Київська міськрада зобов'язала ресторани друкувати меню українською мовою

10.10.2017
Київська міська рада підтримала проект рішення «Про подолання наслідків радянської окупації в мовній царині» та постановила друкувати меню в ресторанах державною мовою.
 
Таке рішення підтримали 80 депутатів Київради. 
 
Цей документ пропонує встановити, що в Києві мовою роботи, діловодства і документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова — українська.
 
Також прописано, що всі рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- та візуальної рекламної продукції мають бути написані українською або іншою мовою з обов’язковим зазначенням їх перекладу чи транслітерації.
 
Також більш детально виписано пункт про використання української мови в місцях громадського обслуговування.
 
Передбачається, що при реалізації товарів і наданні послуг nершочергово використовується державна мова.
 
«Ми залишили пункт, який передбачає, що у всіх закладах громадського харчування обов’язкова наявність меню державною мовою. При обслуговувані відвідувачів персонал зобов’язується пропонувати меню українською і лише на вимогу відвідувача надавати меню будь-якою іншою мовою за наявності», — зазначив депутат Київради Юрій Сиротюк.
 
Проте це правило не поширюється на дипломатичні установи та офіційні представництва міжнародних організацій, які розташовані в Києві.