Ляшко порахував свою майбутню пенсію за новим законом

06.10.2017
Ляшко порахував свою майбутню пенсію за новим законом

Олег Ляшко добився підвищення пенсій для 10,5 мільйона пенсіонерів, окремо потурбувався про жінок.

Політик визнає, що закон не є ідеальним і буде коригуватися. Проте після врахування вимог депутатів Радикальної партії документ дозволяє вже цього місяця підняти пенсії не 9 млн., а 10,5 млн. українців.
 
 
«У грудні мені буде 45 років. Пенсійного віку — 60 років — я досягну, дасть Бог, у 2032 році. Необхідний стаж для призначення пенсії — 35 років. Сьогодні у мене страхового стажу — 26 років і 10 місяців. З урахуванням середньої зарплати для обчислення пенсії 3764,40 гривнi моя пенсія сьогодні була б 6445 гривень. Я хочу і зроблю все від мене залежне, щоб у кожного українця була така пенсія!» — зазначив Ляшко.
 
 
Також народний депутат попросив працівників Пенсійного фонду порахувати, яке підвищення до пенсії отримає його мама з 1 жовтня цього року.
 
 
Виявилося, що її пенсія збільшиться на 547,56 гривнi. На стільки ж, як у мами Ляшка, зросте пенсія у 5 мільйонів пенсіонерів.
 
«На відміну від Тимошенко та Опоблоку, які борються тільки за владу і тому не голосували за підвищення вдвічі мінімальної зарплати для 4 мільйонів українців, не голосували за підвищення пенсій для 10,5 мільйона пенсіонерів, наша команда бореться не за владу, а за людей. Тому ми з усіх сил вигризаємо підвищення зарплат і пенсій для українців. Це моя головна мета — економічне зростання України, нові робочі місця, подолання бідності, радикальне підвищення доходів і купівельної спроможності українців. А інакше для чого йти в політику?!» — запитав лiдер радикалiв.
 
Він додав, що наступним кроком РПЛ буде збільшення мінімальних зарплат українцям. «Більша зарплата — більша пенсія! Ми продовжуємо добиватися від уряду мінімальної зарплати 5 тисяч гривень на місяць. Від цього напряму залежить, чи будуть мільйони українців отримувати достойну пенсію», — переконаний народний депутат. 
 

Які вимоги відстояли радикали 

Принципові вимоги РПЛ були озвучені під стенограму головою Комітету соцполітики ВР України і підтримані парламентом:
 
1) Вже з 1 жовтня цього року мінімальну пенсію підвищено з 1312 до 1452 грн., тобто на 11%, а не на 5% (до 1373 грн.) як пропонував уряд! Це означає підняття пенсій на 140 грн. для більш ніж 4 млн. українцiв, які сьогодні отримують мінімальну (1312 грн.) або близьку до мінімальної пенсію.
 
2) На законодавчому рівні гарантовано, що пенсії та соціальна допомога не можуть бути меншими від прожиткового мінімуму. Тепер люди з інвалідністю за законом отримуватимуть не 60% чи 80% прожиткового мінімуму, а не менше 100%! РПЛ вдалося вигризти відновлення виконання вимог статті 46 Конституції України «Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом».
 
3) Домоглися підняття пенсій та соціальної допомоги:
 
— в середньому на 352 грн. (до 1452+ грн./мiс.) для 100 тис. українських жінок, що раніше вийшли на пенсію та отримували виплати нижчі від прожиткового мінімуму;
— в середньому на 273 грн. (до 1373+ грн./мiс.) ДЛЯ 1 млн. пенсіонерів, що не мають достатнього страхового стажу для отримання мінімальної пенсії;
— на 424 грн. (до 1373+ грн./мiс.) для 500 тис. пенсіонерів, що сьогодні не мають мінімального страхового стажу та виживають на «соціальну допомогу» в 949 грн.;
 
4) скасовано податок на пенсії (15%) для працюючих пенсіонерів;
 
5) до страхового стажу для нарахування пенсії враховано період навчання у внз за держзамовленням;
 
6) до страхового стажу для нарахування пенсії враховано час здійснення підприємницької діяльності, впродовж якого сплачувались соціальні внески;
 
7) не допустили підвищення ЄСВ для працівників iз шкідливими та важкими умовами праці — шахтарів, металургів, хіміків, нафтовиків, газовиків, енергетиків та ін. Залишили для них ЄСВ 22% замість 37%, до яких уряд хотів підняти ЄСВ.