Скандальні VIP-свята: Луценко і Гелетей заперечують незаконне використання підлеглих

04.10.2017
Скандальні VIP-свята: Луценко і Гелетей заперечують незаконне використання підлеглих

Високопосадовці заперечують використання своїх підлеглих у приватних справах.

Можновладці в Україні настільки звикають до своїх високих крісел, що забувають про те, що не мають права використовувати службові переваги свого статусу під час приватних, сімейних заходів у вихідні дні.

 

Тож підлеглі не лише опікуються їхньою безпекою під час святкування їхніх ювілеїв чи весіль нащадків, а й носять подарунки, віддають честь гостям і возять тих самих дітей до школи тощо.

 

Усе це засвідчила низка журналістських розслідувань програми «Схеми», яка є спільним проектом «Радіо «Свобода» і телеканалу «UA: Перший».

 

П’ятигодинне щастя

 

Ідеться про святкування весілля сина Генпрокурора Юрія Луценка, яке відбувалося 15 вересня в заміському комплексі під Києвом і на якому побували перші особи держави, а також низка міністрів i народних депутатів.
 
А також про 50-річний «золотий» ювілей начальника Управління державної охорони Валерія Гелетея, який той відсвяткував із шиком у товаристві високих гостей наприкінці серпня.
 
Після виходу спецрепортажів програми «Схеми» і Генпрокурор, і начальник УДО днями, із запізнілою реакцією або виправдовуються, або заперечують очевидні факти. 
 
Спочатку Юрій Луценко, відповідаючи на запитання одного з користувачів у коментарях у себе на сторінці Facebook, заявив, що має «право на особисте 5-годинне щастя».
 
Судіть самі: закрита вечірка з нагоди весілля сина Генерального прокурора відбулася у ресторанному комплексі під Києвом.
 
Журналістам вдалося зафіксувати, як службові автомобілі використовували для складання подарунків і перевезення осіб, які не входять до держструктур, зокрема візажистки нареченої.
 
На святі старшого сина Юрія Луценка були присутні перші особи держави, а також низка міністрів і народних депутатів.
 
Зокрема, Президент Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман iз дружинами, перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, колишній Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, мер Києва Віталій Кличко, віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, міністр юстиції Павло Петренко.
 
Окрім того, журналісти «Схем» зафіксували на святі сина Генпрокурора заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, екс-голову адміністрації Президента, а нині секретаря Національної інвестиційної ради Бориса Ложкіна і секретаря РНБО Олександра Турчинова.
 
Тут також був колишній «регіонал», який голосував за так звані «диктаторські закони 16 січня», а нині позафракційний депутат Андрій Деркач.
 
Щоб журналісти не побачили відвідувачів, співробітники Управління державної охорони всіляко намагалися завадити їм зафіксувати ці події на відео, а під час виїзду зі святкування Президента Порошенка здійснили фізичний напад на знімальну групу, щоб перешкодити зйомці цього моменту.
 
В результаті оператор «Схем» Борис Троценко зазнав струсу мозку і пошкодження руки.

«Тож лише нишпорки в кущах»

І все б нічого, але журналістську спільноту та активістів обурила реакція начальника УДО Валерія Гелетея на закиди журналістів щодо застосування сили його підлеглими. 
 
Спочатку Гелетей зателефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився за інцидент.
 
А вже під час зустрічі з журналістами начальник УДО зазначив, що службова перевірка щодо співробітників УДО, які скоїли напад на журналістів програми «Схеми», не виявила порушень у їхніх діях.
 
«Там же який горб! Цей військовослужбовець упав, ви ж не будете говорити, що він не впав? Там же отакий горб! У темряві, пісок, спіткнувся, упав і зачепився за оператора», — так Гелетей пояснив дії своїх підлеглих. 
 
Не дивно, що журналісти написали заяву в поліцію про перешкоджання їхній професійній діяльності.
 
А речник Президента України Святослав Цеголко заявив: «Виступ пана Гелетея не означає завершення розслідування. Винні в інциденті з журналістами обов’язково мають бути покарані».
 
Крім того, Комітет Верховної Ради з питань свободи слова і інформаційної політики розглянув на своєму засіданні питання нападу співробітників УДО на журналістів.
 
Голова комітету Вікторія Сюмар висловила сподівання, що службове розслідування нападу буде продовжене.
 
Днями відреагував на скандал і Генпрокурор Луценко, який пояснив в теле­ефірі, що співробітники УДО перебували біля закладу, де відбувалося святкування весілля його сина, оскільки на заході було щонайменше четверо осіб, які підлягають цілодобовій державній охороні.
 
