Новітні технології допомогли кіберполіції викрити шахраїв

06.10.2017
Передане не так давно додаткове спецобладнання для оперативників кіберполіції від зарубіжних колег помітно себе виправдовує.
 
Про це промовисто свідчать успіхи на початку жовтня української кіберполіції.  
 
Під час однієї із спецоперацій, яку було проведено із залученням спецпризначенців, затримано зловмисників, які викрали чоловіка та вимагали в нього півмільйона гривень.
 
Заручника було звільнено, та спершу бідолага пережив викрадення у м. Рівне, а вже звідти зловмисники переправили його автомобілем у Київську область, де, застосовуючи тортури та фізичне насилля, вимагали гроші: потерпілий нібито заборгував комусь із злочинної групи.
 
У будинку, де його утримували, поліцейські затримали й одного з учасників угруповання, а іншого — у Києві за місцем проживання.
 
Поліцейські встановили, що його раніше неодноразово притягували до кримінальної відповідальності за вчинення різного роду злочинів.
 
Затримані, як виявилося,  займались ще й шахрайством із банківськими картками, так званим «скіммінгом».
 
Оперативники з кіберполіції викрили також і працівників правоохоронних органів, які, хоч як це прикро, сприяли всім «подвигам» зловмисників.  
 
Двом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 2 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Їх взято під варту без можливості внесення застави.
 
Водночас тривають слідчі дії, спрямовані на документування протиправної діяльності співробітників правоохоронних органів, які, використовуючи своє посадове становище, надавали допомогу  у вчиненні злочинних дій.
 
Інша успішна операція кіберполіції — виведення на чисту воду 40-річного чоловіка, причетного до махінацій iз авіаквитками на майже... 1,5 млн. гривень.
 
Фокус у тому, що зловмисник скористався вразливістю однієї з найпоширеніших систем бронювання  авіаперельотів.
 
Без фактичної проплати він отримував та продавав усім бажаючим проїзні авіадокументи до різних країн Європи та США. Вартість таких проїзних документів становила 40-180 тисяч гривень.
 
Під час проведення досудового розслідування з’ясувалося, що шахрай для підшуковування та реалізації авіаквитків організував он-лайн майданчик.
 
Використовуючи його, зловмисник приймав замовлення на оформлення та збут авіаквитків і таким чином реалізував близько 30 проїзних документів.
 
Заяви до поліції уже надійшли від кількох компаній, що зазнали збитків від дій зловмисника. Наразі кіберполіція проводить розслідування цілої низки подібних справ.
 
А зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень і йому загрожує до восьми років позбавлення волі.