Регіональне теле-радіомовлення Донеччини опинилось під загрозою ліквідації

04.10.2017
Наразі в Держтелерадіо працює кілька тисяч людей. Зокрема на радіо — близько трьох тисяч чоловік, чимало з яких — люди «запенсійного» віку й, на жаль, далеко не завжди з патріотичними поглядами й  ще радянськими, уявленнями та методами роботи.
 
Але вони успішно й «творчо» продовжують працювати. І дивно, що натомість молодий і креативний колектив, який не так давно сформувався, повен енергії й нових задумів, — фактично на межі розпаду.
 
Йдеться про ситуацію, що складається навколо радіо «Голос Донбасу» та обласного телебачення «До ТеБе», які сьогодні є філією ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Донецька регіональна дирекція».
 
А справа в тому, що правління ПАТ «НСТУ» прийняло рішення про припинення діяльності донецької філії шляхом її влиття у луганську філію з подальшим створенням єдиного для Донецької та Луганської областей телеканалу «UA:ДОНБАС» з центром у м. Сiверськодонецьк.
 
Не викликає сумніву, що така ініціатива правління є непродуманою та вкрай небезпечною з точки зору національної безпеки України.
 
Адже на сьогодні радіостанція «Голос Донбасу» та телеканал «До ТеБе» є єдиними загальнообласними українськими за змістом та духом медіа, що мовлять практично на всю територію Донецької області, в тому числі  їх дивляться та слухають на значній частині окупованої території.
 
І наразі це надпотужний медіаресурс, який, без перебільшення, є голосом української громади в Донецькій області, котру без цього голосу зараз залишати вкрай небезпечно.
 
Не менш важливим є й те, що «Голос Донбасу» та «До ТеБе» — це не лише ефірне мовлення, а ще й розвинений сайт із високою відвідуваністю та цитованістю, це активна робота у соціальних мережах, у яких щодня збільшується аудиторія, а також онлайн-трансляції з важливих подій регіону тощо.
 
А майбутні гіпотетичні «господарі-керівники» з луганської філії вже заявили, що після приєднання до них донецької філії вони скорегують її редакційну політику.
 
І можна лише уявити, які то будуть «корисні» пропогандистські нововедення, адже варто лише подивитися їхнiй телеканал «ЛОТ» (Луганське обласне телебачення) — вони орієнтовані здебільшого на глядача з окупованої території у спробі його перевиховати.
 
На противагу такiй не найкращiй «інформаційнiй політицi» редакційна політика «Голосу Донбасу» та «До ТеБе», навпаки, зорієнтована на українського глядача української Донеччини.
 
Тобто, умовно кажучи, зараз важливіше говорити не про те, як погано живуть «там», а про те, як добре жити в Україні, і таким чином формувати позитивний імідж нашої держави в очах людей, які з тих чи інших причин залишилися на окупованій території. 
 
Варто додати, що в умовах, коли в окупованому Донецьку сьогодні мовлять п’ять (!) місцевих сепаратистських телеканалів («Перший республіканський», «Оплот», «Оплот-2», «Юніон», «Новоросія»), ліквідація в Донецькій області єдиного загальнорегіонального телеканалу з українського боку призведе до значного послаблення інформаційних позицій України на Донбасі. Аналогічна ситуація і з радіомовленням. 
 
І хоча, безумовно, реформа суспільного мовлення необхідна, проте вона не має бути бездумною руйнацією. А зараз відбувається саме бездумна руйнація регіонального мовлення.
 
Через дії правління ПАТ «НСТУ» зовсім скоро більшість регіонів України залишиться без місцевого, обласного, мовлення, адже саме так написано у «Стратегії» правління. 
 
Наразі ліквідовується Новгород-Сіверська філія, яка мовить у районах Чернігівської області, що межують iз Росією, й ось тепер — ліквідація Донецької філії.
 
Незрозуміло, чи це просто непрофесійне керівництво, чи зухвала зачистка інформаційного простору прикордонних територій від українських мовників, що здійснюється під прикриттям благих намірів?..
 
Не секрет, що діяльність ПАТ «НСТУ» регламентовано спеціальним законом, і влада не може втручатися у його діяльність.
 
Проте закон, на жаль, не врахував наявні особливості Донецької та Луганської областей.
 
Сьогодні по багатьох позиціях нашого життя неможливо, а іноді і вкрай небезпечно застосовувати загальні підходи. Немає сумнівів, що радіо «Голос Донбасу» та телеканал «До ТеБе» мають залишитися і розвиватися. 
 
І поки не сталося непоправного, криком душі можна вважати відкрите звернення працівників регіонального телерадіоколективу, над якими висить дамоклів меч, до Президента, Прем’єр-міністра, Голови ВР, секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, голови Донецької облдержадміністрації з проханням запобігти бездумним діям правління ПАТ «НСТУ» й втрутитися та не допустити здачі інформаційних рубежів нашої держави!