від норвежок на старті євровідбору-2018

29.09.2017
Українські гандболістки зазнали болісної поразки від норвежок на старті євровідбору-2018

На старті євровідбору українські гандболістки не знайшли аргументів проти іменитих норвежок. (Фото з сайта ФГУ.)

Попередній цикл відбору на чемпіонат Європи для нашої жіночої гандбольної збірної завершився своєрідним антирекордом, адже вперше з часів здобуття незалежності українські май­стрині ручного м’яча не кваліфікувалися на останній континентальний форум, переможцем якого стала збірна Норвегії.
 
 
Волею жеребу відкривати відбір на ЧЄ-2018 підопічним Бориса Чижова випало матчем з чинними чемпіонками.
 
 
Турнірне сусідство з суперником подібного масштабу, котрий, до слова, володіє ще й титулом найсильнішої збірної планети, сприятливим аж ніяк не назвеш.
 
 
Уявити осічку норвежок у кваліфікації ЧЄ просто неможливо. Тож і виходить, що на друге, прохідне, місце в «першому» квартеті претендуватиме не дві, а одразу три команди — України, Швейцарії та Хорватії.
 
На своєму майданчику чинні чемпіонки Європи та світу шансів на успіх українським гандболісткам не залишили, перевершивши їх, у підсумку, на 12 очок.
 
При цьому після першої половини поєдинку підопічні Володимира Чижова поступалися скандинавкам з різницею у шість голів.
 
За традицією останніх сезонів, у матчі-відкритті євровідбору-2018 тренерський штаб «синьо-жовтих» зробив ставку на легіонерів, хоча Чижов і його помічник Валерій Войналович до атакуючих дій активно залучали Наталю Воловник з «Галичанки».
 
Іще рік тому, маючи львівську прописку, у складі української збірної виходила й екс-капітан найсильнішої команди країни Леся Смолінг.
 
Утім у міжсезоння вона перебралася до білоруського «Гомеля», а її партнерка по «Галичанці» — воротар Єлизавета Гілязетдінова — переїхала до Азербайджану.
 
Водночас у грі проти Норвегії «номером один» в українській збірній була колишній кіпер ужгородських «Карпат» Юдіт Балог, яка нині виступає за угорський «Кішварді».
 
Легіонерський статус мали й інші гравці «основи» — Анна Редька представляла «Гомель» (Білорусь), Ірина Глібко — румунський Ramnscu Valcea, Ольга Лаюк — турецьку «Анкару Єнімахалле», Ольга Передерій —«Крім» зі Словенії, а капітан «синьо-жовтих» Вікторія Борщенко вже давно виступає за російський «Ростов-Дон».
 
Закинувши п’ять м’ячів, саме Борщенко здобула в матчі титул найрезультативнішого гравця у складі української команди, проте її доробка виявилося замало навіть для того, аби нашим дівчатам удалося уникнути розгрому.
 
Зрештою, поєдинок проти титулованих норвежок наші дівчата можуть розглядати як неймовірно корисний тренінг, досвід якого може дозволити їм максимально вдало зіграти з іншими суперниками в боротьбі за перепустку на майбутній ЧЄ, який у 2018 році прийме Франція. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Кваліфікація. Група 1. 1-й тур. Норвегія — Україна — 35:23 (19:13; Якобсен, Братсет (по 8) — Борщенко (5), Смолінг (4)). Хорватія — Швейцарія — 32:28.