МВФ сльозам не вірить: заради траншу влада може перетворити на жебраків 90% українців

11.10.2017
МВФ сльозам не вірить: заради траншу влада може перетворити на жебраків 90% українців

У разі ще одного підвищення ціни на газ для населення тепло, як і загалом комунальні послуги, перейде у розряд непосильної розкоші для українців. (Фото з сайта tsn.ua.)

Держава Україна сьогодні знаходиться у жорсткій дилемі: або втратити фінансування Міжнародного валютного фонду, а разом із ним і цілої низки інших потенційних кредиторів, що спричинить фінансову кризу у країні.

 

Або ж отримати транш ціною подальшого підвищення вартості природного газу для населення, що зробить комунальні тарифи захмарно дорогими, а українців — жебраками...

 

Влада намагається знайти третій, компромісний, варіант. Але шансів на це небагато.

 

Плюс 19% до ціни

Сьогодні існує жорстке протиріччя між «Нафтогазом України», який вимагає збільшити вартість газу для населення, і Кабміном, який виступає проти цього.
 
У фінплані «Нафтогазу» на 2017 рік перед­бачено підвищення ціни на газ із нинішніх 4849 грн. до 5760 грн. Тобто, на 19%. Уряд проти такого кроку суто з прагматичних міркувань.
 
За даними Міністерства енергетики, заборгованість платників за спожитий газ до кінця року зросте до 25,8 млрд. гривень. Що на 337% більше, ніж торік. 
 
Утiм Міжнародний валютний фонд у газовому питанні дотримується доволі жорсткої позиції.
 
І якщо Вашингтон пробачив нам небажання скасовувати земельний мораторій, укотре продовжуючи «сірі» і «чорні» земельні схеми, через якi Україна втрачає величезні кошти, що проходять повз державну касу, то дешевий, на думку МВФ, газ нашого головного кредитора не влаштовує взагалі.
 
І численні вимоги підвищити вартість палива, аргументи про певні можливості України у цьо­му питанні звучать уже навіть з уст посла Сполучених Штатів.
 
А тому надто довго робити вигляд, що нічого страшного не відбувається, офіційний Київ не може. 
 
Компромісом, який придумало Міністерство енергетики, є нова формула обрахунку ціни на газ. Один із варіантів зміни ціни є розрахунок з урахуванням факторів сезонного зниження ціни на світовому ринку.
 
Такий порядок не сподобався ні Мінфіну, ні МВФ, які заявили, що в такому випадку матимемо дешевий газ улітку і дорогий — узимку.
 
Тому профільне міністерство напрацювало ще один пакет умов, за яким ціна, як запевняє влада, або залишиться на нинішньому рівні, або зросте, але не дуже... 

Формула жебраків

Саме цей пакет і вирушив узгоджувати до штаб-квартири МВФ у Вашингтоні міністр фінансів Олександр Данилюк.
 
Як вважають експерти, зберегти ціну на газ на нинішньому рівні новий порядок обчислень не зможе.
 
І вартість блакитного палива може зрости до 5,815 тис. гривень (без ПДВ) за тисячу кубометрів.
 
Це на 17,6% більше, ніж ми платимо сьогодні. З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис. грн. при нинішньому тарифі в 6,937 тис. грн. за тисячу кубометрів. 
 
Таким чином влада сподівається вийти на компроміс із Міжнародним валютним фондом і вже до кінця нинішнього року отримати черговий, давно очікуваний транш.
 
«Можу сказати, що ми цінуємо наше співробітництво, ми цінуємо нашу відданість програмі. Це позиція уряду і прем’єр-міністра. Наша мета — успішно завершити програму в 2018 році», — сказав міністр фінансів Олександр Данилюк.
 
«Оскільки ціна на газ повинна бути максимально близькою до ринкової, і цей пункт є в меморандумі з МВФ, ми зобов’язані ці питання узгоджувати з фондом», — заявив заступник міністра енергетики Ігор Прокопів.
 
Аналітики, втім, застерігають: таке підвищення може бути фатальним для України. Адже вартість комунальних послуг для українців може стати недоступною.
 
Як відомо, на сьогодні субсидії від держави отримують 60% наших співвітчизників. Якщо ж газ подорожчає, ця цифра може зрости до 90%.
 
А в деяких областях, наприклад, у Тернопільській — до 96%. 
 
Таким чином фактично вся Україна може стати одним великим отримувачем соціальної допомоги від держави.
 
Що фактично перевертає з ніг на голову всю систему соціальної допомоги та суттєво звужує перспективи економічного зростання. 
 
Тож у влади є фактично два виходи: або погодитися на вимоги МВФ і сподіватися, що все якось владнається і масових протестів вдасться уникнути, або ж відмовитися від співробітництва з Фондом. Який варіант оберуть наші чиновники, ми побачимо вже найближчими днями. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Відсудити 10 мільярдів
 
У столиці Швеції, у Стокгольмському арбітражі, розпочалися слухання у справі щодо суперечки між «Нафтогазом» i російським «Газпромом».
 
«Оскільки «Нафтогаз» і «Газпром» не змогли дійти згоди щодо імплементації окремого рішення (Separate Award), прийнятого арбітражним судом у червні цього року, тепер суд повинен розглянути позиції сторін і прийняти відповідні рішення» , — написав головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко. 
 
Чиновник нагадав, що в своєму окремому рішенні арбітраж повністю і остаточно відмовив «Газпрому» в задоволенні позовних вимог з оплати «Нафтогазом» сум, нарахованих «Газпромом» відповідно до положення контракту «бери або плати»; визначив принцип, згідно з яким це положення повинно бути змінено у майбутньому.
 
Також суд визнав право «Нафтогазу» на перегляд контрактної ціни і приведення її до рівня цін на європейському ринку (певному хабі) з квітня 2014 року, а також отримання від «Газпрому» компенсації за переплату.
 
«Зараз встановлено граничний термін винесення рішень арбітражу як за контрактом на купівлю-продаж газу, так і за контрактом на транзит газу — кінець листопада цього року. За контрактом на транзит газу ми зокрема вимагаємо привести контракт у відповідність з європейським і українським енергетичним законодавством, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити нам компенсацію за недоотримані доходи від транзиту», — повідомив Вітренко.
 
За його словами, йдеться про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, значно вищої 10 млрд. доларів (щодня сума збільшується на недоотримані доходи за цей період).