«Управління державної охорони має право визначати периметр для безпеки осіб, котрих охороняють. Те, що встановлює УДО, є обов’язковим для всіх, включно для журналістів. Проте я шкодую, що журналісти в нас часто перетворюються на нишпорок, — зазначив Луценко. І додав: — Якби вони підійшли до мене і сказали: ми хочемо на весілля, я б їх запросив і навіть пригостив. Проте їм було цікаво познімати з кущів, хто заходить і хто виходить. Вони стали простими папараці».
 
Фактично обливши журналістів словесними помиями, Луценко ще й пошкодував, що працівники УДО «не змогли знайти балансу і вступили у фізичний контакт із журналістами». 
 
«Не моя справа слідкувати за тим, що відбувається за периметром мого сімейного свята. Проте Управління державної охорони зараз проводить службову перевірку, і в разі, якщо воно встановить порушення чинного законодавства, безумовно, винні будуть притягнуті до відповідальності», — зазначив керівник Генпрокуратури. 

Водій для Гелетея 

Інше гучне свято за участі підлеглих: 50-річчя пана Гелетея, яке він святкував місяць тому.
 
От тільки реагуючи на спецрозслідування програми «Схеми» щодо цього, начальник УДО був категоричнішим за Генпрокурора: мовляв, журналісти викривили інформацію і розповсюдили домисли.
 
Мовляв, підлеглі на його святі, які підносять подарунки і квіти, підвозять на авто членів його родини, ніякі не «лакеї» і він їх не використовує, а просто ледь не по-дружньому вирішили допомогти шефу зі святковими клопотами! 
 
Відтак днями програма «Схеми» відкинула звинувачення Валерія Гелетея щодо спецрепортажу «VIP-ювіляр: високі гості та «лакеї» Гелетея».
 
Журналісти наполягають, що інформація у матеріалі викладена виважено та об’єктивно.
 
Так, пан Гелетей на своїй сторінці у «Фейсбуцi» заявив, що матеріал нібито «будується на суцільних домислах і викривленій інформації, зводячи наклеп на військовослужбовців Управління державної охорони України» та особисто на нього.
 
«Військовослужбовець, якого журналісти називають моїм «приватним водієм», проходить військову службу в Управлінні державної охорони України як один iз водіїв службового автомобіля. На час святкування мого ювілею, коли у водія були законні вихідні, він у якості особистої послуги два дні надавав короткотривалі приватні водійські послуги моїй родині на особистому автомобілі мого тестя», — стверджує начальник УДО. 
 
З його слів виходить, що Олександр Зубко зробив виняткову послугу, зважаючи на визначну подію — 50-річчя свого начальника — і добровільно возив його невістку, дружину і сина впродовж двох днів, жертвуючи своїми вихідними.
 
При цьому в розслідуванні «Схеми» навели факт, який спростовує пояснення Валерія Гелетея: навіть через місяць після святкування ювілею до однієї зі столичних шкіл під’їхала та ж Audi Q7, за кермом якої був той самий співробітник УДО Олександр Зубко, а на пасажирське мiсце сідав той самий син Валерія Гелетея Віктор.
 
«Схеми» показали і те, як Віктора привозять до школи цією ж автівкою. Тобто йдеться не про «короткотривалі водійські послуги», пов’язані зі святкуванням дня народження Гелетея 28 серпня, а про систематичне використання Зубка як водія для родини начальника УДО.
 
Цікаво, що, згідно з декларацією, автівкою вартістю понад 70 тисяч доларів володіє тесть Валерія Гелетея, а користуються діти начальника УДО.
 
Ось що пише про це очільник УДО: «Претензії про відсутність вказаного в сюжеті авто і квартири у моїй декларації взагалі невмотивовані нічим, окрім гонитви авторів сюжету за сенсаційністю. Це майно належить моєму тестю, про що дуже легко можна дізнатися з відкритих джерел. Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», до членів сім’ї декларанта, яких необхідно зазначати в декларації, мій тесть не належить. Те, що цим майном періодично користуються його онуки, — природне бажання, і нічого протизаконного особисто я в цьому не бачу».
 
Зазначимо, що пан Гелетей вкотре уникнув відповіді на важливе запитання: звідки його 70-річний тесть-пенсіонер дістав у 2016 році більше 70 тисяч доларів для купівлі Audi Q7 2016 року випуску та садибу на 170 «квадратів» у історичному центрі Києва? 
 
Адже до виходу на пенсію він тривалий час працював у газконторі у Броварах оператором газорозподільної мережі і ніколи не був зареєстрований як підприємець.
 
Цікаво, що відповідний інформаційний запит журналісти відправляли на ім’я Валерія Гелетея напередодні виходу програми в ефір, але досі відповіді не отримали. Начальник УДО воліє «спростовувати» через соцмережі, ігноруючи законодавство.