Репресії київських греків: у Биківні згадують жертв сталінського терору

29.09.2017
На території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» сьогодні, 29 вересня,  відкриють фотодокументальну виставку «Перетинаючи київський Стікс».
 
Вона  розповідає про долі київських греків, розстріляних у результаті проведення так званої  «грецької операції» — масових репресій й проти представників грецької спільноти в усіх республіках СРСР.
 
«Грецька операція» була запроваджена директивою наркома внутрішніх справ СРСР М. Єжова № 50215 від 11 грудня 1937 року. Опосередкованою причиною репресування греків стало встановлення в Греції монархічного ладу, який сприймався в СРСР як  ворожий. 
 
Грецька спільнота у Києві була невеликою за кількістю, їхнє культурне й суспільне життя оберталось переважно довкола Будинку народів Сходу. Більшість репресованих греків були ремісниками, працівниками сфери обслуговування.
 
Співорганізатори проекту — Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» та Київське міське товариство греків ім. К. Іпсіланті.
 
У Биківні поблизу Києва на території заповідника до 24 жовтня можна побачити матеріали з архівно-кримінальних справ репресованих греків та інші документи особистого характеру, які  відтворюють їхні біографії: розповідають про місця роботи й проживання, родини, а також інформують про обставини й причини арешту кожної жертви сталінського режиму.