Вибухи в Калинівці: Матіос відкидає версію про диверсантів

29.09.2017
Вибухи в Калинівці: Матіос відкидає версію про диверсантів

Працюють мобільні групи психологічної підтримки з постраждалими мешканцями міста Калинівка. (Фото з сайта ngu.gov.ua.)

Про обставини надзвичайної ситуації на Вінниччині, поблизу Калинівки, – вибухів і пожежі військових складів,  які  розпочалися близько 22-ї години 26 вересня, на  брифінгу розповів військовий прокурор Анатолій Матіос.  
 
 
Нагадаємо, евакуювали більше 30 тисяч осіб. За  словами військового прокурора, на одному з найбільших артилерійських складів України не працювала пожежна сигналізація, а також не вистачало 50% технічних засобів охорони.
 
 
Він також заявив про наявність кадрових проблем зі співробітниками воєнізованої охорони, які отримують украй низьку заробітну плату, а працюють там «в основному люди похилого віку».
 
За словами Матіоса, на момент виникнення надзвичайної події арсенал охороняло лише кілька постів зенітного прикриття арсеналу і 17 співробітників воєнізованої охорони.
 
Анатолій Матіос відкинув версію радника Президента України Юрія Бірюкова про атаку за допомогою безпілотника.
 
«Ніяких диверсійних груп, про які говорить «Фейсбук», слідство, вивчивши матеріали СБУ та інших правоохоронних органів, на території Вінницької області не встановило, і даних про це немає. Даних про БПЛА слідством... не встановлено», — сказав головний військовий прокурор.
 
Заплановані СБУ антитерористичні навчання у Вінницькій області так і не почалися, тому інформація про затримання диверсійних груп у ході навчань не відповідає дійсності.
 
Військова прокуратура наразі розглядає такі версії причин вибухів у Калинівці: неналежні умови зберігання боєприпасів, неналежне виконання своїх обов’язків посадовими особами та диверсія з боку осіб, які мали доступ до складів iз боєприпасами.
 
Про диверсію як основну причину для надзвичайної ситуації на складі, де зберігалося 83 тисячі тонн боєприпасів, повідомляли і в Службі безпеки України. 
 
Пожежа на військових складах Збройних сил України у Калинівці на Вінниччині локалізована до кінця середи, 27 вересня, за словами голови Держслужби України з над­звичайних ситуацій Миколи Чечоткіна. Станом на четвер iз території складу ще періодично лунали вибухи.